«Διεθνής» η e-επίθεση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

«Είναι πολύ μεγάλη επίθεση για να είναι τυχαία», δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντ. Δημόπουλος αναφερόμενος στην απόπειρα εισβολής χάκερς στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου

«Είναι πολύ μεγάλη επίθεση για να είναι τυχαία», δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντ. Δημόπουλος αναφερόμενος στην απόπειρα εισβολής χάκερς στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) κ. Βλ. Σφυρόερας ανέφερε ότι το σύστημα δέχτηκε συντονισμένη επίθεση χάκερς από 15 διαφορετικά σημεία σε 12 χώρες του πλανήτη.

Οι χώρες, απ΄ όπου προήλθε η επίθεση είναι οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Σουηδία, η Τσεχία, η Ρωσία, το Καζακστάν, η Τουρκία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Μαλαισία και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον κ. Σφυρόερα, στο σύστημα έγινε επίθεση συνολικού όγκου 125Gb, ισοδύναμη με 3,4 εκατομμύρια σελίδες, η οποία προκάλεσε υπερφόρτωση του δικτύου.

Οι δράστες, ωστόσο, δεν κατάφεραν να μπουν στο σύστημα και να προκαλέσουν οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζημιά σε αυτό.

Το πρώτο χτύπημα έγινε στις 6 Απριλίου, ενώ η επίθεση συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα, με τους χάκερς να προσπαθούν να ανακτήσουν δεδομένα.

Η τελική επίθεση έγινε το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας και είχε διάρκεια οκτώ λεπτά.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΗΔΙΚΑ τα συστήματα ασφαλείας της εφαρμογής ενεργοποιήθηκαν αυτόματα αντιμετωπίζοντας την επίθεση επιτυχώς, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η παραβίασή του, ούτε να καταχωρηθούν συνταγές, ούτε να αντληθούν δεδομένα από το σύστημα.

Από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προκύπτει ότι βάσει των δέκα πρώτων δραστικών ουσιών, την πρώτη εβδομάδα συνταγογραφήθηκαν 49% πρωτότυπα και 51% γενόσημα φάρμακα, ενώ τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα εφαρμογής συνταγοργαφήθηκαν 45% πρωτότυπα και 55% γενόσημα φάρμακα.

Σήμερα, στο σύστημα έχουν ενταχθεί 10.800 φαρμακεία και 38.000 γιατροί, εκδίδονται καθημερινά 140.000 συνταγές και 120.000 εκτελούνται.

Την 1η Μαίου εντάσσονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγοργάφησης το ΤΑΥΤΕΚΩ και ο Οίκος Ναύτου, στις 15 Μαϊου το Ταμείο της ΕΥΔΑΠ και την 1η Ιουνίου τα υπόλοιπα Ταμεία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk