Επαφές για τις αυξήσεις κεφαλαίου άρχισαν οι τραπεζίτες

Ο αγώνας δρόμου για την άντληση των αναγκαίων κεφαλαίων που θα τους επιτρέψει να αποφύγουν την άμεση κρατικοποίηση, ξεκίνησε για τις διοικήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2011 την περασμένη εβδομάδα

Ο αγώνας δρόμου για την άντληση των αναγκαίων κεφαλαίων που θα τους επιτρέψει να αποφύγουν την άμεση κρατικοποίηση, ξεκίνησε για τις διοικήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2011 την περασμένη εβδομάδα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν το ύψος της απαραίτητης «ένεσης» για την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Eurobank EFG και την Τράπεζα Πειραιώς στα επίπεδα των 25 δισ. ευρώ, προκειμένου ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων Core Tier 1 να επανέλθει στο ελάχιστο όριο του 9% έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι οι τέσσερις μεγάλοι όμιλοι θα πρέπει να καλύψουν μέσω αυξήσεων κεφαλαίου ένα ποσό της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ (10% επί των κεφαλαιακών αναγκών), στόχος που θεωρείται εφικτός.

Οι λοιπές ανάγκες σε κεφάλαια θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αλλά και από ενέργειες των ίδιων των τραπεζών, όπως πωλήσεις θυγατρικών, επαναγορά τίτλων, περιορισμό δραστηριοτήτων και γενικότερα αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού.

Οι πρώτες επαφές
Οι τραπεζίτες έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές, παρά το γεγονός ότι οι όροι παρέμβασης του ΤΧΣ στην αγορά δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια εξεύρεσης των κεφαλαίων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Λονδίνο, όπου είχε σειρά επαφών με διαχειριστές επενδυτικών σχημάτων.

Σημειώνεται πάντως ότι εάν δεν ξεκαθαρίσουν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και τα κίνητρα που θα δοθούν στον ιδιωτικό τομέα για να συμμετάσχει στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, το έργο προσέλκυσης επενδυτών καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο.

«Πρέπει αυτός που θα βάλει χρήματα σήμερα στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο να πειστεί ότι δε θα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη για να καλύψει νέες τρύπες» σημειώνει χαρακτηριστικά έμπειρος τραπεζικός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης να εξασφαλίζουν την πλήρη εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Εξάλλου, πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι όροι που αφορούν τη δυνατότητα επανελέγχου της τράπεζας μέσω της επαναγοράς των μετοχών που θα βρίσκονται στην κατοχή του ΤΧΣ.

Όσο πιο πολλές οι μετοχές που θα μπορεί κατά προτεραιότητα να αγοράσει ο υποψήφιος επενδυτής μετά από κάποια χρόνια, τόσο πιο ελκυστικές θα γίνουν οι νέες εκδόσεις.

Όπως έγινε χθες γνωστό, τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν το υπουργικό συμβούλιο που θα συνέλθει την Παρασκευή υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να ληφθούν οι πρώτες ουσιαστικές αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ θα συζητηθεί και η εκκρεμότητα που υπάρχει με τα ομόλογα που διέπονται από ξένο δίκαιο, ύψους 6,5 δισ. ευρώ περίπου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk