Tο έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη «Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ» (The Battle of Trafalgar) και μια συλλογή από επτά πίνακες του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα θα ηγηθούν του Greek Sale του Οίκου Sotheby’s που θα γίνει στο Λονδίνο τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012.

Η «Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ» του Κωνσταντίνου Βολανάκη (1837-1907) κάνει την εμφάνισή της στη διεθνή αγορά τέχνης για πρώτη φορά στην ιστορία.

Φιλοτεχνήθηκε κατά τη διάρκεια παραμονής του καλλιτέχνη στο Μόναχο, όταν ο Βολανάκης ήταν στο απόγειο της καριέρας του. Η πρώτη του καταγραφή είναι το 1877, όταν ο πίνακας είναι σχεδόν βέβαιο ότι κοσμούσε την είσοδο του υπουργείου Ναυτιλίας στο Λονδίνο, προτού αγοραστεί από τον πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη του, γύρω στο 1914.

Η Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ διεξήχθη στις 21 Οκτωβρίου 1805 ανάμεσα στον αγγλικό στόλο και έναν συνασπισμό μεταξύ του γαλλικού και του ισπανικού, κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων.

Ο Βολανάκης απεικονίζει τη μάχη σώμα με σώμα που ακολούθησε την υποταγή του γαλλικού πλοίου Redoubtable στα HMS Victory και HMS Temeraire.

Είναι, άλλωστε, απολύτως ταιριαστό για έναν καλλιτέχνη που χαίρει τόσο μεγάλου σεβασμού στον τομέα των θαλασσογραφιών να επιλέξει να απεικονίσει ένα τέτοιο θέμα.

Το έργο έχει τιμή εκτίμησης 243.000-364.000 ευρώ.

Το επερχόμενο Greek Sale του Οίκου Sotheby’s θα περιλαμβάνει επίσης επτά έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (1906-1994), τα τέσσερα από τα οποία προέρχονται από την ίδια συλλογή αμερικανού ιδιώτη συλλέκτη.

Το έργο «Νύχτα Έξω από Εκκλησία» (Night Outside a Church), φιλοτεχνημένο το 1967, αποτελεί ένα δείγμα του ώριμου ύφους του Γκίκα και ταυτόχρονα έναν συνδυασμό μοντέρνας και βυζαντινής τέχνης.

Ο πίνακας εκτιμάται μεταξύ 97.000 και 146.000 ευρώ.

Φιλοτεχνημένο την ίδια χρονιά, το 1967, το έργο «Νυχτερινή Ύδρα» (Nocturnal Hydra) είναι μια απεικόνιση της Ύδρας, από όπου καταγόταν ο καλλιτέχνης, η οποία επίσης αγοράστηκε απευθείας από τον ίδιο το δημιουργό.

Η τιμή εκτίμησης του έργου είναι 97.000-146.000 ευρώ).

Το Greek Sale του Οίκου Sotheby’s θα περιλαμβάνει επίσης έργα του Σπύρου Παπαλουκά, του Μιχάλη Οικονόμου, του Θεόδωρου Ράλλη, του Γιάννη Σπυρόπουλου, του Αλέκου Φασιανού και πολλών άλλων.

Η δημοπρασία «European Paintings», που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου 2012 περιλαμβάνει τα εξής Sales: «German, Austrian and Central European Paintings», «The Scandinavian Sale», «Spanish Painting» και «The Greek Sale».