Ελβετοί ερευνητές παρουσίασαν ένα ρομποτικό σύστημα που ελέγχεται μόνον από τη σκέψη παραπληγικού ασθενούς και μάλιστα από απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων.
Ο μερικώς παράλυτος ασθενής, φορώντας ένα ειδικό «καπέλο» με ηλεκτρόδια, το οποίο λαμβάνει τα εγκεφαλικά κύματα του, μεταβιβάζει τις σχετικές εντολές στο ρομποτικό σύστημα, το οποίο για τους σκοπούς της παρουσίασης του στους εκπροσώπους του Τύπου, βρισκόταν σε άλλη πόλη.

Το «καπέλο»

Το σύστημα αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Χοσέ Μίλαν της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάννης, ο οποίος ειδικεύεται στη δημιουργία ανώδυνων διεπαφών μεταξύ μηχανών και εγκεφάλου, ένα πεδίο που στην ιατρική ονομάζεται νευροπροσθετική.

Στη σχετική επίδειξη, που έγινε σε Νοσοκομείο της Σιόν, ο ασθενής έστειλε νοητικά μία εντολή από το κρεβάτι του σε έναν φορητό υπολογιστή στο δωμάτιό του, ο οποίος τη μεταβίβασε σε έναν άλλο υπολογιστή και αυτός, με τη σειρά του, έδωσε εντολή να κινηθεί ένα μικρό ρομπότ ύψους 30 εκατοστών που βρισκόταν σε απόσταση 60 χιλιομέτρων σε εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Λοζάννης.

Στο μέλλον, αν το ρομποτικό σύστημα εφοδιαστεί με κάμερα και οθόνη, οι ασθενείς με παραλυσία θα μπορούν -μετακινώντας το από μακριά- να «επεκτείνουν» ψηφιακά/εικονικά την παρουσία τους σε άλλους χώρους, π.χ. σε μία έκθεση τέχνης ή σε μία γαμήλια τελετή, κάτι που έως τώρα μόνον επιστημονική φαντασία μπορούσε να θεωρηθεί.

Η ίδια τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κινηθεί με τη σκέψη ένα αναπηρικό καροτσάκι. Όμως χρειάζονται ακόμα βελτιώσεις, καθώς το ηλεκτρονικό σήμα από τον εγκέφαλο προς το ρομπότ ή το καροτσάκι μπορεί να «μπερδευτεί», αν στο δωμάτιο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ή αν ο ασθενής αφαιρεθεί, κουραστεί και χάσει τη νοητική συγκέντρωσή του.

Αλλες προσπάθειες

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλοι Ελβετοί ερευνητές εργάζονται σε παρεμφερείς πρωτοβουλίες, όπως η ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας Στεφανί Λακούρ που αναπτύσσει ένα «ηλεκτρονικό δέρμα» για άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό (πρόκειται για ένα γάντι με μικροσκοπικούς ηλεκτρονικούς αισθητήρες που στέλνουν ερεθίσματα απευθείας στο κεντρικό νευρικό σύστημα του χρήστη) ή η ομάδα του καθηγητή Γκρεγκουάρ Κερτέν που προσπαθεί να βοηθήσει ασθενείς με παραπληγία να περπατήσουν ξανά μέσω της εμφύτευσης μόνιμων ηλεκτροδίων στον νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης τους.