3 σενάρια για την 7η Μαΐου…

3 σενάρια για την 7η Μαΐου… | tovima.gr

Πραγματική αγωνία διακατέχει τους επιτελείς και τις ηγεσίες των κομμάτων για το αποτέλεσμα των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν σε λίγες ημέρες. Είναι η πρώτη φορά που οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνες και η αβεβαιότητα κυριαρχεί.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών του χάους της ακυβερνησίας αλλά και της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Το πρώτο σενάριο που κυριαρχεί και είναι πιο πιθανό να συμβεί είναι τα δύο μεγάλα κόμματα να προσεγγίσουν του ποσοστό 42 με 52% από κοινού και να προχωρήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με ορίζοντα εκλογών σε μικρό χρονικό διάστημα και με επιλογή του κ. Παπαδήμου και πάλι για πρωθυπουργό.

Το δεύτερο σενάριο που έχει αρκετές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί αλλά πολύ λιγότερες από το πρώτο είναι να πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές εντός λίγων εβδομάδων ή μηνών διότι δεν θα είναι επιτεύξιμος ο στόχος της δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού.

Το τρίτο σενάριο είναι να υπάρξει συμμαχία κομμάτων είτε της Δεξιάς, είτε της Αριστεράς, δυνάμεων που θα μπορέσουν να κινητοποιηθούν, ώστε να στηρίξουν κυβερνητική πολιτική. Ένα σενάριο λίγο απίθανό, όμως και αυτό στη σφαίρα του εφικτού.

Οι εκλογές της 6ης Μαίου θα είναι πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες όπως και τα αποτελέσματά της. Επίσης, η επόμενη μέρα θα έχει πολλές αντιφάσεις αλλά και πρωτόγνωρες καταστάσεις και βέβαια θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία κάνει αγώνα για την αυτοδυναμία, η οποία είναι δύσκολο όχι όμως απίθανο να επιτευχθεί. Δύσκολο να επιτευχθεί. Απεχθάνεται τη συνεργασία με άλλα κόμματα και ιδιαίτερα με το ΠαΣοΚ, κάτι που θα την καταστρέψει εκλογικά στις επόμενες εκλογές.

Οι επαναληπτικές εκλογές δεν θα την έβλαπταν διότι πάντα το πρώτο κόμμα ευνοείται και συσπειρώνεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Η συνεργασία με κόμματα της δεξιάς δεν συζητείται καν αυτή τη στιγμή. Το ΠαΣοΚ από την πλευρά του έχει στόχο την πρωτιά στις εκλογές. Πιο «προσγειωμένους» στόχους από τη Νέα Δημοκρατία και φυσικά, αν συμβεί αυτό θα αποτελεί αποδοχή της πολιτικής του ΠαΣοΚ από μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας αλλά και ράπισμα για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Η Αριστερά έχει πολλές ευκαιρίες αλλά και πολλές παγίδες σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία. Το αποτέλεσμα των εκλογών για πρώτη φορά στη νεότερη και σύγχρονη Ελληνική ιστορία είναι τρομερά αβέβαιο. Και βέβαια, αβέβαιη είναι και η επόμενη μέρα…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk