Eνα εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο εντόπισε και κατέγραψε το διαστημικό σκάφος Cassini που εξερευνά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του τα τελευταία οκτώ χρόνια. Εντόπισε μεγάλα «παγάκια» να κινούνται στον εξωτερικό και πιο περίεργο δακτύλιο του Κρόνου, τον δακτύλιο F. Τα παγωμένα αντικείμενα συγκρούονται με τον δακτύλιο δημιουργώντας κοσμικές «ουρές» μήκους δεκάδων χιλιομέτρων.

Το φαινόμενο

Ο δακτύλιος F βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιάδων χλμ από τον δακτύλιο Α που είναι ο εγγύτερος δακτύλιος στον Κρόνο. Ο δακτύλιος F έχει περιφέρεια 900 χιλιάδων χιλιομέτρων. Το Cassini παρατηρούσε τον Προμηθέα, έναν από τους πιο μικρούς δορυφόρους του Κρόνου ο οποίος κινείται στις παρυφές του δακτυλίου F και έρχεται συνεχώς σε επαφή μαζί του. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο Προμηθέας και ο δακτύλιος F βρίσκονται σε ένα είδος κοσμικού «χορού».

Το Cassini κατέγραφε συνεχώς αυτόν το «χορό». Οι επιστήμονες που μελετούσαν τις περίπου 20 χιλιάδες εικόνες που είχε καταγράψει το σκάφος από αυτό το «χορό» διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι είχε καταγράψει και ένα ακόμη φαινόμενο. Μικρές παγωμένες μπάλες συγκρούονται με τον δακτύλιο F. Οι συγκρούσεις παρασύρουν παγωμένα σωματίδια έξω από τον δακτύλιο δημιουργώντας μια «ουρά» που έχει μήκος δεκάδων χιλιομέτρων.

Αυτές οι «ουρές» ονομάζονται από τους ειδικούς «μίνι-τζετ» και υπολογίζουν ότι τα μίνι-τζετ του δακτυλίου F έχουν μήκος 40-180 χιλιόμετρα. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι το φαινόμενο προκαλείται από τη βαρυτική αλληλεπίδραση του Προμηθέα με τον δακτύλιο F. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία η βαρυτική αλληλεπίδραση δημιουργεί συγκεντρώσεις ύλης στο δακτύλιο οι οποίες μετατρέπονται σε μεγαλύτερα και μικρότερα παγωμένα μπαλάκια.

Η ανακάλυψη

Η ανακάλυψη κρίνεται ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και σημαντική αφού σύμφωνα με τους ειδικούς προσφέρει νέα πολύτιμα στοιχεία όχι μόνο για τον δακτύλιο F, τον Προμηθέα και τον Κρόνο γενικότερα, αλλά και για σημαντικές κοσμικές διεργασίες. Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των φαινομένων που δημιουργούνται στους γιγάντιους δίσκους ύλης που σχηματίζονται κατά τη δημιουργία ηλιακών συστημάτων.

Μικρά και μεγάλα «παγάκια» εισέρχονται στον δακτύλιο F δημιουργώντας «ουρές» πολλών χλμ