Η υποβάθμιση της Ισπανίας από τη Standard & Poor’s σκιάζει τις αγορές

Κόλαφος για το ευρώ, τις ευρωπαϊκές μετοχές και τα ευρωπαϊκά ομόλογα ήταν η νέα υποβάθμιση των ισπανικών ομολόγων από τον οίκο Standard & Poor’s σε επίπεδο τρεις βαθμίδες υψηλότερο από το επίπεδο «σκουπιδιού».

Κόλαφος για το ευρώ, τις ευρωπαϊκές μετοχές και τα ευρωπαϊκά ομόλογα ήταν η νέα υποβάθμιση των ισπανικών ομολόγων από τον οίκο Standard & Poor’s σε επίπεδο τρεις βαθμίδες υψηλότερο από το επίπεδο «σκουπιδιού».

Το ευρώ υποχωρεί από τα 1,3220 στα 1,3160 δολάρια, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένεται να ανοίξουν με συσσωρευμένες εντολές για ρευστοποιήσεις τίτλων, ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (της γερμανικής εξαιρουμένης) βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες πιέσεις στις αγορές ομολόγων τους, που καθιστούν ακόμη υψηλότερο το κόστος δανεισμού τους.

Η παραδοξότητα ότι η S&P υποβάθμισε την Ισπανία στο ΒΒΒ+ ενώ διατηρεί το ΑΑΑ στη Βρετανία που μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι διολίσθησε και πάλι στην ύφεση (ενώ μάλιστα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 10,4% του ΑΕΠ) και επιπλέον αξιολογεί την προοπτική της χώρας ως… σταθερή (outlook stable), ουδόλως επηρεάζει τις αγορές, που εξωθούν την κυβέρνηση της Μαδρίτης στην αγκαλιά της τρόικας, ενώ δανείζουν την κυβέρνηση του Λονδίνου με επιτόκιο μόλις 2,12% (δεκαετή ομόλογα).

«Όλα δείχνουν ότι η κατάσταση της Ισπανίας θα χειροτερέψει προτού αρχίσει να βελτιώνεται», δήλωσε ο Μάικ Τζόουνς

της Bank of New Zealand στο Ουέλινγκτον.

Οι αρνητικές εξελίξεις στην Ευρώπη επηρεάζουν όλα τα Χρηματιστήρια του πλανήτη. Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν την Πέμπτη (ο δείκτης MSCI Asia κατά 0,2%), ενώ ο Euro Stoxx 50 Index αναμένεται να ανοίξει με πτώση 0,4% και ο νεοϋορκέζικος Standard & Poor’s 500 με πτώση 0,5%.

Η επιδείνωση της κρίσης που αποκάλυψε (ή μήπως ανακάλυψε;) ο οίκος Standard & Poor’s στέλνει και πάλι τους επενδυτές στα καταφύγια. Η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,89%, ενώ πτωτικά κινείται και το κόστος του δανεισμού της κυβέρνησης του Βερολίνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το επιτόκιο των διετών ομολόγων της γερμανικής κυβέρνησης υποχώρησε την Παρασκευή στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο 0,083%. Αντίθετα, τα περιβόητα spreads των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (σε σύγκριση με τον γερμανικό δανεισμό) εξακολουθούν την ανιούσα.

Πιέσεις υφίστανται επίσης και οι αγορές εμπορευμάτων, με την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί κατά περίπου 0,5% στην αγορά της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα, το αργό έχανε το πρωί 54 σεντς και υποχωρούσε στα 104,01 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 52 σεντς στα 119,40 δολάρια το βαρέλι.

Μείζονα εξέλιξη για την Ιαπωνία αποτελεί η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς κυβερνητικών ομολόγων κατά 10 τρισ. γεν (124 δισ. δολάρια), έπειτα από τις ενδείξεις επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ιαπωνικό Κοινοβούλιο άσκησε ισχυρές πιέσεις στην Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να στηρίξει την οικονομία – στην Απω Ανατολή προφανώς η… ανεξαρτησία των νομισματικών αρχών δεν περιφρουρείται επαρκώς όσο στην Ευρώπη.

Δείτε επίσης
Οικονομία
Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk