Στο ξεκίνημα του τελικού ο Ηρακλής έμοιαζε ως Γολιάθ και ο Φοίνικας Σύρου. Η σειρά προμηνύονταν ως περίπατος για τον Ηρακλή προς την κατάκτηση του πέμπτου τίτλου της Α1 βόλεϊ ανδρών και μαζί του τρίτου νταμπλ στην ιστορία. Σήμερα όμως τίποτα δεν θυμίζει αυτές τις «προφητείες» και προβλέψεις. Ο Φοίνικας Σύρου όχι μόνο δεν παρουσιάστηκε ως πρόβατο επί σφαγή αλλά κοίταξε στα μάτια τον μεγάλο αντίπαλό του. Αφού τον δυσκόλεψε εξαιρετικά στον πρώτο τελικό και σπατάλησε τη δεύτερη ευκαιρία του, απογειώθηκε στην έδρα του κατακτώντας δύο νίκες και ισοφαρίζοντας τη σειρά. Ετσι σήμερα (Μίκρα, 19.00, Novasports 3, Καραμπέτσος, Γεροθόδωρος) δέκα χρόνια από τότε που για τελευταία φορά ο τίτλος κρίθηκε στον πέμπτο αγώνα, Ηρακλής και Φοίνικας παίζουν τα ρέστα τους.
Το θεωρητικό προβάδισμα ανήκει στον Ηρακλή όχι μόνο γιατί έχει πιο βαριά φανέλα και εμπειρία αλλά και γιατί διαθέτει το πλεονέκτημα της έδρας, που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί καθοριστική σε όλες τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων, σε κανονική περίοδο και πλέι οφ.
Τα τελευταία χρόνια όμως, αρχής γενομένης από την περίοδο 2006-2007 καμμία ομάδα με πλεονέκτημα έδρας δεν κατέκτησε τον τίτλο. Ο Ηρακλής έπεσε θύμα αυτής της μίνι παράδοσης πέρυσι όταν απώλεσε τον τίτλο από τον Ολυμπιακό ενώ το 2007 και το 2008 είχε αρπάξει τον τίτλο από τον Παναθηναϊκό που είχε το πλεονέκτημα έδρας.

Η κρισιμότητα του αγώνα έχει ανεβάσει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης που δεν περιορίζεται μόνο εντός αγωνιστικού χώρου. Ενα μικροεπεισόδιο που είχε ο προπονητής του Ηρακλή κ. Σωτήρης Δρίκος με δύο φίλους του Φοίνικα Σύρου ήταν η αφορμή για να ανέβουν οι τόνοι. Η διοίκηση του Φοίνικα κατάγγειλε τον κ. Δρίκο ως «προκλητικό. Αντί να σταθεί στην άψογη φιλοξενία της αποστολής του Ηρακλή κατά την τετραήμερη παραμονή της στη Σύρο, στην φιλοξενία των φιλάθλων του στην έδρα του Φοίνικα Σύρου και στην αποθέωση που γνώρισε από το συριανό κοινό ο αρχηγός του, ο σπουδαίος Αντρέι Κράβαρικ, προτιμά να σταθεί σ’ένα μεμονωμένο και ασήμαντο περιστατικό» και θεωρεί ότι «με αυτό τον τρόπο (σ.σ. ο κ. Δρίκος) δυναμιτίζει το κλίμα ενόψει του 5ου και τελευταίου τελικού».

Την ίδια ώρα η διοίκηση του Ηρακλη φοβούμενοι θερμές αντιδράσεις των κυανόλευων οπαδών τους καλεί να στηρίξουν την ομάδα: «Χωρίς ακρότητες και δίχως να πέσετε σε καμία «παγίδα».

Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του αγώνα προπονητές και παίκτες δεν κρύβουν την προσμονή τους για το ματς. «Τέτοια παιχνίδια, χωρίς αύριο, χαιρόμαστε όσοι είμαστε στον αθλητισμό να παίζουμε. Κυρίως για τους αθλητές, από μία μακράν αθλητική καριέρα, μένουν οι μνήμες της συμμετοχής σε τέτοιους αγώνες», τόνισε ο κ. Δρίκος ο οποίος θα έχει όλους τους παίκτες στη διάθεση του. Οσο για τα στοιχεία που θα κρίνουν τον αγώνα θεωρεί ότι θα είναι: «Η ενέργεια, η υπομονή, η προσήλωση στις απαιτήσεις του αγώνα. Το πιο σημαντικό είναι η σκέψη μας και τα μάτια μας να είναι στη μπάλα».

Στο στρατόπεδο του Φοίνικα παρελθόν από την ομάδα είναι ο Βόσνιος Αντζέλικο Ντάνγκουμπιτς αφού σύμφωνα με τον προπονητή της Σύρου κ. Νίκο Νεόφυτο «μετά τον τραυματισμό του, δεν μπόρεσε να επανέλθει, αυτό του προκάλεσε ψυχολογικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να ‘βγάλει’ κάποια πράγματα που δεν συμβάδιζαν με την νοοτροπία της ομάδας. Τον κατανοώ, δεν κρατώ κακία και του εύχομαι καλή τύχη». Ο κόουτς των «Πειρατών» δηλώνει ότι: «ανεβαίνουμε στη Θεσσαλονίκη για να πάρουμε τον τίτλο και να πάμε στη Σύρο την κούπα. Θα μπούμε στο γήπεδο για να βγάλουμε ότι έχει μείνει μέσα και τουλάχιστον να είμαστε εντάξει με τους εαυτούς μας.» αλλά περιμένει σήμερα «την αντίδραση του Ηρακλή γιατί ξέρει ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια. Στη Σύρο έχασαν το πρώτο ματς στις λεπτομέρειες, ενώ στο δεύτερο ίσως είχαν στο μυαλό τους πως ακόμη κι αν χάσουνε θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία στην έδρα τους. Οι αντίπαλοι μας θα έχουν άγχος, αφού ήταν το λογικό φαβορί από την αρχή της χρονιάς κι εμείς θέλουμε να κρατηθούμε μέσα στο παιχνίδι και να τους πιέσουμε τακτικά και ψυχολογικά».