Τιμωρία και επιβίωση

Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών, που παραμένει διαρκώς στο κέντρο του ενδιαφέροντος ακόμα και μια εβδομάδα πριν την 6 Μαΐου, πέρα από εκείνα της πολιτικής αναμέτρησης των κομμάτων, είναι αυτό της εκλογικής συμπεριφοράς και τελικά της επιλογής του κόσμου. Ψήφος οργής ή περίσκεψης, τιμωρίας ή επιβίωσης;

Τιμωρία και επιβίωση | tovima.gr

Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών, που παραμένει διαρκώς στο κέντρο του ενδιαφέροντος ακόμα και μια εβδομάδα πριν την 6 Μαΐου, πέρα από εκείνα της πολιτικής αναμέτρησης των κομμάτων, είναι αυτό της εκλογικής συμπεριφοράς και τελικά της επιλογής του κόσμου.

Ψήφος οργής ή περίσκεψης, τιμωρίας ή επιβίωσης; Πολλοί μάλιστα εκτιμούν, ότι στην πορεία της εκλογικής μάχης, η διάθεση αγανάκτησης και διαμαρτυρίας που διακατέχει την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος θα μετατρέπεται σταδιακά σε στάση περίσκεψης για θετική πολιτική έκφραση. Και μάλιστα σε επικράτηση πολιτικών επιλογών που συνδέονται με την σταθερή διακυβέρνηση και επιβίωση της χώρας.

Πιστεύω, ότι το μέγεθος και το βάθος της οργής αλλά και ο περιορισμένος χρόνος των εκλογών, δυσκολα θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. Σε ολες τις εκλογικές αναμετρήσεις ο κόσμος δίνει ψήφο προσδοκίας και προοπτικής,ανεξάρτητα αν αυτή έχει ή όχι πραγματική, ρεαλιστική βάση. Αυτή τη φορά στο κοινωνικό υποσυνείδητο έχουν σωρευτεί μεγάλα αποθέματα οργής, που αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις τα όρια του πολιτικού και προσωπικού μίσους.

Είναι πολύ πιθανό να βαδίσουμε έτσι μέχρι το τέλος. Με εκλογικό κλίμα και συναίσθημα, όπου θα συνυπάρχει ο θυμός με την εκλογίκευση, η πολιτική διαμαρτυρία με την ανάγκη πολιτικού ρεαλισμού. Είτε σαν συνδυασμός, είτε σαν αμφιθυμία.

Το μέγα λοιπόν, πολιτικό ζητούμενο είναι, αν αυτά τα δύο μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν διλημματικά ή συνδυαστικά. Η διλημματική μορφή, οργισμένη τιμωρία ή περίσκεψη επιβίωσης, δημιουργεί τον εξαναγκασμό «κοντά στα ξερά, να καούν και τα χλωρά».

Είναι τραγικό, η πραγματική ανάγκη να τιμωρήσουμε συγκεκριμένες νοοτροπίες, συμπεριφορές και συγκεκριμένα πρόσωπα να μας εκτρέψει εκτονωτικά στην επιλογή ν’ ανατρέψουμε κατακτήσεις της χώρας, να δυσκολέψουμε περισσότερο το μέλλον των παιδιών μας και τελικά να τιμωρήσουμε αυτοκτονικά τον ίδιο μας τον εαυτό.

Η διέξοδος υπάρχει και είναι συνδυαστική. Να κατευθύνουμε σωστά την ανάγκη μας για διαμαρτυρία, αποδοκιμάζοντας τις αρνητικές όψεις αλλά και τα φθαρμένα πρόσωπα μέσα στο κομματικό και πολιτικό σύστημα, αναδεικνύοντας αναζωογονητικές ιδέες και φρέσκες δυνάμεις .

Ταυτόχρονα όμως, να διαφυλάξουμε το μείζον, που είναι η ανάγκη διατήρησης των εθνικών κατακτήσεων αλλά και η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα, που θα μας κρατήσει όρθιους με δυσκολίες αλλά με μέλλον. Αρα επιβάλλεται, να διοχετευτούν σωστά και η τιμωρητική διάθεση και η επιβιωτική ανάγκη. Να επιβιώσει η Ελλάδα και η κοινωνία της και ν’ αυτομετασχηματιστεί παράλληλα, το πολιτικό της σύστημα.

Την Δευτέρα των εκλογών, η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα μέσα από τον σχηματισμό μιας κυβερνητικής συμμαχίας ευθύνης και μεταρρυθμίσεων, που θα μπορεί να ξαναμιλήσει με τους εταίρους, να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις, να λειτουργήσει τα σχολεία και τα νοσοκομεία και να συνεχίσει τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας και της εργασίας.

Την Δευτέρα των εκλογών, πρέπει να προβάλλει ένα ανανεωμένο πολιτικό σύστημα και προσωπικό που θα μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και θα κάνει πράξη αυτό που έχει δεσμευτεί. Που θα επιλέγει, εκφράζει και πραγματοποιεί το υπεύθυνο από το δημαγωγικό, το δημιουργικό από το καταστροφικό, και τελικά το χρήσιμο από το αρεστό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk