Ετσι εκπροσωπείς την Ελλάδα

Ο Κωστής Γεωργίου δουλεύει ασταµάτητα τα τελευταία 20 χρόνια, παρουσιάζοντας τη δουλειά του σε σηµαντικά εικαστικά κέντρα εντός και εκτός Ευρώπης. Αυτόν τον καιρό έργα του εκτίθενται ακόµη πιο µακριά, στην Κίνα. Από τη µία συµµετείχε στην οµαδική έκθεση «The European Army and the Qin Emperor’s Warriors» στην οποία έλαβαν µέρος 27 γλύπτες της Ευρωπαϊκής Eνωσης, εκπροσωπώντας ο καθένας τη χώρα του, καθώς και τρεις διάσηµοι κινέζοι γλύπτες στο Μουσείο Shaanxi στο Ξιάν. Από την άλλη ολοκληρώθηκε πρόσφατα ατοµική του έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής στη Feizi Gallery στη Σανγκάη και κυκλοφόρησε το δεύτερο CD µε µουσική του, µε τίτλο «Σανγκάη». Και επειδή η Κίνα αγαπά την ελληνική τέχνη, στο Suzhou Art Museum στη Σανγκάη εγκαινιάστηκε µεγάλη αναδροµική έκθεσή του µε τίτλο «Opus Omega».

∆εν είναι να απορεί λοιπόν κανείς που αισθάνεται «Απίστευτη συγκίνηση και µεγάλη ευθύνη. Είναι πολύ µεγάλο το φορτίο που δηµιουργήθηκε µε τις εκθέσεις µου στην Κίνα. Νιώθω ότι πρέπει να φορτσάρω ακόµη περισσότερο στο µέλλον και να λειτουργήσω σαν σκληρά εκπαιδευµένος πεζοναύτης, προκειµένου να υψώνω πολύ ψηλά την ελληνική σηµαία. Είναι µοναδικό συναίσθηµα να περιδιαβαίνεις σαν ένα είδος πρωτοπόρου τόσο σηµαντικά µουσεία όπως το Shaanxi Art Modern Museum, και γνωστές γκαλερί όπως η Feizi Gallery στην καρδιά της Σανγκάης, στη γαλλική συνοικία. Ο πήχης βρίσκεται ψηλά και ευελπιστώ στο τέλος της περιοδείας σε επτά µουσεία της Κίνας να έχω προσφέρει κάτι στην πολύπαθη Ελλάδα µας».

Γεννηµένος στη Θεσσαλονίκη το 1956 και µε σπουδές σε Φλωρεντία, Αθήνα και Λονδίνο, ο Κωστής Γεωργίου θα εκθέσει στο Πεκίνο τόσο ζωγραφικά έργα όσο και γλυπτά µεγάλων διαστάσεων, τις εικαστικές αναζητήσεις του των τελευταίων 20 ετών. ∆ιαφορετικά εκφραστικά µέσα στα οποία όµως κινείται εξίσου µε µεγάλη άνεση. «Η γλυπτική φέρει τις τρεις διαστάσεις, ενώ η ζωγραφική τις µιµείται. Στη γλυπτική υπάρχει το φορτίο του όγκου που δεσπόζει στον χώρο. Η ζωγραφική εκρήγνυται µέσα από το χρώµα της. Οµως και οι δύο πλευρές είναι ισότιµες και µεγαλειώδεις».

Οι επιρροές του συνοψίζονται από τον ίδιο ως εξής: «Ο πρώτος που µε εισήγαγε στη µεγαλοσύνη της ζωγραφικής, όταν τον πρωτογνώρισα στα 13 µου, υπήρξε ο µεγάλος ζωγράφος και δάσκαλος Πάνος Κουσουτζίδης. Μου έµαθε τόσα όσα δεν κατάφερε η Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και το Royal College στο Λονδίνο».

Η έκθεση «Opus Omega» θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Νίµπο και εν συνεχεία στο Shaanxi Art Modern Museum. (www.kostisgeorgiou.com)


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk