Η Μυθοπλασία του ΟΧΙ και η Επανάσταση του ΝΑΙ ενόψει εκλογών

Η Μυθοπλασία του ΟΧΙ και η Επανάσταση του ΝΑΙ ενόψει εκλογών | tovima.gr
Ο Ιωάννης Μεταξάς, εκτός από το φασισμό και τη δικατορία, έφερε στη χώρα μας και την παρεπόμενη μυθοπλασία γύρω από τον ηρωισμό του ΟΧΙ. Η μυθοπλασία υπερέβει τα όρια του συγκεκριμένου ιστορικού συμβάντος και τελικά προσέδωσε μόνιμα αξιακά χαρακτηριστικά στη λέξη καθαυτή.
Το ΟΧΙ είναι μια λέξη που εμάς τους Έλληνες μας γοητεύει ως σύμβολο, πολύ περισσότερο από το ΝΑΙ. Σε άλλες κουλτούρες ισχύει το αντίστροφο. Στην Αγγλία ή στην Αμερική το ΝΑΙ κερδίζει εκλογές (το σύνθημα των Δημοκρατικών στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ήταν “ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ”). Οι Ιάπωνες μάλιστα έχουν τη φήμη πως δεν μπορούν να πουν όχι, το οποίο θεωρείται αγένεια.
Το ΝΑΙ (ο θετικισμός) κερδίζει ανθρώπους και ζεσταίνει καρδιές σε όλο τον κόσμο, όμως στην Ελλάδα, έχουμε αποκτήσει μια ανυπέρβλητη συλλογική ψύχωση με το ΟΧΙ. Εδώ η άρνηση εκλαμβάνεται ως δύναμη, ως παλικαριά, ως ηρωισμός, ως γενναιότητα. Η άρνηση είναι το χαρακτηριστικό του απροσκύνητου Έλληνα που πάντα αντιστέκεται στους ξένους κατακτητές, ή στην όποια εξουσία, το χαρακτηριστικό του ραγιά που τολμά να λέει όχι στον αφέντη.
Η κατάφαση από την άλλη εκλαμβάνεται ως αδυναμία, ως χαρακτηριστικό των δοσίλογων, των προδοτών που δεν ξέρουν από αντίσταση, των βολεμένων. Η μυθοπλασία του ΟΧΙ είναι άλλωστε και η πεμπτουσία και το κύριο χαρακτηριστικό της μεταπολίτευσης, η οποία πέρασε στο συλλογικό μας υποσυνείδητο ως η ηρωική στιγμή αντίστασης στη χούντα και στους Αμερικάνους.
Από το 1940 και από το 1973 αντίστοιχα στις 28 Οκτώβρη και τις 17 Νοέμβρη κάθε χρόνου λιβανίζουμε τους μύθους του εκάστοτε ΟΧΙ. Και οι νέες γεννιές, απεργοί, οι φοιτητές, οι απανταχού της επικράτειας περήφανοι αρνητές, διψούν για τη δική τους ευκαιρία να καταξιωθούν και να ενωθούν με την ιστορία αναδεικνύοντας ή κατασκευάζοντας το δικό τους ευκαιριακό ΟΧΙ. συνέχεια:
http://anileos.blogspot.co.uk/2012/04/blog-post.html
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk