Μ. Χρυσοχοΐδης: Η Αμυγδαλέζα θα λειτουργήσει κανονικά

Μέσα «σε τρεις με τέσσερις ημέρες», βάσει του χρονοδιαγράμματος, θα λειτουργήσει το κέντρο στην Αμυγδαλέζα, ανέφερε ο Μ.Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απορρίπτοντας τις περί του αντιθέτου αναφορές του Μ.Βορίδη

Μέσα «σε τρεις με τέσσερις ημέρες», βάσει του χρονοδιαγράμματος, θα λειτουργήσει το κέντρο στην Αμυγδαλέζα, ανέφερε ο Μ.Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απορρίπτοντας τις περί του αντιθέτου αναφορές του Μ.Βορίδη.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Μάκη Βορίδη ότι δεν θα επιτρέψει να ξεκινήσει η λειτουργία του Κέντρου επειδή οι οικίσκοι είναι για την αντισεισμική προστασία και ανήκουν στην αρμοδιότητα του δικού του υπουργείου, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και ότι το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό.

Μιλώντας στην επιτροπή ελευθεριών και εσωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης την Τετάρτη για τη μετανάστευση, το άσυλο και τη φύλαξη των συνόρων στην Ελλάδα, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία επαναπροώθησης της ΕΕ με την Τουρκία.

Ο Έλληνας υπουργός κάλεσε το συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης που συνεδριάζει αύριο στο Λουξεμβούργο να ψηφίσει τη συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία, αποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς τα όποια εμπόδια προβάλλονται, στις προεκλογικές σκοπιμότητες της Γαλλίας.

Σχετικά με το ζήτημτα των γαλλογερμανικών προτάσεων για την Σένγκεν, ο Μ. Χρυσοχοίδης χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις «μεμονωμένες πρωτοβουλίες που έρχονται σε αντίθεση με το κεκτημένο του Σένγκεν».

Απαντώντας, ειδικότερα, στην προεκλογική ρητορική του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί που χαρακτήρισε τα σύνορα της Ευρώπης «σουρωτήρι», ο Μ. Χρυσοχοίδης τόνισε ότι για να προστατέψει μια χώρα τα σύνορά της πρέπει να τα προστατέψουν και οι γείτονες. «Η Τουρκία δεν φυλάει τα σύνορά της», δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι όταν Τούρκοι δουλέμποροι ρίχνουν παιδιά και γυναίκες κοντά στα ελληνικά νησιά και οι ελληνικές αρχές κάνουν σωστικό έργο. «Τι μας προτείνουν; Να τους πετάμε στη θάλασσα;», ρώτησε ο Μ. Χρυσοχοϊδης.

Καταλήγοντας, ο Μ. Χρυσοχοϊδης ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα ευρωπαϊκά όργανα να εφαρμοστεί η συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία, να τεθούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε τρίτες χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες επαναπροώθησης, να βοηθήσουν στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας, να δοθεί συμπληρωματική οικονομική στήριξη και να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Ο Μ. Χρυσοχοϊδης, ζήτησε επίσης να υπάρξουν εξαιρέσεις, από τους περιορισμούς που θέτει το Μνημόνιο, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, τις μετακινήσεις και τις αμοιβές των υπαλλήλων που πρέπει να απασχοληθούν στις υπηρεσίες του Ασύλου.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Παπανικολάου, αναφέρθηκε στο πρόβλημα αποτελεσματικότητας της συνδρομής της FRONTEX στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της βοήθειας της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά τη στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Δρούτσας αναφέρθηκε στην ανάγκη θέσπισης μιας συνολικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, «χωρίς υποκρισία από τα κράτη – μέλη», η οποία θα δώσει έμφαση στο Δουβλίνο ΙΙ και στη συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Ν. Χρυσόγελος, αφού τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερα στο θέμα της μετανάστευσης, υποστήριξε την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά οι κοινοτικοί πόροι για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Επίσης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα που παρατηρείται στον ‘Αγιο Παντελεήμονα, όπου, όπως είπε, «νεοναζί εμφανίζονται ως προστάτες των απόρων Ελλήνων πολιτών». Προς το σκοπό αυτό ζήτησε την καλύτερη οργάνωση στη λειτουργία της ελληνικής διοίκησης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Μ.Χρυσοχοΐδης στοχεύει σε εκλογικό όφελος»

Την αντικατάσταση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Επικρατείας, ως είθισται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ζητά με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατ’ ουσίαν είναι υπηρεσιακή με μοναδική αποστολή να οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές, λαμβάνει αποφάσεις και δεσμεύει την επόμενη Βουλή και την επόμενη κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τονίζει ότι «σκανδαλώδης είναι η παραμονή του κ. Χρυσοχοΐδη», γιατί ο σημερινός υπουργός «είναι υπεύθυνος για την τάξη στην προεκλογική περίοδο και την ημέρα των εκλογών. Ταυτόχρονα είναι υποψήφιος βουλευτής και, με ενέργειές του, επιχειρεί να αξιοποιήσει τη θέση του, με στόχο να αποκομίσει προσωπικό εκλογικό όφελος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό «έστω την ύστατη ώρα να αναλάβει τις ευθύνες του, να περιορίσει τη λήψη αποφάσεων στα απολύτως αναγκαία και επείγοντα, να παρέμβει ώστε να υπάρξει ταχεία και πλήρης οργανωτική προετοιμασία για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και να αντικαταστήσει αμέσως, τουλάχιστον τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk