Εξομάλυνση του ιδεολογικού μπάχαλου…

Εξομάλυνση του ιδεολογικού μπάχαλου… | tovima.gr

Παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες ότι αρχίζει να ξεκαθαρίζει η ιδεολογική κατεύθυνση όλων των κομμάτων και βέβαια, να διατυπώνουν τις απόψεις σ’ ότι αφορά σοβαρά ζητήματα της Ελληνικής κοινωνίας. Κάποια έχουν βάση, κάποια άλλα δεν μπορούν να αποτυπωθούν λογικά. Όμως και μόνο που γίνεται πολιτική «κουβέντα» και αρχίζουν να διατυπώνονται οι θέσεις αποτελεί μια θετική έκβαση της διαδικασίας των εκλογών που πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθούν.

Σε καμία από τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες δεν είχαμε μια τόσο έντονη αντιπαράθεση αλλά και παρουσίαση του προγράμματος που πρόκειται να ακολουθήσουν τα κόμματα. Όμως, αυτή τη φορά ο κόσμος δυσκολεύεται να ψηφίσει όπως τις άλλες φορές. Θα προσέλθει στην κάλπη ώστε να εκφραστεί κυρίως αντιδραστικά, όμως υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το που θα συγκλίνει για να ψηφίσει.

Τρεις είναι οι κεντρικές ιδεολογικές συνισταμένες που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στην Ελληνική κοινωνία. Η πρώτη που θα κυριαρχήσει είναι η «αντιμνημονιακή», η οποία θα εκπροσωπείται από κόμματα όλου του πολιτικού εύρους και θα κυριαρχήσει στις εκλογές με ποσοστό περίπου 55%. Η δεύτερη συνισταμένη είναι η «Μνημονιακή» η οποία εκφράζεται κυρίως από τα κόμματα που κυβέρνησαν και την εκπροσωπούν εκουσίως ή ακουσίως, με μεγάλες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις ακόμη και μέσα στα ίδια τα κόμματα. Και η Τρίτη συνισταμένη της ακραίας πολιτικής συμπεριφοράς που είναι δεδομένο πλέον ότι βρίσκει οπαδούς και στην Ελλάδα.

Από τη στιγμή που οι αντιμνημονιακές δυνάμεις δεν μπορούν να συγκλίνουν σε ένα κοινό παρανομαστή, τότε θα κληθούν οι «μνημονιακές» (εκούσια ή ακούσια) να μπούνε στο παιχνίδι του σχηματισμού κυβέρνησης. Ένα γεγονός που θα τους κοστίσει πολιτικά, όμως τη δεδομένη στιγμή θα αναγκαστούν να συμπράξουν. Ο άλλος δρόμος είναι των επαναληπτικών εκλογών που θεωρώ εξίσου πιθανό να συμβούν. Όμως η αλήθεια είναι ότι στην δεύτερη περίπτωση θα δοθεί η ευκαιρία στους εχθρούς της Ελλάδας να παίξουν τα παιχνίδια τους. Στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης, ακόμη και αριστερών δυνάμεων, η Ελλάδα θα έχει ένα μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί που είναι μια ισχυρή κυβέρνηση.

Η δεύτερη συνιστώσα βρίσκει καθημερινά περισσότερους υποστηρικτές για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί πολλοί αν και αντιδρούν με τα μέτρα του Μνημονίου θεωρούν ότι αποτελεί μια σίγουρη μετάβαση για τη διέξοδο από την κρίση. Και ότι αρνητικό και αν συμβαίνει τουλάχιστον είναι βέβαιοι ότι κάτι αρνητικό δεν μπορεί να συμβεί. Σ’ αυτό πρέπει οι υπόλοιπες δυνάμεις να αντιπαραβάλουν τις θέσεις τους και να οδηγήσουν τους πολίτες σε ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα αλλά και να διεκδικήσουν με συνέπεια την θέση που τους αρμόζει στην Ελληνική πολιτική σκηνή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk