Ανεκπλήρωτες επιθυμίες στη θέση οικονομικών προγραμμάτων

Οι πολιτικές και οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια θα είναι από πολύ δύσκολες μέχρι ασφυκτικές για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Παρ’ όλα αυτά, τα πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να μην είναι συνεπή με τη βασική τους υποχρέωση να παρουσιάσουν ένα αναλυτικό οικονομικό πρόγραμμα.

Ανεκπλήρωτες επιθυμίες στη θέση οικονομικών προγραμμάτων | tovima.gr
Οι πολιτικές και οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια θα είναι από πολύ δύσκολες μέχρι ασφυκτικές για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Παρ’ όλα αυτά, τα πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να μην είναι συνεπή με τη βασική τους υποχρέωση να παρουσιάσουν ένα αναλυτικό οικονομικό πρόγραμμα. Ενα πρόγραμμα που να έχει συγκεκριμένους στόχους, συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα για την επίτευξη αυτών των στόχων και, περισσότερο από όλα, ένα πρόγραμμα με κάποιον αξιόπιστο χρονικό ορίζοντα, για να αποφύγουμε αυτή την ασφυκτική οικονομική κατάσταση.
Ιδιαίτερα από τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία έχουν τις περισσότερες πιθανότητες διακυβέρνησης της χώρας, αυτό που είδαμε δεν ήταν παρά μια σειρά από προφορικές προτάσεις ξεκομμένες από τη συνολική οικονομική πραγματικότητα. Προτάσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Πού είναι οι αριθμοί για τις προδιαγραφόμενες οικονομικές εξελίξεις και τα εναλλακτικά σενάρια; Πού είναι η επιστημονική τους τεκμηρίωση; Πού είναι ο χρονικός ορίζοντας των εξελίξεων για να πάρει ο κόσμος έστω και λίγο κουράγιο και να δει με άλλο, πιο αισιόδοξο βλέμμα τις εξελίξεις;
Τα υπόλοιπα κόμματα, και είναι πολλά, και αυτά με τη σειρά τους δεν παρουσίασαν κάποιο επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα. Εχουν αποδυθεί με τη σειρά τους σε έναν αγώνα να εξασφαλίσουν είτε την επιβίωσή τους στο Κοινοβούλιο είτε μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων.
Τα κόμματα που ονειρεύονται την έξοδο από το ευρώ, αυτά είναι που χρειάζεται άμεσα να καταθέσουν πρόγραμμά τους. Διότι εδώ χρειάζεται πρόγραμμα, και μάλιστα αναλυτικό, τόσο για την επόμενη ημέρα όσο και για την πορεία της χώρας στο εγγύς και στο απώτερο μέλλον. Τέτοιες λύσεις, σε δύσκολες εποχές όπως η σημερινή, χρειάζονται οικονομικό πρόγραμμα και τεκμηρίωση. Πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχει σήμερα ένα τέτοιο αξιόπιστο πρόγραμμα.
Αν δεχθούμε ότι αυτά που ανακοινώνονται σήμερα από τα πολιτικά κόμματα ως επιθυμίες και μια σειρά από αφανείς πολιτικές και οικονομικές δεσμεύσεις που υπάρχουν άτυπα, τότε, για την υλοποίηση αυτών που προτείνονται, θα έπρεπε η κουρασμένη και αδύναμη οικονομία μας να «τρέχει» με 7% ετήσια αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για πολλά χρόνια, με έναν εκλογικά και πολιτικά απαγορευμένο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), με σημαντικές μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, με πολλές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αποδυνάμωση των κοινωνικών και ιατρικών παροχών, και ένα πρωτογενές έλλειμμα που κάθε χρόνο θα πρέπει να ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ.
Είναι μεγάλη αδικία και ευθύνη για τον πολύ κόσμο το ότι τα κόμματα – και ιδιαίτερα όσα διεκδικούν την εξουσία – δεν κατόρθωσαν ή απέφυγαν επιμελώς να παρουσιάσουν και να δεσμευθούν με ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα. Οχι απαραίτητα για να ξεφύγουμε από την κρίση. Απλώς για να μπορέσει να δει ο απλός πολίτης με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον του.

Ο κ. Δικαίος Τσερκέζος είναι καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk