Βίαιη προσαρμογή για τις τράπεζες

Βίαιη προσαρμογή του κόστους λειτουργίας των τραπεζών στα νέα δεδομένα τής μετά PSI εποχής προβλέπουν τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν καταθέσει οι διοικήσεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση τα οποία θα προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Βίαιη προσαρμογή του κόστους λειτουργίας των τραπεζών στα νέα δεδομένα τής μετά PSI εποχής προβλέπουν τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν καταθέσει οι διοικήσεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση τα οποία θα προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Παρά τις περικοπές δαπανών που έχουν καταγραφεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οι οποίες έχουν φτάσει κατά μέσο όρο το 15%, η εποπτική αρχή χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία.
Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση που διατυπώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος στην έκθεσή του για το 2011, σύμφωνα με την οποία ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας που έχουν πετύχει τα πιστωτικά ιδρύματα «δεν θεωρείται επαρκής αν ληφθούν υπόψη τόσο το βάθος της ύφεσης όσο και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος». Κατά τον κεντρικό τραπεζίτη, ο περαιτέρω εξορθολογισμός των εξόδων με δεδομένες τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Ηδη οι διοικήσεις των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σε συζητήσεις με τους συλλόγους των εργαζομένων τους για την υπογραφή νέων επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες θα προβλέπουν σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους, που μεσοσταθμικά θα κυμαίνονται μεταξύ 15% – 20%. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πάντως ότι ούτε αυτές οι περικοπές θεωρούνται αρκετές για την «προσγείωση» των δεικτών εξόδων σε λογικά επίπεδα.
Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά, η σημερινή εικόνα του δικτύου των τραπεζών «χτίστηκε» στη βάση των υψηλών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης που καταγράφηκε την προηγούμενη δεκαετία. «Πλέον ο αριθμός τόσο των υποκαταστημάτων όσο και των εργαζομένων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τη ροή νέων εργασιών» σημειώνει έμπειρος τραπεζικός προσθέτοντας ότι «παρατηρείται μετακίνηση στελεχιακού δυναμικού από τις πωλήσεις στα τμήματα που ασχολούνται με τις καθυστερήσεις δανείων, όπου οι ανάγκες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα».

Περικοπές στα πάντα
Μετά τις ζημιές-ρεκόρ που εμφάνισαν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες για τους τέσσερις μεγαλύτερους ομίλους (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς) έφτασαν τα 28 δισ. ευρώ εξαιτίας του «κουρέματος», η ανάγκη για συρρίκνωση των πάσης φύσεως μεγεθών είναι εμφανής. Ταυτόχρονα με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου, η πρώτη φάση της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα «τρέξουν» επιχειρησιακά πλάνα που περιλαμβάνουν σημαντικές περικοπές στα πάντα.
Κορυφαία τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μια διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει από το ερχόμενο καλοκαίρι και να ολοκληρωθεί ως και το φθινόπωρο του 2013, η οποία εκτιμάται ότι θα επαναφέρει το τραπεζικό σύστημα, σε όρους δικτύου και ανθρωπίνου δυναμικού, χαμηλότερα κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του 2008. Οπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη τραπεζών, ως τώρα το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών επιτεύχθηκε μέσω του κλεισίματος και των συγχωνεύσεων μονάδων λιανικής.
«Για να επιτευχθεί η απαιτούμενη προσαρμογή θα χρειαστούν απολύσεις σημαντικού αριθμού εργαζομένων τους επόμενους μήνες» συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι. Επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών είναι δυνατή μέσω της οδού των συγχωνεύσεων, τις οποίες επιζητεί η Τράπεζα της Ελλάδος με στόχο τη δημιουργία ισχυρότερων και υγιέστερων σχημάτων. Κομβικό ρόλο στην όλη διαδικασία αναμένεται να παίξει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία έχει έναν λόγο παραπάνω στις εξελίξεις, λόγω της χρηματοδότησης που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες, η οποία διαμορφώνεται στα επίπεδα των 100 δισ. ευρώ.

Ψαλίδι στις αποδοχές
Η επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδος με τον σύλλογο των υπαλλήλων άνοιξε τον δρόμο για τις μειώσεις των αμοιβών στον χώρο των τραπεζών, ενώ ουσιαστικά έθεσε εν αμφιβόλω την κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ αφού έθιξε ζητήματα όπως το ωράριο και το επίδομα ισολογισμού, τα οποία ρυθμίζονται σε κλαδικό επίπεδο.
Η συμφωνία περιλαμβάνει συνολικές μειώσεις ύψους 17% στις ετήσιες αμοιβές των υπαλλήλων και αναμένεται να αποτελέσει τον «οδηγό» και για τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες. Ηδη η Alpha Bank και η Εθνική έχουν ζητήσει από τους συλλόγους τους να συζητήσουν μειώσεις μισθών, ενώ η Εμπορική έχει έλθει σε συμφωνία για μεσοσταθμική μείωση 7%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk