Η Βαβέλ, οι νεοναζί και η Δημοκρατία

Τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα και αδημοσίευτα δημοσκοπικά ευρήματα αναδεικνύουν εκλογική Βαβέλ και παραπέμπουν σε απόλυτο κατακερματισμό του εκλογικού σώματος. Τα δύο εναλλασσόμενα στην εξουσία κόμματα συνέχιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με μεγάλη δυσπιστία από το εκλογικό σώμα. Η διάθεση των ψηφοφόρων παρέμενε αρνητική και αθροιστικά στην καλύτερη περίπτωση συγκέντρωναν 45%. Βάσει των μετρήσεων η Νέα Δημοκρατία εκινείτο μεταξύ 20% και 25% και το ΠαΣοΚ μεταξύ 18% και 20%. Η διαφορά μεταξύ των δύο κυμαινόταν μεταξύ των 4 και 5 ποσοστιαίων μονάδων αλλά έτεινε να κλείνει παρά να ανοίγει. Το ΠαΣοΚ ήταν φανερό ότι έχανε προς τα αριστερά του, κυρίως προς τη ΔΗΜΑΡ

Η Βαβέλ, οι νεοναζί και η Δημοκρατία | tovima.gr

Τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα και αδημοσίευτα δημοσκοπικά ευρήματα αναδεικνύουν εκλογική Βαβέλ και παραπέμπουν σε απόλυτο κατακερματισμό του εκλογικού σώματος.

Τα δύο εναλλασσόμενα στην εξουσία κόμματα συνέχιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με μεγάλη δυσπιστία από το εκλογικό σώμα. Η διάθεση των ψηφοφόρων παρέμενε αρνητική και αθροιστικά στην καλύτερη περίπτωση συγκέντρωναν 45%. Βάσει των μετρήσεων η Νέα Δημοκρατία εκινείτο μεταξύ 20% και 25% και το ΠαΣοΚ μεταξύ 18% και 20%.

Η διαφορά μεταξύ των δύο κυμαινόταν μεταξύ των 4 και 5 ποσοστιαίων μονάδων αλλά έτεινε να κλείνει παρά να ανοίγει.

Το ΠαΣοΚ ήταν φανερό ότι έχανε προς τα αριστερά του, κυρίως προς τη ΔΗΜΑΡ του κ.Κουβέλη και λιγότερο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο φαίνεται να εκφράζει κατά κύριο λόγο την αντιμνημονιακή ψήφο.

Οι αναλυτές των διαθέσεων της κοινής γνώμης εκτιμούν ότι ο κ.Βενιζέλος έχει δυνατότητες να ξανακερδίσει ψηφοφόρους που είχαν «παρκάρει» στη ΔΗΜΑΡ και πως τελικώς το κόμμα του κ.Κουβέλη δεν θα επιτύχει το αποτέλεσμα που του προσφέρουν οι δημοσκοπήσεις.

Στην εκτίμησή τους αυτή στηρίζουν και την πρόγνωση ότι το ΠαΣοΚ όσο προσεγγίζουμε τις κάλπες θα κλείνει τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως με τη ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κερδίζει την αριστερόστροφη αντιμνημονιακή ψήφο και δεν είναι απίθανο να εξελιχθεί σε τρίτο κόμμα ξεπερνώντας το ΚΚΕ, οι δυνάμεις του οποίου είναι πιο σταθερές, θα κινηθούν στη ζώνη του 10%, καθώς είναι λιγότερο επηρεαζόμενες από τις εξάρσεις της συγκυρίας.

Δεν είναι απίθανο λοιπόν να δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται μεταξύ 12% και 13% και να είναι από τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία διαχείρισης των διερευνητικών εντολών.

Από εκεί και πέρα αίνιγμα αποτελούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Κομμένου, που δείχνουν μεγάλη μεταβλητότητα και τα ευρήματα δεν πείθουν τους δημοσκόπους ότι μπορεί να κινηθεί στη ζώνη του 10%. Μέχρι τώρα μοιάζει να έχει κατακτήσει την περιοχή του 6 – 7%,αλλά τίποτε δεν είναι ακόμη σαφές και βέβαιο.

Αντιθέτως, τα τελευταία ευρήματα εμφανίζουν τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ενισχυμένη, σε υπερβολικό βαθμό, κάτι που οι δημοσκόποι δεν θέλουν να πιστέψουν. Ορισμένοι τη βρίσκουν κοντά σε διψήφια ποσοστά κυρίως λόγω της μυθολογίας που έχει αναπτυχθεί και της άγνοιας του εκλογικού σώματος για τον χαρακτήρα, τη μορφή και τις καταβολές του χουντικο – φασιστικού και αντικοινοβουλευτικού αυτού μορφώματος.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι τα ψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής συνδέονται και με μια νέα τάση των ψηφοφόρων οι οποίοι προτιμούν να ψηφίζουν άγνωστους, πρόσωπα χωρίς προηγούμενη πολιτική παρουσία. Κάτι που φαίνεται να ενισχύει στις αστικές ζώνες κυρίως της Αττικής τόσο τη ΔΡΑΣΗ του Στέφανου Μάνου όσο και τη Δημιουργία Ξανά του Τζήμερου.

Αυτά τα δύο κόμματα πιθανώς δεν θα μπουν στη Βουλή,αλλά αντλούν ψήφους από τους μεγάλους και αφαιρούν κρίσιμες δυνάμεις από τον ΛΑΟΣ του Γ.Καρατζαφέρη και τη Δημοκρατική Συμμαχία της κ.Ντ.Μπακογιάννη, που παλεύουν να μπουν στη Βουλή.

Επίσης δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι Οικολόγοι δεν παρουσιάζουν καμία δυναμική, καθώς φαίνεται ότι η οικολογία πνίγηκε στην κρίση. Επίσης έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το κοινό των μεγάλων κομμάτων περιορίζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες και ότι μεταξύ 18 και 45 σχεδόν δεν υπάρχουν.

Στις νεότερες γενιές μάλιστα πέραν της Χρυσής Αυγής ανιχνεύονται τάσεις προς ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία είναι και η μόνη που διακηρύσσει ευθέως την επιστροφή στη δραχμή.

Προφανώς τα παραπάνω δεν συνιστούν εκλογικές προβλέψεις. Εκφράζουν τις μέχρι τώρα τάσεις και δείχνουν διαθέσεις, οι οποίες πιθανώς θα τείνουν να αλλάζουν όσο θα προσεγγίζουμε το χρόνο των εκλογών. Ωστόσο προκαλεί σκέψεις πως έφθασε μια μικρή, αλλά υπολογίσιμη, μερίδα του εκλογικού σώματος να έλκεται από τα προτάγματα και τα συνθήματα ενός νεοφασιστικού μορφώματος, που ξεκίνησε υμνώντας το ναζισμό και έκτοτε δεν έχει να επιδείξει τίποτε άλλο πέρα από βία, αντικοινοβουλευτισμό, εχθρότητα προς τη Δημοκρατία και νοσταλγία προς τη χούντα των συνταγματαρχών.

Το φαινόμενο μπορεί να έχει τις εξηγήσεις του και να αποδειχθεί συγκυριακό όπως ορισμένοι εκτιμούν,αλλά συνδυαζόμενο με την οικονομική κρίση, την μετανάστευση και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, δεν μπορεί να αφήνει κανένα ασυγκίνητο.

Η Δημοκρατία είναι ανεκτίμητο, μη διαπραγματεύσιμο αγαθό, γι’ αυτή πάλεψαν γενιές και γενιές Ελλήνων, δεν γίνεται οι δικές μας να επιτρέψουν την υπονόμευση ή τον περιορισμό της από οποιονδήποτε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk