Θα έλεγε κανείς ότι είναι δύο πολύ σημαντικές γυναίκες στο χώρο της μόδας. Γυναίκες με πολλές αντιθέσεις αλλά και πολλές ομοιότητες, οι οποίες έβαλαν την υπογραφή τους σε δημιουργίες που ανέδειξαν κατά πολύ τη θηλυκότητα της γυναίκας.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι σχεδιάστριες Μιούτσια Πράντα και Ελσα Σκιαπαρέλι είναι το θέμα της φετινής έκθεσης αφιερωμένης στη μόδα που γίνεται κάθε χρόνο στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης ή αλλιώς γνωστό MOMA.

Επιμελητές της έκθεσης οι Andrew Bolton και Harold Koda. Έμπνευσή τους οι «Impossible Interviews», δηλαδή τις φανταστικές συνομιλίες που δημοσίευσε το περιοδικό Vanity Fair κατά τη δεκαετία των ‘30s. Έκαναν κάτι παρόμοιο, μια μίξη από βίντεο, και τις έβαλαν απέναντι την μία από την άλλη, σαν να συνομιλούν…

Η Σκιαπαρέλι 1890-1973) ήταν μια αριστοκρατικής καταγωγής ιταλίδα η οποία συνδέθηκε άμεσα με τον Κοκτώ και τον Νταλί και με τις σαφής επιρροές της από το σουρεαλισμό, παρουσίασε τις δεκαετίες του ’20, ’30 και ’40 με τις εκκεντρικές για την εποχή ιδέες της. Χαρακτηριστικές δημιουργίες της ήταν το φόρεμα δάκρυ, το καπέλο παπούτσι αλλά και το πολύ χαρακτηριστικό φόρεμα στολισμένο με ένα κόκκινο αστακό.

Η Πράντα από την άλλη, με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες, ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση το 1978 και το μετέτρεψε στον τωρινό υψηλής ραπτικής οίκο μόδας, δείχνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φύση του Μεταμοντερνισμού.

Η έκθεση «Sciaparelli and Prada: Impossible Conversations» θα πάρει μέρος από τις 10 Μαΐου έως τις 19 Αυγούστου 2012 στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.