Επενδύσεις σε… ρευστό

Ενώ η υποβάθμιση της ισπανικής οικονομίας πίεσε το κόστος δανεισμού σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, αυξάνοντας την αποστροφή στις επενδύσεις υψηλού ρίσκου, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch οι επαγγελματίες των επενδύσεων δίνουν πλέον έμφαση στα μετρητά.

Ενώ η υποβάθμιση της ισπανικής οικονομίας πίεσε το κόστος δανεισμού σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, αυξάνοντας την αποστροφή στις επενδύσεις υψηλού ρίσκου, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch οι επαγγελματίες των επενδύσεων δίνουν πλέον έμφαση στα μετρητά. Η επανεμφάνιση των φόβων για το μέλλον της ευρωζώνης ήταν σύμφωνα με την έρευνα ο κύριος παράγοντας για τις τάσεις εξόδου από τις ριψοκίνδυνες αξίες, ενώ έπεισαν τους fund managers να τετραπλασιάσουν το ποσοστό των επενδυτικών τους θέσεων σε ρευστά διαθέσιμα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της State Street, που παρακολουθεί τη ροή περισσότερων από 10.000 διαχειριστών κεφαλαίων παγκοσμίως, η διάθεση των επενδυτών εξακολουθεί να βρίσκεται στο ακραίο καθεστώς αποφυγής κινδύνου. Η Ιστορία διδάσκει, αναφέρει η JP Morgan Asset Management, ότι αυτό σηματοδοτεί μια φυγή από τις μετοχές και τα χρηματιστήρια που υπεραντιδρούν στην άνοδο και στην πτώση, ενώ σε κάθε περίπτωση ενδέχεται να αποβεί δυσκολότερο για τις αγορές να συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά. Ωστόσο, υποστηρίζει, δεν ευσταθεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό σενάριο για τις επενδύσεις που ενέχουν κίνδυνο, καθώς οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι ελκυστικές για τις μετοχές έναντι των κρατικών ομολόγων, ενώ οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να παρέχουν πολύ αυξημένα επίπεδα ρευστότητας. Στην εγχώρια αγορά, η επερχόμενη αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση και οι εξελίξεις με τις τράπεζες οδηγούν τους επενδυτές σε στάση αναμονής. Παράλληλα, η ρευστότητα των τραπεζών παραμένει στο προσκήνιο, με την κυβέρνηση να εξετάζει να παράσχει στις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες βοήθεια 18 δισ. ευρώ μέσω του ΤΧΣ ως ενδιάμεση λύση ως την ανακεφαλαιοποίησή τους, η οποία πιθανόν να καθυστερήσει ως τα τέλη του έτους. Οι τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ομόλογα του EFSF για να αντλήσουν ρευστότητα και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση. Τα ομόλογα του EFSF λέγεται ότι θα πιστωθούν σε ειδικό λογαριασμό της κάθε τράπεζας, που θα ενισχύσει τα εποπτικά τους κεφάλαια. Τα κεφάλαια του ΤΧΣ θα μειώσουν τα ρίσκα και θα ενισχύσουν τη σταθερότητα των τραπεζών, εκτίμησε η Goldman Sachs. Ωστόσο τονίζει ότι παραμένουν ερωτήματα σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση, καθώς, ενώ το ΔΝΤ δείχνει να προτιμά αυτό να γίνει με αυξήσεις κεφαλαίου, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι τα αρνητικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών θα αποθαρρύνουν τους επενδυτές από τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk