Φόβοι για την Κίνα ρίχνουν μετοχές, ευρώ, εμπορεύματα

Πρόδηλες είναι οι τάσεις ρευστοποιήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων, ενώ και το ευρώ και οι τιμές των εμπορευμάτων υποχωρούν στις διεθνείς αγορές. Όχι όμως επειδή εκλέγονται οι Σοσιαλιστές στη Γαλλία ή επειδή ένα σεβαστό ποσοστό Γάλλων επιθυμούν την επιστροφή στο… φράγκο ή επειδή η κυβέρνηση της Ολλανδίας καταρρέει εξ αιτίας της (συγκριτικά ήπιας) λιτότητας που εξήγγειλε, αλλά επειδή οι Κασσάνδρες προβλέπουν συρρίκνωση του βιομηχανικού τομέα στην Κίνα για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Πρόδηλες είναι οι τάσεις ρευστοποιήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων, ενώ και το ευρώ και οι τιμές των εμπορευμάτων υποχωρούν στις διεθνείς αγορές. Όχι όμως επειδή εκλέγονται οι Σοσιαλιστές στη Γαλλία ή επειδή ένα σεβαστό ποσοστό Γάλλων επιθυμούν την επιστροφή στο… φράγκο ή επειδή η κυβέρνηση της Ολλανδίας καταρρέει εξ αιτίας της (συγκριτικά ήπιας) λιτότητας που εξήγγειλε, αλλά επειδή οι Κασσάνδρες προβλέπουν συρρίκνωση του βιομηχανικού τομέα στην Κίνα για έκτο συνεχόμενο μήνα. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, έκλεισαν με απώλειες τη Δευτέρα και οι ασιατικές αγορές.

Το πρόβλημα της Κασσάνδρας ήταν, ως γνωστόν, ότι δεν γινόταν πιστευτή. Ομως όλοι έσπευδαν για να ακούσουν τον χρησμό της, τον οποίο στη συνέχεια έγραφαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους επενδυτές που σπεύδουν να δείξουν τη δυσθυμία τους για την πρόβλεψη των αναλυτών ότι ο δείκτης βιομηχανικού κλίματος (οι προθέσεις των Κινέζων επιχειρηματιών να προβούν σε επενδύσεις για την ακρίβεια) πρόκειται να ανακοινωθεί στο 49,1 τον Απρίλιο, έπειτα από το 48,3 που είχε πέσει το Μάρτιο. Κάθε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση του κινεζικού βιομηχανικού κλάδου και κάθε ένδειξη πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη.

Στο Τόκιο ο δείκτης ΝΙΚΚΕΙ έκλεισε με απώλειες 0,20%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με απώλειες 0,82%. Στο βαθιά κόκκινο άνοιξαν απαξάπασες οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Έπειτα από 10 λεπτά συναλλαγών στο Λονδίνο ο FTSE-100 υποχωρούσε κατά 0,77%, στο Παρίσι CAC-30 κατά 1,30%, στη Φραγκφούρτη ο DAX κατά 1,36%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 2,08% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 1,92%.

Το ευρώ υποχωρούσε στα 1,3172 δολάρια λόγω των αρνητικών προβλέψεων για την κινεζική βιομηχανία. Η νίκη του Ολάντ και στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών και η πιθανολογούμενη αλλαγή στρατηγικής σε ο, τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη αντί να τρομάξουν μάλλον ικανοποίησαν του επενδυτές, καθώς το ευρώ στις ασιατικές αγορές συναλλάγματος είχε ενισχυθεί μέχρι τα 1,3210 δολάρια. Επίσης, οι αντιευρωπαϊστές της θυγατέρας Λεπέν που ξεπέρασε την προ 10ετίας εκλογική επίδοση του πατέρα της, αγνοήθηκαν από τους επενδυτές.

Οι κινεζικές εξελίξεις είναι αυτές που επηρεάζουν σήμερα τις αγορές κεφαλαίων, συναλλάγματος και εμπορευμάτων, αλλά και ομολόγων. Δικαιολογημένα, καθώς οι επιχειρήσεις όλου του κόσμου (κατ’ επέκταση και οι οικονομίες) βασίζονται πολύ στην απορρόφηση των προϊόντων τους από την τεράστια και υγιαίνουσα, συγκριτικά, κινεζική αγορά. Μεταξύ των νομισμάτων που επηρεάζονται θετικά από τα σύννεφα που συσσωρεύονται πάνω από την Κίνα είναι το γεν, που ενισχυόταν το πρωί έναντι και των 16 μεγαλυτέρων σε συναλλαγές νομισμάτων (έναντι του ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,4% στα 107,32 γεν).

Ενισχύθηκε επίσης η ιαπωνική αγορά ομολόγων η οποία, όπως και το γεν, σε περιπτώσεις αρνητικών οικονομικών ειδήσεων διαδραματίζει ρόλο ασφαλούς καταφυγίου. Η ζήτηση για ιαπωνικά ομόλογα, λοιπόν, αυξήθηκε και η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού τίτλου υποχώρησε κατά μιάμιση μονάδα βάσης στο… 0,915% (!), καθώς η διεθνής επενδυτική κοινότητα δεν πτοείται ούτε από το τσουνάμι, ούτε από την κάμψη των εξαγωγών, ούτε από την ταχεία μετατροπή του παραδοσιακού ιαπωνικού εμπορικού πλεονάσματος σε έλλειμμα, ούτε βεβαίως από το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας, που πλησιάζει στο 200% του ΑΕΠ.

Σε ό, τι αφορά τις τιμές των εμπορευμάτων, οι τιμές του χαλκού, του μολύβδου και του ψευδάργυρου υποχώρησαν πάνω από 0,7%, ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχωρούσε το πρωί της Δευτέρας κατά 52 σεντς στα 103,36 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του πετρελαίου Brent στην αγορά του Λονδίνου υποχωρούσε κατά 48 σεντς στα 118,28 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk