Φωτιά τα CDS και στη Γαλλία

Καθώς το άλμα του κόστους δανεισμού της Ισπανίας, της Ιταλίας, αλλά και της Γαλλίας αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ελπίζουν ότι η ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων του ΔΝΤ κατά περίπου 430 δισ. δολ. θα καθησυχάσει τις αγορές, οι οποίες ωστόσο δείχνουν να μην πείθονται από τις εξελίξεις.


Καθώς το άλμα του κόστους δανεισμού της Ισπανίας, της Ιταλίας, αλλά και της Γαλλίας αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ελπίζουν ότι η ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων του ΔΝΤ κατά περίπου 430 δισ. δολ. θα καθησυχάσει τις αγορές, οι οποίες ωστόσο δείχνουν να μην πείθονται από τις εξελίξεις. Την ίδια ώρα, τα ασφάλιστρα κινδύνου της Γαλλίας εκτινάχθηκαν, καθώς οι ανησυχίες εν όψει των προεδρικών εκλογών έχουν κλιμακωθεί, ενώ η Moody’s προειδοποίησε πως αν οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα σημερινά μη βιώσιμα επίπεδα, ο κίνδυνος χρεοκοπίας τους θα είναι πολύ μεγάλος. Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν πως οι δύο αυτές χώρες δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν στον μηχανισμό διάσωσης γιατί απλούστατα είναι πολύ μεγάλες για να διασωθούν.
Την ίδια ώρα, πτώση αισθητά μεγαλύτερη του αναμενομένου σημείωσε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη εξαιτίας των αρνητικών συνθηκών στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες και ενώ η ευρωζώνη βυθίζεται σε ύφεση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν.

Βαθύτερη ύφεση
Σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters 40 οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως η βαθύτερη ύφεση, η εκτόξευση της ανεργίας και η πλήρης αποτυχία στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι το επικρατέστερο σενάριο για τις αδύναμες χώρες. Οπως προβλέπουν, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα βρεθούν σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, ενώ ειδικά για τη χώρα μας η ύφεση αναμένεται να ξεπεράσει το 5% για εφέτος και το 0,9% το 2012, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 22% το 2012 και το 23% το 2013.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk