Ισραήλ: Πορεία για την πικρή επέτειο του ξεριζωμού των Παλαιστινίων

Με πλακάτ στα χέρια που έγραφαν «Καμία ειρήνη χωρίς το δικαίωμα της επιστροφής» χιλιάδες Ισραηλινοί Αραβες, οι Παλαιστίνιοι που έμειναν πίσω μετά τον ξεριζωμό, πραγματοποίησαν την Πέμπτη πορεία προς ένα κιμπούτς που πήρε τη θέση δύο αραβικών χωριών μετά το 1948. Η πορεία των Ισραηλινών Αράβων έγινε στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης για την πικρή επέτειο της Αλ Νάκμπα (Καταστροφής) οπότε έγινε η απομάκρυνση των Παλαιστινίων μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, πριν από 64 χρόνια.

Με πλακάτ στα χέρια που έγραφαν «Καμία ειρήνη χωρίς το δικαίωμα της επιστροφής» χιλιάδες Ισραηλινοί Αραβες πραγματοποίησαν την Πέμπτη πορεία προς ένα κιμπούτς που πήρε τη θέση δύο αραβικών χωριών μετά το 1948. Η πορεία των Ισραηλινών Αράβων έγινε στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης για την πικρή επέτειο της Αλ Νάκμπα (Καταστροφής) οπότε έγινε η απομάκρυνση των Παλαιστινίων μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, πριν από 64 χρόνια.

Η τύχη των προσφύγων και των απογόνων τους, που αριθμούν σήμερα περί τα 4,7 εκατομμύρια, παραμένει ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής.

Περισσότεροι από 760.000 Παλαιστίνιοι διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τις εστίες στον αραβο-ισραηλινό πόλεμο που ακολούθησε τη σύσταση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Οι 160.000 Παλαιστίνιοι που έμειναν πίσω είναι γνωστοί ως Αραβες Ισραηλινοί και αριθμούν περί τα 1,3 εκατομμύρια ενώ αναλογούν περίπου στο 20% του πληθυσμού του Ισραήλ.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την Πέμπτη από το Αμπου Σναν, στο βόρειο Ισραήλ, με προορισμό το κοντινό κιμπούτς που βρίσκεται πλησίον του Μπέιτ Χέμεκ. Το κιμπούτς ιδρύθηκε στη θέση των χωριών Κουέικατ και Ομκα μετά την απομάκρυνση των κατοίκων.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και υπέρ της συμφιλίωσης της Φάταχ με τη Χαμάς.

Κρατούσαν σημαίες και πλακάτ με τη φράση «Καμία ειρήνη χωρίς το δικαίωμα της επιστροφής», το βασικό αίτημα των Παλαιστινίων της διασποράς που απορρίπτεται από το Ισραήλ.

Ηταν η 15η πορεία που οργανώνεται σε ανάμνηση της «Καταστροφής» του 1948, ενόψει των μαζικών διαδηλώσεων της 15ης Μαΐου, ανήμερα της Αλ Νάκμπα, της πικρής επετείου του ξεριζωμού – η οποία παραδοσιακά τιμάται μία μέρα μετά την επίσημη ίδρυση του Ισραήλ, στις 14 Μαΐου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk