Η μακραίωνη ιστορία του φίλου αρμενικού λαού μέσα από την ελάχιστα γνωστή στο ελληνικό κοινό ποίησή του θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Συγγραφέων και ο Αρμενικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Χαμασκαΐν», την Πέμπτη 26 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα (Αρσάκειο Μέγαρο, Πεσμαζόγλου 5).

Στην εκδήλωση θα γίνουν αναγνώσεις και απαγγελίες ποιημάτων από μέλη της Αρμενικής νεολαίας Θεσσαλονίκης.

Θα παρουσιαστεί η αρμενική ποίηση των δύο τελευταίων αιώνων, στίχοι επαναστατικοί, οι οποίοι, μελοποιημένοι, έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην εθνική αφύπνιση και στην προετοιμασία του επαναστατικού αγώνα των Αρμενίων, στις αρχές του 19ου αιώνα, έπειτα από 600 χρόνια δουλείας.

Στη συνέχεια θα γίνει ανάγνωση ποιημάτων δημιουργών που έζησαν τη φρίκη της Γενοκτονίας του 1915 και χάθηκαν στη λαίλαπά της, οι οποίοι μέσα από τραγικούς στίχους περιγράφουν όσα έζησαν, προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες.

Θα ακολουθήσουν ποιήματα από τη σύγχρονη αρμενική ποίηση του 20ού αιώνα που αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Αρμενία και στη διασπορά, ποίηση που αντιστέκεται στη λήθη, στην παραποίηση της Ιστορίας, στην ισοπέδωση των αξιών, η οποία παρακινεί τους Αρμένιους να αντισταθούν και να αγωνιστούν για τις καλύτερες μέρες που σίγουρα και πάλι θα έρθουν.

Τα ποιήματα θα απαγγείλουν οι νέοι του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χαμασκαΐν» της Θεσσαλονίκης.

Συμμετέχουν οι Νανέ Καραπετιάν και Ναζίκ Αϊδινιάν.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Μανώλης Φουντούνης. Μουσική επιμέλεια: Ρόζα Τερζιάν, Νταρόν Δερεγιάν.