Ερευνητές στη Βρετανία αναπτύσσουν τεχνολογίες οι οποίες θα επιτρέπουν σε ηλικιωμένα άτομα να διατηρούν την αυτονομία τους βοηθώντας τα να συνεχίσουν να οδηγούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια για τα ίδια αλλά και για τους άλλους.

Το σύστημα

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ αναπτύσσει ένα σύστημα που στόχο έχει να διευκολύνει τους ηλικιωμένους να κάθονται στο τιμόνι του αυτοκινήτου τους και να οδηγούν με τρόπο τέτοιον ώστε να μειώνονται πολύ οι πιθανότητες να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα.

Το σύστημα ονομάζεται DriveLAB και πάνω του «χτίζονται» διάφορες εφαρμογές. Μια εξ αυτών είναι το «Granny-Nav», ένας πλοηγός που μπορεί να σχεδιάζει την ασφαλέστερη διαδρομή για τον οδηγό. Μια διαδρομή στην οποία θα αποφεύγονται δύσκολα σημεία, όπως π.χ οι κόμβοι και οι αριστερές στροφές (ή δεξιές για όσους οδηγούν οχήματα όπου το τιμόνι είναι αριστερά όπως στη Βρετανία) και γενικότερα θα προσφέρει πιο «ομαλή» πορεία.

Το σύστημα περιλαμβάνει επιπλέον προηγμένα συστήματα διαχείρισης της ταχύτητας, σύστημα νυχτερινής όρασης για να διευκολύνεται η οδήγηση στο σκοτάδι κ.α.. Διαθέτει επίσης ένα πλήθος αισθητήρων και άλλων οργάνων που μετρούν τη φυσική κατάσταση του οδηγού, τις κινήσεις των ματιών του και άλλους παράγοντες που μπορεί να αποτελέσουν πηγή πιθανού κινδύνου.