Ανακοίνωσε την απόφασή του να μην ανανεώσει τη συνεργασία του με τη Μπαρτσελόνα ο τεχνικός της κ. Πεπ Γκουαρδιόλα. Λίγο προτού ξεκινήσει η προπόνηση έπεσαν οι τίτλοι τέλους της πορείας του 41χρονου τεχνικού που «υπέγραψε» τη χρυσή εποχή των Μπλαουγκράνα με 13 τίτλους σε διάστημα τεσσάρων ετών. Για την προπόνηση που ξεκίνησε στις 12.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), ο κ. Γκουαρδιόλα είχε ζητήσει από τους ποδοσφαιριστές του να προσέλθουν στο προπονητικό κέντρο «Joan Gamper» προκειμένου να τους ενημερώσει για την απόφασή του.

Μετά το τέλος της προπόνησης ακολούθησε συνέντευξη Τύπου από τον 41χρονο προπονητή και τον πρόεδρο των Μπλαουγκράνα κ. Σάντρο Ροσέλ, όπου ανακοινώθηκε ότι στη θέση του θα αναλάβει ο μέχρι πρότινος βοηθός του κ. Τίτο Βιλανόβα.

«Θα θυμάμαι την αγάπη, ό,τι ζήσαμε, τις στιγμές με τους παίχτες, το ότι συνυπήρξα με εκπληκτικούς ανθρώπους. Φεύγω ήσυχος, ότι έκανα τα πάντα και ακόμα περισσότερα για να πάνε καλά τα πράγματα» είπε στη συγκηνισιακά φορτισμένη συνέντευξη Τύπου, που έγινε παρουσία αρκετών ποδοσφαιριστών της ομάδας όπως ο Ινιέστα, ο Βαλντές, ο Πέδρο, ο Πικέ, ο Φάμπρεγας και ο Μπούσκετς.

«Εχω αδειάσει. Οι απαιτήσεις είναι τεράστιες για αυτόν τον λόγο ανανέωνα το συμβόλαιό μου χρόνο με τον χρόνο. Τα τέσσερα χρόνια ως προπονητής της Μπαρτσελόνα ήταν μια αιωνιότητα και από τις αρχές Δεκεμβρίου είχα ενημερώσει τον πρόεδρο και τον τεχνικό διευθυντή Αντονι Θουμπιθαρέτα ότι το τέλος ήταν κοντά» παραδέχτηκε ο προπονητής που σύνδεσε το όνομά του με την πιο επιτυχημένη περίοδο των Μπλαουγκράνα.

«Ο χρόνος φθείρει τα πάντα και το ίδιο συνέβη και με εμένα. Ο επόμενος προπονητής θα μπορεί να δώσει πράγματα που εγώ δεν μπορώ, όχι επειδή δεν τα έχω, αλλά επειδή απαιτείται ενέργεια που δεν έχω πια. Αυτήν πρέπει να ανακτήσω και για αυτό αποχωρώ. Αν έμενα θα ήταν επιβλαβές και για εμένα και για την ομάδα. Θα κάναμε ζημιά ο ένας στον άλλο. Θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά δε θα ήμουν ο προπονητής που αξίζει στην Μπάρτσα»
εξήγησε τους λόγους που τον οδηγούν στην έξοδο και ευχαρίστησε τους παίκτες του. «Είχα την τιμή να τους έχω όλους από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο και αυτοί μου επέτρεψαν να απολαύσω το επάγγελμά μου. Είναι απόλαυση να φαντάζομαι ένα παιχνίδι και οι παίκτες μου, μέρα με τη μέρα, να το πραγματοποιούν»!


Ο κ. Γκουαρδιόλα που έχει την ευκαιρία να προσθέσει τον 14ο τίτλο στη συλλογή του καθώς έχει οδηγήσει τους Καταλανούς στον τελικό του Κυπέλλου όπου θα αντιμετωπίσουν την Αθλέτικ Μπιλμπάο (25/5), ενημέρωσε αρχικά τους ποδοσφαιριστές του κατά τη διάρκεια της πρωινής προπόνησης ενόψει της εκτός έδρας αναμέτρησης πρωταθλήματος με τη Ράγιο Βαγεκάνο. Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα ανάμεσα στις προτάσεις που έχει στα χέρια του ο ισπανός προπονητής είναι και μία από την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία για τον πάγκο της εθνικής Αγγλίας, αλλά και της Τσέλσι. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν έχω μιλήσει με κανέναν. Κάτι τέτοιο θα ήταν έλλειψη σεβασμού προς τον σύλλογο».

Αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι τον κ. Γκουαρδιόλα θα διαδεχτεί ο βοηθός του κ. Τίτο Βιλανόβα. «Θα έχει την ίδια στήριξη με τον Πεπ. Εχει τη δύναμη και τον χαρακτήρα για να τα καταφέρει. Εχει αποδεχτεί την πρόκληση και θα είμαστε δίπλα του να τον βοηθήσει» δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα κ. Αντονι Θουμπιθαρέτα.

Ο 41χρονος προπονητής έπειτα από τρία χρόνια γεμάτα επιτυχίες και τίτλους, είδε την Μπαρτσελόνα εφέτος να παραδίδει τα εντός συνόρων σκήπτρα της στη Ρεάλ Μαδρίτης του κ. Ζοζέ Μουρίνιο μετά την εντός έδρας ήττα (1-2) στο «clasico» του περασμένου Σαββάτου και ακολούθως να παραδίδει το ευρωπαϊκό στέμμα της μένοντας εκτός τελικού Τσάμπιονς Λιγκ από τη Τσέλσι.

Από το 2008 όταν και προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα, ο κ. Γκουαρδιόλα έχει κατακτήσει δύο φορές το Τσάμπιονς Λιγκ (2009, 2011), τρία πρωταθλήματα (2009, 2010, 2011), ένα Κύπελλο (2009), τρία Σούπερ Καπ Ισπανίας (2009, 2010, 2011), δύο Σούπερ Καπ Ευρώπης (2009, 2011) και δύο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων (2009, 2011).