Γιώργος Κουτρουμάνης: «Εάν εφαρμοστεί το σχέδιο περιστολής των δαπανών δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις»

Την Τετάρτη 25/4/2012 ο Υπουργός Εργασίας μίλησε στην εκπομπή «Τα Debate της πολιτικής» και στους Άρη Ραβανό και Γιώργο Παπαχρήστο (καθημερινά 11.00-12.00)

Για τις πολιτικές του υπουργείου Εργασίας στον τομέα των συντάξεων{{{ moto }}}

Το υπουργείο έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για να αποτρέψει δυσάρεστες εξελίξεις. Αν δεν είχαμε καταφέρει να μειώσουμε τις δαπάνες στα φάρμακα και στην υγειονομική περίθαλψη οι συντάξεις θα είχαν μειωθεί πολύ περισσότερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τις μειώσεις που έγιναν. Μειώσεις έγιναν, κυρίως, στις μεγάλες συντάξεις.

Αποτρέψαμε τα χειρότερα. Δηλαδή να έχουμε μια μείωση 15% περισσότερη από αυτή που θα είχαμε, εάν δεν καταφέρναμε να πετύχουμε κάποιους σημαντικούς στόχους στο τομέα περιστολής των δαπανών.

Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι μετά τις 10 Ιουνίου δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί ένα σχέδιο, γιατί η αυριανή μέρα, δεν είναι μέρα που θα είναι η ίδια κυβέρνηση. Εκλογές γίνονται και θα προκύψει ένα καινούργιο κυβερνητικό σχήμα. Από κει και μετά ο σχεδιασμός που κάνουμε εμείς είναι για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε παρά πέρα μείωση στις συντάξεις Κι αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Δηλαδή από τη μια πλευρά να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές που είναι σημαντικές και θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα κι από την άλλη, βεβαίως, νέα μέτρα τα οποία στοχεύουν στη διασφάλιση των πόρων, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να πάμε πάλι σε περικοπές στις συντάξεις. {{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Εμείς έχουμε αναλάβει ένα μέρος από αυτή τη προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει, ήδη, κι αναμένουμε μέχρι το τέλος του 2012 να έχουμε μια παραπέρα μείωση στις δαπάνες κατά 1, 3 δις ευρώ Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο είναι κάτι το οποίο το έχουμε σχεδιάσει και έχουμε ξεκινήσει την εφαρμογή του. Αλλά αυτός ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί. Υπάρχουν περιθώρια μειώσεων ακόμη σε τομείς όπου υπάρχει σπατάλη, υπάρχει αδιαφάνεια.

Έχουμε επιτύχει το 75% του στόχου και θέλουμε να πετύχουμε και το 25% του υπόλοιπου του στόχου σε σχέση με την εξοικονόμηση πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk