Δύο νέες μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν την παραδοχή ότι η ζωή είναι πολύ ανθεκτική και βρίσκει τρόπους για να συντηρείται και να εξελίσσεται. Η μια μελέτη αναφέρει ότι την εποχή που η ζωή μόλις είχε κάνει την εμφάνιση της η Γη βομβαρδιζόταν από πτώσεις μεγάλων αστεροειδών. Η δεύτερη αναφέρει ότι η ζωή όχι μόνο επέζησε αλλά συνέχισε να εξελίσσεται σε περιόδους που η Γη δέχτηκε πολύ ισχυρές δόσεις κοσμικής ακτινοβολίας.

Η βροχή αστεροειδών

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αμέσως μετά τη δημιουργία της Γης πριν από περίπου 4 δις έτη ο πλανήτης βίωσε μια περίοδο όπου αστεροειδείς και κομήτες έπεφταν συνεχώς πάνω του. Η περίοδος που έχει λάβει την ονομασία «Τελευταίος Βαρύς Βομβαρδισμός» εκτιμάται ότι είχε διάρκεια περίπου 300 έτη και έληξε πριν από 3.8 δις έτη.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Southwest στο Κολοράντο πραγματοποίησαν προσομοιώσεις οι οποίες δείχνουν ότι η πτώση αστεροειδών ορισμένοι εκ των οποίων ήταν γιγάντιοι δεν διήρκεσε 300 εκατομμύρια έτη αλλά περίπου δύο δισεκατομμύρια έτη! Αυτό σημαίνει ότι οι αστεροειδείς έπεφταν μαζικά στον πλανήτη όταν οι πρώτες μορφές ζωής είχαν ήδη κάνει την εμφάνιση τους οι οποίες βρήκαν τρόπο να επιβιώσουν. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.

Η «μαγική» ακτινοβολία

Επιστήμονες του Πολυτεχνείου της Δανία (DTU) μελέτησαν γεωλογικά και αστρονομικά δεδομένα ηλικίας 500 εκατομμυρίων ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε περιόδους που εκρήξεις «γειτονικών» σουπερνόβα έλουζαν με κοσμική ακτινοβολία τη Γη η ζωή στον πλανήτη μας όχι μόνο κατάφερνε να επιβιώνει αλλά συνέχιζε να εξελίσσεται! Σύμφωνα με τους ερευνητές η ιδιαίτερα βλαβερή κοσμική ακτινοβολία όχι μόνο δεν προκάλεσε προβλήματα στη ζωή στη Γη αλλά αντίθετα ίσως να την έδωσε και ώθηση για να εξελιχθεί! «Κάθε φορά που υπήρχε μια έκρηξη σουπερνόβα η ζωή άνθιζε. Η εξέλιξη της ζωής αντανακλά της εξέλιξη του Γαλαξία» αναφέρει ο καθηγητής Χένρικ Σβένσμαρκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.