Τελευταία ευκαιρία για αντεπίθεση με στόχο να καλύψει το χαμένο έδαφος των τελευταίων 11 χρόνων παρουσίας της στην εγχώρια τραπεζική αγορά μέσω της Εμπορικής Τράπεζας αποτελεί κατά ορισμένους τραπεζικούς κύκλους η τρέχουσα συγκυρία για την Credit Agricole. Ο γαλλικός όμιλος, που «μετρά» σωρευτικές ζημιές άνω των 10 δισ. ευρώ στη χώρα μας, ξεκινά την κούρσα τής μετά PSI εποχής με ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Αυτά σχετίζονται κυρίως με το μικρότερο χαρτοφυλάκιο ομολόγων που διατηρούσε πριν από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την αυστηρότερη πολιτική προβλέψεων που ακολουθούσε τα προηγούμενα χρόνια αλλά και την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Ξανά το «χέρι στην τσέπη»

Οι Γάλλοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να τα παρατήσουν. Δεν είναι μόνο θέμα «εγωισμού». Οι επενδύσεις τους στη χώρα μας είναι τεράστιες, ενώ μόνο την περίοδο που ακολούθησε το ξέσπασμα της κρίσης οι αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες έχουν προχωρήσει προσεγγίζουν τα 3,9 δισ. ευρώ. Ακόμη και αν δεν θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα, κάτι που διαψεύδουν με κάθε ευκαιρία, θα πρέπει να κερδίσουν χρόνο ευελπιστώντας σε βελτίωση του κλίματος η οποία θα τους επιτρέψει να πουλήσουν.
Οι μέτοχοι του γαλλικού ομίλου θα πρέπει να κάνουν υπομονή και ενδεχομένως να ξαναβάλουν το «χέρι στην τσέπη». Η επιδείνωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία, που μετρά πέντε χρόνια συνεχούς ύφεσης, είχε άμεσο αντίκτυπο στις οικονομικές επιδόσεις της τράπεζας. Μόνο το 2011 η επίδραση της εγχώριας κρίσης στα αποτελέσματα του ομίλου της Credit Agricole έφτασε τα 2,38 δισ. ευρώ, ποσό αρκετά υψηλό ακόμη και για τα δεδομένα ενός μεγάλου γαλλικού πιστωτικού ιδρύματος, το οποίο την περυσινή χρήση εμφάνισε καθαρές ζημιές άνω του 1,4 δισ. ευρώ.

Προβλέψεις για επισφαλή δάνεια
Το μεγαλύτερο μέρος των απομειώσεων της Emporiki Bank στην Ελλάδα δεν προέρχεται από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που διατηρούσε, όπως συνέβη με τις περισσότερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Αντιθέτως, είναι αποτέλεσμα κυρίως των προβλέψεων έναντι επισφαλών δανείων, οι οποίες βρέθηκαν για μία ακόμη χρονιά σε υψηλά επίπεδα, ενισχυμένες κατά 20% σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, έφτασαν το 2011 το 1,2 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το σωρευμένο από το 2008 μέγεθος στα 3,2 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι ζημιές από το PSI διαμορφώθηκαν μόλις στα 246 εκατ. ευρώ αποτυπώνοντας μια απομείωση σε όρους παρούσας αξίας ύψους 74%.
Επιπροσθέτως, η τράπεζα θα καταγράψει ζημιές από το «κούρεμα» των δανείων που έχει χορηγήσει σε ΔΕΚΟ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους 415 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό έχουν ήδη συμμετάσχει στη διαδικασία του PSI δάνεια 240 εκατ. ευρώ προς τον ΟΣΕ και τον ΟΑΣΑ, ενώ τα υπόλοιπα που αφορούν χορηγήσεις προς την Εταιρεία Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) θα εμφανιστούν στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2012.
Το Τραπεζικό Γραφείο του 1886 και η γαλλική… υπηκοότητα
Η ζωή της Εμπορικής Τράπεζας αρχίζει το 1886, χρόνο κατά τον οποίο ο ιδρυτής της Γρ. Εμπεδοκλής προχωρεί στην ίδρυση του ομώνυμου Τραπεζικού Γραφείου. Από τότε η τράπεζα πέρασε από πολλές φάσεις, αφού κρατικοποιήθηκε για να ιδιωτικοποιηθεί ξανά στη συνέχεια καταλήγοντας στα χέρια του σημερινού της μετόχου, της Credit Agricole. Το 1896 ιδρύεται η τράπεζα Γρ. Εμπεδοκλέους, για να μετεξελιχθεί το 1907 σε Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος και να εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο. Με τον θάνατο του ιδρυτή της τα ηνία της τράπεζας αναλαμβάνει ο καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης.
Επειτα από πολλά χρόνια εξαγορών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η τράπεζα περιέρχεται το 1975 στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου και ο κ. Ανδρεάδης απομακρύνεται. Τη δεκαετία του ’90 η τράπεζα πουλά θυγατρικές της (Τράπεζα Πειραιώς, Ιονική) και ιδρύει νέες σε ανερχόμενους κλάδους της οικονομίας (Leasing, Factoring, Venture Capital). Το 2000 εισέρχεται στο μετοχικό της κεφάλαιο η Credit Agricole με 6,7% και καθίσταται βασικός μέτοχός της το 2006. Υστερα από συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου το ποσοστό της προσέγγισε το 100% και η τράπεζα έπειτα από 105 χρόνια αποχαιρέτησε το ελληνικό χρηματιστήριο.

3 πλεονεκτήματα
Η Εμπορική Τράπεζα έχει αυτή τη στιγμή τρία σοβαρά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο χώρας στον οποίο είναι εκτεθειμένη.
Συγκεκριμένα:
* Η μητρική της έχει πρόσβαση στις αγορές, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να προχωρεί σε αυξήσεις για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν.
* Οι διατραπεζικές αγορές είναι ανοιχτές για την Credit Agricole, η οποία συμμετέχει κανονικά σε όλες τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης που διοργανώνει η ΕΚΤ, γεγονός που της δίνει την ευχέρεια άντλησης της απαιτούμενης για τη λειτουργία της Εμπορικής ρευστότητας.
* Οι πολύ μεγάλες διαγραφές δανείων στις οποίες έχει προχωρήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια αναμένεται να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την έκθεση της BlackRock για τα επισφαλή δάνειά της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ