«Τρεις προϋποθέσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη»

Τρεις βασικές προϋποθέσεις για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς «βλέπει» ο υποψήφιος της ΝΔ στη Β’ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης. Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης θεωρεί τις εκλογές «αφετηρία σταθερότητας» και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι στις κάλπες θα επικρατήσει η κοινή λογική.

Τρεις βασικές προϋποθέσεις για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς «βλέπει» ο υποψήφιος της ΝΔ στη Β’ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης. Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης θεωρεί τις εκλογές «αφετηρία σταθερότητας» και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι στις κάλπες θα επικρατήσει η κοινή λογική.
Μιλάτε συνέχεια για την ανάπτυξη. Πώς μπορεί να επιτευχθεί;
«Θα έλεγα πως τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή στο σύντομο μέλλον να επιστρέψουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης. Πρώτον, να αποκατασταθούν η πολιτική σταθερότητα και η κοινωνική γαλήνη. Αν η χώρα είναι «ένα απέραντο φρενοκομείο», όπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, κανένας επενδυτής δεν θα έρθει στην Ελλάδα να κάνει επενδύσεις. Αφετηρία σταθερότητας θα μπορούσαν να είναι οι εκλογές. Δεύτερον, να εξασφαλιστεί η ρευστότητα. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν φτάνει. Χρειάζεται αποτελεσματική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, του ΕΤΕΑΝ, του επενδυτικού νόμου, αλλά και ενεργός στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Και μαζί η δημιουργία ενός ελληνικού επενδυτικού ταμείου σε συνεργασία με τους εταίρους μας έτσι ώστε να στηριχθεί η προσπάθεια. Και, τρίτον, να κάνουμε τη χώρα μας όσο πιο φιλική γίνεται στην υγιή επιχειρηματικότητα. Με ένα σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα. Με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

Ξέρουμε ότι είστε υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων. Οι ιδιωτικοποιήσεις όμως σήμερα μπορεί να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερες κοινωνικές εντάσεις.
«Οι ιδιωτικοποιήσεις, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, μπορεί να έχουν όχι μόνο ταμειακό αλλά και αναπτυξιακό όφελος. Αν προχωρήσουν γρήγορα και σωστά, θα στείλουμε ένα θετικό μήνυμα τόσο στους εταίρους μας όσο και στις αγορές. Θα δείξουμε ότι, επιτέλους, η Ελλάδα δεν είναι μια σοβιετικού τύπου χώρα. Αν δε αυτές συνδυαστούν με τις προϋποθέσεις που ανέφερα προηγουμένως, τότε θα εκπλήξουμε ευχάριστα, θα κερδίσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη και θα επιστρέψουμε στον δρόμο της ανάπτυξης».

Αν η επόμενη Βουλή είναι πολυκομματική, πρέπει η ΝΔ να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;
«Ζητούμε ισχυρή εντολή έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα χωρίς να πάμε σε μεγαλύτερες περιπλοκές. Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανότητες είναι τρεις: να δοθεί μια ισχυρή εντολή• να βρεθούμε μπροστά σε ορισμένες ενδιάμεσες αβέβαιες λύσεις – δείτε και την κακοφωνία στο ΠαΣοΚ στο ζήτημα των συνεργασιών τις τελευταίες ημέρες• και στο άλλο άκρο, να υπάρξει ακυβερνησία. Η ΝΔ είναι κόμμα εθνικής ευθύνης. Αλλά οι εξελίξεις την επόμενη ημέρα των εκλογών δεν θα εξαρτηθούν μόνο από τη δική μας στάση».

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι μπορεί να έχουμε μια Βουλή των άκρων. Πώς τοποθετείστε απέναντι σε αυτό το σενάριο;
«Δείτε. Τα άκρα δεν έδωσαν ποτέ λύσεις. Αντιθέτως, πρόσθεσαν προβλήματα. Η Ιστορία μάς δείχνει ότι όσο γρήγορα σκαρφαλώνουν προς την κορυφή, άλλο τόσο γρήγορα καταρρέουν ή εξαφανίζονται. Ωστόσο αφήνουν πίσω τους καταστρεπτικά αποτελέσματα. Αυτό με ανησυχεί. Και αυτό θα πρέπει να αποφύγουμε».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk