Τράπεζα Κύπρου: Ζημιές 1,37 δισ. ευρώ το 2011 λόγω PSI

Ζημιές 1,37 δισ. ευρώ εμφάνισε τα τελικά αποτελέσματα της χρήσης του 2011 το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, λόγω των σημαντικών απομειώσεων που προέκυψαν λόγω της συμμετοχής του στο PSI+.

Ζημιές 1,37 δισ. ευρώ εμφάνισε τα τελικά αποτελέσματα της χρήσης του 2011 το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, λόγω των σημαντικών απομειώσεων που προέκυψαν λόγω της συμμετοχής του στο PSI+.

Συγκεκριμένα, το συγκρότημα έχει μειώσει τη λογιστική αξία των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (ΟΕΔ) που κατέχει κατά 74% της ονομαστικής τους αξίας (έναντι 60% στα προκαταρκτικά αποτελέσματα).

Η απομείωση πριν τη φορολογία, συμπεριλαμβανομένου και του σχετικού κόστους αντιστάθμισης, ανήλθε σε 1,73 δισ. για το 2011, η οποία αντιπροσωπεύει το 83% της ονομαστικής τους αξίας.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2011 η λογιστική αξία των ΟΕΔ μετά την απομείωση ανέρχεται σε 616 εκατ. ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Συγκρότημα υλοποίησε τους στόχους κερδοφορίας που είχε θέσει για το 2011, εξαιρουμένης της απομείωσης των ΟΕΔ, παρά τις συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται, και πέτυχε αυξημένα κέρδη πριν τις προβλέψεις και αυξημένα κέρδη πριν τη φορολογία και την απομείωση των ΟΕΔ για το 2011.

Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και την απομείωση ΟΕΔ ανήλθαν σε 805 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 11% σε σύγκριση με 725 εκατ. ευρώ το 2010 και τα κέρδη μετά τη φορολογία εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ ανήλθαν σε 312 εκατ. ευρώ έναντι 306 εκατ. ευρώ το 2010 σημειώνοντας αύξηση 2%.

Σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης

Το Συγκρότημα προχωρεί με ενίσχυση της κεφαλαιακής του βάσης με το Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης.

Μετά την ολοκλήρωση στις 19 Μαρτίου 2012 της περιόδου της άσκησης των Δικαιωμάτων Προτίμησης και της μετατροπής Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) σε μετοχές, τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 592 εκατ. ευρώ, από τα οποία 160 εκατ. ευρώ αφορούν άσκηση Δικαιωμάτων Προτίμησης και 432 εκατ. ευρώ αφορούν μετατροπή ΜΑΕΚ σε μετοχές.

Συμπεριλαμβανομένων των πιο πάνω ποσών, οι ενδεικτικοί δείκτες κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων, βασικών ιδίων κεφαλαίων και συνολικών ιδίων κεφαλαίων στις 31 Δεκεμβρίου 2011 θα ανέρχονταν σε 6,0%, 8,1% και 8,4% αντίστοιχα.

Περαιτέρω, η Τράπεζα προχωρεί με την ολοκλήρωση του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης όπου σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο μπορεί να διαθέσει καθ’ οιονδήποτε χρόνο, μέχρι τις 18 Ιουνίου 2012 ποσό μέχρι 237 εκατ. ευρώ που παρέμεινε από Δικαιώματα Προτίμησης που δεν ασκήθηκαν από τους Δικαιούχους τους μέχρι τις 19 Μαρτίου 2012.

H τυχόν διάθεση των αδιάθετων μετοχών θα γίνει κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου και θα μπορεί να γίνει στην ίδια ή υψηλότερη τιμή από την τιμή άσκησης των νέων μετοχών όπως αυτή καθορίζεται από το Ενημερωτικό Δελτίο.

Υπό την προϋπόθεση της πλήρους διάθεσης των αδιάθετων μετοχών μέχρι τις 18 Ιουνίου 2012, οι ενδεικτικοί δείκτες κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων, βασικών ιδίων κεφαλαίων και συνολικών ιδίων κεφαλαίων στις 31 Δεκεμβρίου 2011 θα ανέρχονταν σε 6,9%, 9,1% και 9,4% αντίστοιχα.

Παράλληλα, το Συγκρότημα αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση ότι στοχεύει στη συνεχή ενίσχυση της κεφαλαιακής του θέσης με σκοπό να πληροί τους απαιτούμενους εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, μέσω της κερδοφορίας του καθώς και με άλλες στοχευμένες ενέργειες συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής διαχείρισης σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων καθώς και της ολοκλήρωσης της πώλησης της Τράπεζας Κύπρου Αυστραλίας Λτδ η οποία έχει συνεισφέρει €80 εκατ. περίπου στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk