Αφαιρούν το όνομα ρατσιστή δημάρχου από λεωφόρο της Βιέννης

Το όνομα ενός ρατσιστή δημάρχου της Βιέννης ο οποίος «διέπρεψε» στις αρχές του 20ου αιώνα σε θλιβερή αντισημιτική ρητορία και υποκίνηση βίαιης δράσης κατά των εβραίων, θα αφαιρεθεί από έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους της πρωτεύουσας της Αυστρίας. Πρόκειται για τμήμα της λεωφόρου Ringstrasse, το οποίο πήρε το όνομα του από τον Καρλ Λούγκερ που διατέλεσε δήμαρχος από το 1897 ως το 1910

Το όνομα ενός ρατσιστή δημάρχου της Βιέννης ο οποίος «διέπρεψε» στις αρχές του 20ου αιώνα σε θλιβερή αντισημιτική ρητορία και υποκίνηση βίαιης δράσης κατά των εβραίων, θα αφαιρεθεί από έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους της πρωτεύουσας της Αυστρίας. Πρόκειται για τμήμα της λεωφόρου Ringstrasse, το οποίο πήρε το όνομα του από τον Καρλ Λούγκερ που διατέλεσε δήμαρχος από το 1897 ως το 1910.

Ο Λούγκερ συχνά χαρακτηρίζεται ως ο πατέρας του νεότερου αντισημιτισμού και – όπως άλλωστε καυχιόταν και ο ίδιος -, άσκησε επιρροή στον νεαρό Αδόλφο Χίτλερ. Το όνομά του αμαυρώθηκε από τις επιθέσεις στην εβραϊκή μειονότητα της πόλης. Ηταν επικεφαλής του Χριστιανικού Κοινωνικού Κόμματος. Οι αντισημιτικές του εκστρατείες ήταν τόσο κραυγαλέες που όταν εξελέγη πρώτη φορά δήμαρχος το 1895 ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ αρνήθηκε να τον υποστηρίξει.

Στη λεωφόρο Ringstasse βρίσκονται αξιόλογα κτίρια όπως το Burgtheater, ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και η έδρα του πανεπιστημίου της Βιέννης. Το 1934 ο δρόμος ονομάστηκε Karl Lueger Ring. Σήμερα, μετά από πολλά χρόνια διαπληκτισμών, το δημοτικό συμβούλιο της Βιέννης αποφάσισε να αλλάξει το όνομα σε «λεωφόρο Πανεπιστημίου».

Αξιωματούχοι της πόλης λένε ότι η αλλαγή ονομασίας ενός δρόμου είναι σπάνιο φαινόμενο καθώς «τα ονόματα αντανακλούν την ιστορία την Βιέννης, είτε αυτή είναι καλή είτε δυσάρεστη». Η απόφαση ικανοποίησε τις εβραϊκές οργανώσεις και τα κόμματα της κεντροαριστεράς αλλά αποδοκιμάστηκε από την Δεξιά.

Το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας» ανακοίνωσε, απευθυνόμενο στους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην λήψη της σχετικής απόφασης : «Είναι σοβαρό σκάνδαλο. Προτιμάτε να έχετε το άγαλμα ενός δολοφόνου όπως ο Τσε Γκεβάρα στην πόλη να έχει ο δρόμος το όνομα ενός εξέχοντος δημάρχου».

Παρόλα αυτά πρέπει να σημειωθεί ότι ο Καρλ Λούγκερ θα εξακολουθήσει να υπάρχει στην Βιέννη, αφού υπάρχει και μία κεντρική πλατεία με το όνομα του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk