Ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν – Αλέξανδρος Παπαδόπουλος –, υποψήφιος εφέτος για τρία Οσκαρ και βραβευθείς για το σενάριο των «Απογόνων» θα ανήκει στα μέλη της κριτικής επιτροπής του 65ου

φεστιβάλ των Καννών.

Μαζί με τον σκωτσέζο ηθοποιό Γιούαν Μακ Γκρέγορ, την παλαιστίνια σκηνοθέτιδα και ηθοποιό Χιάμ Αμπάς, τη βρετανίδα σκηνοθέτιδα Αντρέα Αρνολντ, τη γαλλίδα ηθοποιό Εμανουέλ Ντεβός, τη γερμανίδα ηθοποιό Νταϊάν Κρούγκερ, τον γάλλο σχεδιαστή μόδας Ζαν Πολ Γκοτιέ και τον αϊτινό σκηνοθέτη, παραγωγό και σεναριογράφο Ραούλ Πεκ, ο Πέιν θα αποφασίσει ποια από τις 23 ταινίες που συναγωνίζονται εφέτος για τον Χρυσό Φοίνικα αξίζει να τον κερδίσει.

«Βασιλιάς» της εννιαμελούς κριτικής επιτροπής, όμως, εφέτος είναι ο ιταλός σκηνοθέτης Νάνι Μορέτι, κάτοχος του Χρυσού Φοίνικα για την ταινία «Το δωμάτιο του γιού μου» (2001).

Ο Πέιν έχει συμμετάσχει μόνον μία φορά στην κούρσα για τον Χρυσό Φοίνικα, το 2002 με την ταινία «Σχετικά με τον Σμιντ». Τη χρονιά εκείνη μεγάλος νικητής ήταν ο Ρόμαν Πολάνσκι με τον «Πιανίστα».

Είκοσι τρεις ταινίες συμμετέχουν εφέτος στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ των Καννών, ανάμεσά τους η πολυαναμενόμενη «Cosmopolis» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, το «On the road» του Βραζιλιάνου Βάλτερ Σάλες και οι τελευταίες ταινίες των αυστριακού Μίχαελ Χάνεκε και Βρετανού Κεν Λόουτς, «Amour» και «The angel’s share» αντιστοίχως.

Το φεστιβάλ των Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως και τις 27 του ερχόμενου Μαΐου.

Περισσότερα για το πρόγραμμα δείτε εδώ