Με αφορμή το βιβλίο του γάλλου φιλοσόφου και κοινωνιολόγου Εντγκάρ Μορέν «Ο Βιντάλ και οι δικοί του» (Επίκεντρο, 2011) διεξάγεται ημερίδα με θέμα «Ο Βιντάλ και οι δικοί του: Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και η κουλτούρα τους – Μιλώντας για το Ολοκαύτωμα μέσα από τα παιδικά βιβλία» στον Πύργο του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Λόγου και Τέχνης, 10ος όροφος), την Πέμπτη 26 Απριλίου, στις 5:15 μ.μ.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται – πλέον και στην Ελλάδα – μια ολοένα και εντονότερη ενασχόληση με το ζήτημα της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη.

Παρ’ όλα αυτά, η πλειονότητα του πληθυσμού της σημερινής Θεσσαλονίκης αγνοεί ή γνωρίζει εν συγχύσει το κομμάτι εκείνο της τοπικής ιστορίας της πόλης που αφορά τους Εβραίους.

Τοπωνύμια όπως Μύλοι Αλλατίνι, αγορά Μοδιάνο, στοά Χιρς κ.ά. είναι οικεία στους σύγχρονους Θεσσαλονικείς, δεν γνωρίζουν όμως πώς προέκυψαν και με τι συνδέονται. Η σιωπή και η άγνοια ανάγονται στην εξόντωση του θεσσαλονικιώτικου εβραϊσμού από το ναζιστικό καθεστώς.

Η αφήγηση διατηρεί τη μνήμη με τρόπο οικείο και κατανοητό και μπορεί να μεταφέρει στα παιδιά και στους νέους που δεν έχουν ιστορικές αναφορές ένα κομμάτι από το παρελθόν της πόλης τους συντελώντας στη διάλυση της άγνοιας.

Ο Μορέν, μιλώντας για τη ζωή του πατέρα του, σαλονικιού Εβραίου, αναπαριστά με τρόπο συγκινητικό μια ολόκληρη κοινότητα με έντονους οικογενειακούς δεσμούς και με μια αστική θεσσαλονικιώτικη κουλτούρα.

Το πρώτο μέρος της ημερίδας θα αφιερωθεί στην παρουσίαση της κουλτούρας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσουν: Αλέξανδρος Δάγκας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ) του ΑΠΘ, Λέων Ναρ, διδάκτωρ ΑΠΘ και μελετητής της ιστορίας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Στο δεύτερο μέρος, θα εξεταστεί η παρουσίαση του Ολοκαυτώματος μέσα από τα παιδικά λογοτεχνικά βιβλία. Για την παιδαγωγική σημασία των αφηγήσεων περί Ολοκαυτώματος για παιδιά θα μιλήσουν οι καθηγητές του ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ Μένη Κανατσούλη, Σοφία Γαβριηλίδου και Αντρέας Καρακίτσιος.