Αναζητούνται μέτρα για το μέλλον του ευρώ

Κάτι δείχνει να αλλάζει στην ευρωζώνη, καθώς όσοι αποφασίζουν για το μέλλον του ευρώ αρχίζουν να αναγνωρίζουν την αποτυχία της συνταγής της τυφλής λιτότητας και κινούνται προς τη λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης. Αν και ο σκεπτικισμός των αγορών για το μέλλον της ευρωζώνης παραμένει, η επιμονή του Φρανσουά Ολάντ να συμπληρώσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο με αναπτυξιακά στοιχεία γίνεται όλο και περισσότερο κοινή συνείδηση, καθώς οι φωνές πλέον περί ενός «Συμφώνου Ανάπτυξης» κερδίζουν έδαφος.

Κάτι δείχνει να αλλάζει στην ευρωζώνη, καθώς όσοι αποφασίζουν για το μέλλον του ευρώ αρχίζουν να αναγνωρίζουν την αποτυχία της συνταγής της τυφλής λιτότητας και κινούνται προς τη λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης. Αν και ο σκεπτικισμός των αγορών για το μέλλον της ευρωζώνης παραμένει, η επιμονή του Φρανσουά Ολάντ να συμπληρώσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο με αναπτυξιακά στοιχεία γίνεται όλο και περισσότερο κοινή συνείδηση, καθώς οι φωνές πλέον περί ενός «Συμφώνου Ανάπτυξης» κερδίζουν έδαφος.
Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, ξεκαθάρισε πάντως η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σε μια ευθεία επίθεση προς τον γάλλο υποψήφιο πρόεδρο, ο οποίος απάντησε πως δεν θα αποφασίσει η Γερμανία για ολόκληρη την Ευρώπη.
Για ορισμένους οικονομικούς αναλυτές όσο πιο εμφανής γίνεται η αποτυχία της καθολικά επιβαλλόμενης λιτότητας τόσο χάνουν σε αξιοπιστία οι βασικοί πολιτικοί παίκτες που εμμένουν στη σκληρή γραμμή της βίαιης μείωσης των ελλειμμάτων, οδηγώντας τη μία χώρα μετά την άλλη σε ύφεση, την ανεργία στα ύψη και εκατομμύρια ανθρώπους από την Αθήνα ως τη Ρώμη και τη Μαδρίτη στον δρόμο. Καθώς μάλιστα, όπως λέγεται, η κρίση χρεών διαβρώνει το σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολεμικής Ευρώπης, οδηγούμαστε σε πρωτοφανείς κυβερνητικές ανατροπές, δεδομένου ότι ακραία πολιτικά κόμματα αυξάνουν την επιρροή τους στη Γηραιά Ηπειρο.
Εξάλλου, η κυβέρνηση της Ολλανδίας κατέρρευσε, ο Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία αντιμετωπίζει το σοβαρό ενδεχόμενο να χάσει τον δεύτερο γύρο των εκλογών, οι ανησυχίες και για την έκβαση των ελληνικών εκλογών μεγαλώνουν και η Μέρκελ βλέποντας να την εγκαταλείπουν σημαντικοί εταίροι της, στην προσπάθεια να επιβάλει στην ευρωζώνη αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, ίσως βάλει νερό στο κρασί της.
Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών και φαβορί για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία προειδοποίησε ότι το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας που υπέγραψαν οι ηγέτες της ΕΕ τον Μάρτιο θα βυθίσει την Ευρώπη σε βαθιά ύφεση, ενώ ανέφερε πως αν κερδίσει τις εκλογές της 6ης Μαΐου, την επόμενη κιόλας ημέρα θα στείλει επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτες, εκθέτοντας τις προτάσεις του για αλλαγή του συμφώνου.
Στην επιστολή του αυτή, σύμφωνα με το Reuters, θα προτείνει μεταξύ άλλων την έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, τη σημαντική αύξηση των δανειοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (ΕΙΒ) και την επιβολή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Ο Ολάντ χαιρέτισε την έκκληση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mάριο Ντράγκι την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο για ένα ευρωπαϊκό «Σύμφωνο Ανάπτυξης». Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο και ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ανέφεραν ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να συνοδεύεται και από στοχευμένες επενδύσεις, ώστε να τονωθεί η ζήτηση και να αντιμετωπιστεί καλύτερα η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Την ίδια ώρα ο Αντρέας Ντόμπρετ, μέλος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, εμμένει στις απόψεις της Μπούντεσμπανκ, υποστηρίζοντας ότι η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών στις υπερχρεωμένες χώρες δεν θα αυξήσει μόνο την εμπιστοσύνη στις αγορές αλλά θα ενισχύσει και την οικονομική ανάπτυξη αποκαθιστώντας την αξιοπιστία. Με τη βαθιά κοινωνική, οικονομική και ηθική κρίση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, δεν αποκλείεται να δούμε παρόμοια διαδικασία αποσύνθεσης με αυτήν της Σοβιετικής Ενωσης, προειδοποίησε ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, σημειώνοντας ότι «μπορείς να ξεπεράσεις το υπερβολικό χρέος με ανάπτυξη, δεν μπορείς όμως να το ξεπεράσεις με οικονομική συρρίκνωση».
Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν τη Γηραιά Ηπειρο στην οικονομική αυτοκτονία, έγραψε στους «New York Times» ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, υπογραμμίζοντας πως είναι αδιανόητο να αποφασίζουν οι κυβερνήσεις να επιβάλουν ακόμη περισσότερη λιτότητα σε οικονομίες που ήδη υποφέρουν από μια ανεργία στα επίπεδα της Μεγάλης Υφεσης. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη, ανέφερε, είναι νομισματικές πολιτικές που ευνοούν την οικονομική επέκταση, κάτι που σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την άνοδο του πληθωρισμού. Επιπλέον, απαιτείται η δημοσιονομική χαλάρωση στις ισχυρές οικονομίες, όπως είναι η γερμανική, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από τη λιτότητα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
«Η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να γιατρέψει τις ανεπτυγμένες οικονομίες που ασθενούν» ανέφερε από την πλευρά του ακόμη και το ίδιο το ΔΝΤ, «ιστορικός εμπνευστής» τέτοιων πολιτικών, καθώς εμφανίζεται αντίθετο στις «υπερβολικές» περικοπές. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν σταδιακά τα μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων τους. Να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις και όχι βιαστικές περικοπές που στοχεύουν σε άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα, αλλά προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά, ανέφερε η εαρινή έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία. Η στρατηγική αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης δεν είναι αποτελεσματική εκτίμησε και η Standard & Poor’s, η οποία θεωρεί ότι οι πιστωτικές συνθήκες – και συνεπώς οι οικονομικές προοπτικές – μπορεί να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο, αν δεν εφαρμοστούν αντισταθμιστικές πολιτικές για να στηριχθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να σταθεροποιηθούν οι ροές κεφαλαίων.
Τέτοια μέτρα σε επίπεδο ευρωζώνης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μεγαλύτερη διασπορά δημοσιονομικών πόρων και υποχρεώσεων, πιθανότατα μηχανισμούς άμεσης τραπεζικής στήριξης για να αποδυναμωθούν οι δεσμοί με τις κρατικές τράπεζες και συγκέντρωση της τραπεζικής εποπτείας ή μεγαλύτερη εναρμόνιση των εργασιακών και των μισθολογικών πολιτικών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk