Την πρωτοφανή παρέμβαση του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά στο έργο των εισαγγελέων που ερευνούσαν τη σκανδαλώδη υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου επαναφέρει και φωτίζει από τις σελίδες του βιβλίου του «ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ Πολιτική – Δικαιοσύνη» ο πρώην εισαγγελέας και νυν δικηγόρος κ. Ηλίας Κολιούσης.

Πρόκειται για τον έναν εκ των δύο εισαγγελέων εφετών – η έτερη ήταν η κυρία Ελένη Σωτηροπούλου – οι οποίοι διερεύνησαν την υπόθεση και καθώς «σκόνταψε» σε ευθύνες υπουργών «έκλεισαν» τη δικογαφία προκειμένου να τη διαβιβάσουν στη Βουλή.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη ποτέ καθώς είχε φροντίσει να φράξει το δρόμο, όπως αναφέρεται και στην ενδιαφέρουσα διήγηση, ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς.

«Χονδροκομμένα επιχείρησε να κατευθύνει την πορεία της διαδικασίας για το Βατοπέδι, με στόχο να αποκλειστεί η έρευνα για τυχόν ευθύνη υπουργών», αναφέρεται στο βιβλίο το οποίο θα παρυσιαστεί την Τετάρτη στις 19:30 στη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου.

Ο κ. Κολιούσης ο οποίος αμέσως μετά παραιτήθηκε και σήμερα ασκεί δικηγορία θέτει και απαντά σε ερωτήματα για τα οποία όλοι νομίζαμε ότι ξέραμε τις απαντήσεις οι οποίες όμως δοκιμάστηκαν ισχυρά μετά από όσα επιχειρήθηκαν και τελικά επιτεύχθηκαν εκείνες τις ημέρες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

«Είναι άραγε ο εισαγγελέας ανεξάρτητος λειτουργός της Δικαιοσύνης ή μήπως κυβερνητικός υπάλληλος που οφείλει υπακοή στους ανωτέρους του; Συμβάλλει στην ποινική δίκη, επδιώκοντας την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίαςή στοχεύει στην ικανοποίηση σκοπιμοτήτων; Έχει ιδιαίτερη υποχρέωση – κατά την άσκηση των καθηκόντων του – υπακοής στο ισχύον Σύνταγμα ή μήπως προέχει η υποχρέωση συμμόρφωσης σε άνωθεν οδηγίες;»

Ο κ. Κολιούσης δεν «χαρίζεται» φυσικά ούτε στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κύριο Κυριάκο Καρούτσο στον οποίο καταλογίζει «οβιδιακή μεταμόρφωση» καθώς ξέχασε το Σύνταγμα και τους νόμους για να ταυτιστεί με τον κ. Γ. Σανιδά.

Αξίζει να παρατεθούν αυτούσια τα όσα ο κ. Κολιούσης γράφει στο βιβλίο του αντί προλόγου:

«Βατοπέδι ή Βατοπαίδι; Μάλλον Βαλτοπέδι.
Οχι… σε καμιά περίπτωση των μοναχών.
Βαλτοπέδι της Δημόσιας Διοίκησης και μόνον αυτής!!!
Υπάρχει ευθύνη των εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας;
Ε… ΟΧΙ.
Ασφαλώς και ΟΧΙ.
Αυτοί απλώς υπογράφουν!!!
Η Δικαιοσύνη;
Να ασχοληθεί μόνο με τους συνήθεις υπόπτους, τους διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά μόνο μ΄ αυτούς!!!
Τα μέλη της Κυβέρνησης ποτέ δεν παρανομούν.
Απλώς… παραπλανώνται!!!»

Ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου είναι οι Μανώλης Γλέζος, συνταξιούχος ειρηνοδίκης Πέτρος Θεοδώρου, δημοισιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, εκδότης Γιώργος Δαρδάνος και ο ίδιος ο συγγραφέας, δικηγόρος και πρώην εισαγγελέας κ. Ηλίας Κολιούσης.