• Αναζήτηση
 • Μπρέιβικ: Υπό κανονικές συνθήκες είμαι ένας πολύ καλός άνθρωπος

  Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ καταθέτει τη Δευτέρα για τελευταία φορά σχετικά με τις επιθέσεις του τον Ιούλιο στη Νορβηγία, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 77 ανθρώπους.

  Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ κατέθεσε τη Δευτέρα για τελευταία φορά σχετικά με τις επιθέσεις του τον Ιούλιο στη Νορβηγία, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 77 ανθρώπους.

  Χαρακτήρισε τις πολύνεκρες επιθέσεις του «μικρή πράξη βαρβαρότητας που είχαν ως στόχο να εμποδίσουν μια μεγαλύτερη πράξη βαρβαρότητας».

  Ο Μπρέιβικ είπε επίσης ότι στις 22 Ιουλίου «έχασε τα πάντα», όλους τους φίλους και την οικογένειά του και τόνισε ότι καταλαβαίνει την απώλεια που επέβαλε στις οικογένειες των θυμάτων.

  Ζήτησε συγγνώμη για τον θάνατο «αθώων πολιτών» στην επίθεση στο Όσλο, λέγοντας ότι επρόκειτο για περαστικούς και όχι για άτομα με πολιτικές διασυνδέσεις. Ωστόσο, δεν απολογήθηκε γι’ αυτή στο νησί Ουτόγια που κόστισε τη ζωή σε 69 άτομα, οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας.

  Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι είχε ως στόχο να τραβήξει βίντεο, στο οποίο θα φαινόταν να κόβει το κεφάλι της πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, διαβάζοντας ένα κείμενο με τα υποτιθέμενα «εγκλήματά» της.

  Αρνήθηκε όμως να απαντήσει σε ερωτήσεις για άλλα μέλη των Ναϊτών Ιπποτών, της οργάνωσης στην οποία λέει ότι ανήκει.

  Την Παρασκευή ο 33χρονος άνδρας που πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση στο Όσλο και ένοπλη επίθεση στο νησί Ουτόγια, περιέγραψε την επίθεσή του στο νησί λέγοντας ότι πυροβολούσε ανθρώπους που «παρακαλούσαν για τη ζωή τους».

  Δήλωσε ότι πήγε εκεί ντυμένος αστυνομικός και είπε στους άνδρες ασφαλείας ότι είχε πάει εκεί μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη νορβηγική πρωτεύουσα.

  Ο Μπρέιβικ δήλωσε ότι προτού πυροβολήσει τα θύματά του άκουγε «100 φωνές» στο κεφάλι του που του έλεγαν να μην το κάνει.

  Πρόσθεσε ότι έπειτα από μία στιγμή δισταγμού, πυροβόλησε δύο άτομα στο κεφάλι και συνέχισε την επίθεσή του. «Οι άνθρωποι με παρακαλούσαν για τις ζωές τους. Εγώ απλά τους πυροβολούσα στο κεφάλι» είπε.

  Ανταποκριτής του BBC που βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα την Παρασκευή είπε ότι η απόλυτη σιωπή μετατράπηκε σε δάκρυα, καθώς συνεχιζόταν η κατάθεση του Μπρέιβικ.

  «Υπό κανονικές συνθήκες είμαι ένας πολύ καλός άνθρωπος» δήλωσε ο νορβηγός μακελάρης.

  Από το εάν θα θεωρηθεί ότι πάσχει από ψυχική ασθένεια ή όχι, θα εξαρτηθεί το εάν θα φυλακισθεί ή θα εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική.

  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Γύρω από 10 τραπέζια… Το γλυπτό της Yinka Snonibare παριστάνει ένα μικρό κορίτσι το οποίο έχει φτερά στους ώμους. Ενα έργο τέχνης με... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk