Από τα ρεμπέτικα της Ρόζας Εσκενάζυ ως τον Γιάννη Αγγελάκα και το ελληνικό Hip hop, και από το μουσικό σύστημα εκπαίδευσης της Βενεζουέλας ως την Χέβι Μέταλ μουσική, το αφιέρωμα στα καλύτερα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν μέσω του δικτύου Cine Doc στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν πυρήνα τους την μουσική.
Οχι μόνον. Στο μενού του CineDoc που κλείνει τις εφετινές δραστηριότητές του με αυτό το best off αφιέρωμα στις καλύτερες ταινίες τεκμηρίωσης που έχει ως τώρα παρουσιάσει θα βρούμε επίσης σημαντικά ντοκιμαντέρ για τον χορό, την μόδα αλλά και το φαγητό, καθώς επίσης και πολιτικοποιημένα έργα με θέμα την Ιστορία και την οικονομία.

Παρακάτω φρεσκάρουμε την μνήμη με μια σύνοψη των 25 ταινιών που θα προβληθούν.
{{{ moto }}}
DOCVILLE: ΑΙ-ΓΙΩΡΓΗΣ, ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ / Ηλίας Γιαννακάκης/Ελλάδα/2011/45′
Στο λόφο του Λυκαβηττού ανεβαίνουν κάθε μέρα εκατοντάδες άνθρωποι, τουρίστες ή ντόπιοι. Όλοι επισκέπτονται την ιστορική εκκλησία του Άη Γιώργη, άλλοι για να αφήσουν τάμα στη θαυματουργή εικόνα του και άλλοι απλώς και μόνο για να τη φωτογραφήσουν και να φωτογραφηθούν. Λίγοι παρατηρούν τη μοναδική μόνιμη κάτοικο της κορυφής του λόφου, μια ηλικιωμένη, πλην όμως γεμάτη ζωή, γυναίκα, τη Σταυρούλα, που φροντίζει την εκκλησία εδώ και 35 χρόνια. Το ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη είναι στραμμένο πάνω της.

EL SISTEMA, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, Paul Smaczny και Maria Stodtmeier, Γερμανία/Ελβετία, 2009, 100′ στα ισπανικά με ελληνικούς υπότιτλους
Tο Σύστημα είναι πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης στη Βενεζουέλα, που εμπνεύστηκε και ίδρυσε το 1975 ο οικονομολόγος και μουσικός Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου αλλάζοντας την ζωή δεκάδων χιλιάδων παιδιών που ζουν στις φαβέλες. Η ταινία «El Sistema» αφηγείται την ιστορία των παιδιών στη Βενεζουέλα και την πρότυπη αυτή προσπάθεια να δημιουργηθεί μια καλύτερη κοινωνία σε περιοχές όπου η εγκληματικότητα είναι μέρος της καθημερινότητας.

ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ, (WANDERING SOUL)
Αγγελική Αριστομενοπούλου, Ελλάδα 2009, 60′ στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους
Ο Γιάννης Αγγελάκας ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι τη δεκαετία του 80′ και ως σήμερα η ποίηση του παραμένει το ίδιο επίκαιρη. Στα 2 χρόνια που διήρκεσαν τα γυρίσματα, βλέπουμε τις μουσικές συναντήσεις με τους συντρόφους του και την εξέλιξη των μουσικών διαδρομών τους μέσα από μια αναζήτηση στα ακούσματα της παιδικής τους ηλικίας, το ρεμπέτικο,
τα ηπειρώτικα πολυφωνικά, τις κρητικές μελωδίες.

METALLICA: SOME LIKE A MONSTER, Joe Berlinger & Bruce Sinofski, ΗΠΑ, 141′, στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους
Ενα άγνωστο κομμάτι της ιστορίας των Metallica, ενός από τα πιο επιτυχημένα γκρουπ στην Ιστορία της heavy – metal μουσικής, τα μέλη του oποίου υποβλήθηκαν σε εντατική ψυχοθεραπεία δύο ετών! Μέσα από την ανάλυση των μεταξύ τους σχέσεων τα τελευταία 20 χρόνια, βγήκε ένα από τα καλύτερα άλμπουμ τους, το «St. Anger» το οποίο μάλιστα στη συνέχεια βραβεύτηκε και με το Grammy.

DOCVILLE, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 280, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Γιάννης Μισουρίδης/Ελλάδα/2011/45′
Η ιστορία των εργαζομένων στο «Ζυγό», ένα ιστορικό «σκυλάδικο» της Θεσσαλονίκης: γκαρσόνια, μπράβοι, χορευτές και τραγουδιστές αποτελούν ένα ανθρώπινο μωσαϊκό, μια μικροκοινωνία στο περιθώριο της «καθώς πρέπει» κοινωνίας που αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση με τον δικό της τρόπο δουλεύοντας σκληρά τη νύχτα.

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ, (CALL OF THE MOUNTAIN), Στέλιος Αποστολόπουλος, Ελλάδα 2010, 52′ στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους
Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Γιάννη, ο οποίος αφήνει πίσω την οικογένεια του στην Αθήνα και μετακομίζει σε ένα μικρό χωριό στα Λευκά Όρη της Κρήτης προκειμένου να αναλάβει το μητάτο της οικογένειάς του. Επιστρέφει σε ένα επάγγελμα που διατηρείται ζωντανό από ελάχιστους ανθρώπους στην ορεινή Κρήτη, με θέα το Λιβυκό Πέλαγος.

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ, Ανδρέας Αποστολίδης, Γιούρι Αβέρωφ /50’/2011/Ελλάδα, με ελληνικούς υπότιτλους
Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι περισσότεροι κάτοικοι των Βαλκανίων ζούσαν στην πολυ-εθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία επέτρεπε σε Χριστιανούς, Μουσουλμάνος και Εβραίους να συμβιώνουν. Η ταινία ξετυλίγει την ιστορία μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις με ιστορικούς και συγκλονιστικές προφορικές μαρτυρίες προσφύγων από την Ελλάδα και την Τουρκία.

MY SWEET CANARY, ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ, Roy Sher / Ισραήλ / Ελλάδα / Γαλλία / 2010 /89′, με ελληνικούς υπότιτλους
Πρόκειται για την πρώτη ταινία που είναι αφιερωμένη στην αξέχαστη ρεμπέτισσα, και την παρακολουθεί στη ζωή και στο πάλκο από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη, κι από εκεί στην Αθήνα. Στο οδοιπορικό αυτό συνταξιδεύουν τρεις νέοι μουσικοί (Τομέρ Κατζ, Μεχτάπ Ντεμίρ, Μάρθα Λούις) οι οποίοι ακολουθούν τα μουσικά ίχνη της κορυφαίας ερμηνεύτριας του ρεμπέτικου και σμυρναίικου τραγουδιού γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από γονείς Εβραίους σεφαρδίτικης καταγωγής, και έζησε στη Θεσσαλονίκη, ερμηνεύοντας ελληνικά, τούρκικα και αρμένικα τραγούδια.

DOCVILLE – Λ. ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ 26, ΑΧΑΡΝΕΣ, Μαριάννα Οικονόμου / Ελλάδα/ 2011 / 45′ με ελληνικούς υποτίτλους
Ενα παραμύθι βρίσκεται πίσω από τη διώροφη φαντασμαγορική βιτρίνα που δεσπόζει στη θορυβώδη Λεωφόρο Θρακομακεδόνων: νέες κοπέλες μεταμορφώνονται σε πριγκίπισσες και ετοιμάζονται να ζήσουν την ωραιότερη μέρα της ζωής τους με την βοήθεια της Έλενας και των συνεργάτιδών της που υπηρετούν πιστά το όνειρο και τη φαντασίωση κάθε γυναίκας που θέλει να ντυθεί νύφη. Βέβαια, η προσγείωση στην πραγματικότητα δεν είναι πάντα ρόδινη….

RΗΥΤΗΜS AND RHYMES, ΡΥΘΜΟΙ ΚΑΙ ΡΙΜΕΣ, Νίκος Σκαρέντζος/ Ελλάδα/ 77′, 2009, στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους
Μια καταγραφή της εναλλακτικής ελληνικής hip hop σκηνής από τον σκηνοθέτη της ταινίας «Ανοιχτά μικρόφωνα» που προβλήθηκε πριν από λίγο καιρό στις αίθουσες. Οι δημιουργοί και πρωταγωνιστές της σκηνής μιλούν για το χρονικό του hip hop στη χώρα μας, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα, με όλα τα στοιχεία όπως Djing, MCing, graffiti, breakdance και beatbox.

GUILLEM ON THE EDGE, Francoise Ha Van/ 52’/2009/ France, στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους
Πορτρέτο της Συλβί Γκυγιέμ, μιας από τις σπουδαιότερες χορεύτριες όλων των εποχών που στα 19 της ανακηρύχτηκε πρίμα μπαλαρίνα στην Όπερα του Παρισιού, από τον τότε καλλιτεχνικό διευθυντή Ρούντολφ Νουρέγιεφ και από τότε ακολουθεί αντισυμβατική και ασυμβίβαστη πορεία. Οι κάμερες την ακολουθούν για δύο ολόκληρα χρόνια, από το Τόκυο, στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, καταγράφοντας παρασκηνιακά όλη την προετοιμασία για τις νέες της παραστάσεις.

MARC JACOBS & LOUIS VUITTON, Loic Prigent/ Γαλλία /2007/ 75′, στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους
Από την Ιαπωνία ως την Αμερική, ο οίκος Louis Vuitton κυριαρχεί στη σκηνή της μόδας. Και ένας μόνο άνθρωπος είναι υπεύθυνος: ο μοναδικός Μαρκ Τζέικομπς, ένας από τους 100 ανθρώπους στον κόσμο με τη μεγαλύτερη επιρροή, σύμφωνα με το περιοδικό TIME (Απρίλιος 2010). Η ταινία τον ακολουθεί στην καθημερινότητά του, από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη, στην κάθε στιγμή δημιουργίας των κολεξιόν του, από το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μέχρι τα παρασκήνια των ντεφιλέ.

DOCVILLE, ΜΥΛΟΝΟΓΙΑΝΝΗ 120, ΧΑΝΙΑ Σταύρος Ψυλλάκης/Ελλάδα/2011/45′
Μια πρακτική φιλοσοφία ζωής, με τα χέρια μέσα στα γράσα και τα ρουλεμάν βασικά πρόσωπα τον Νίκο και τον Θοδωρή, που διατηρούν συνεργείο επισκευής βεσπών στα Χανιά.

ADDICTED TO PLASTIC, ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ,
Ian Connacher/ Καναδάς/ 2008/ 85′, στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους
Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να γυριστεί αυτό το ντοκιμαντέρ που καλείται να απαντήσει στο ερώτημα αν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να χρησιμοποιούμε πλαστικό; Καλύπτει 12 χώρες και πέντε ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων και των δύο ταξιδιών στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου τα πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν στη θάλασσα συσσωρεύονται, δημιουργώντας ένα γιγαντιαίο νησί.

SAYOME, Νίκος Νταγιαντάς/ 56’/ 2011/ Ελλάδα/ Γαλλία
Βραβείο FIPRESKI 2012, στα ιαπωνέζικα και ελληνικά, με ελληνικούς υπότιτλους
Υιοθετημένη από τον παππού της σε πολύ μικρή ηλικία, η Σαγιόμι μεγάλωσε σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ιαπωνίας, χωρίς να γνωρίζει τους γονείς της. Στα είκοσι δύο της έφυγε από την Ιαπωνία, ακολουθώντας έναν Έλληνα ναυτικό ως την Κρήτη. 35 χρόνια αργότερα, ο θάνατος της μητέρας της την οδηγεί και πάλι στην Ιαπωνία.Η ταινία καταγράφει το ταξίδι της καθώς επισκέπτεται τη χώρα των παιδικών της χρόνων.

JIRO DREAMS OF SUSHI, David Gelb / 81’/ 2011/ ΗΠΑ, στα ιαπωνέζικα και αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους
Το πορτρέτο του 875χρονου Sushi Master Γίρο Ονο, του πιο ηλικιωμένου μάγειρα στον κόσμο που άρχισε να μαγειρεύει σε ηλικία εννέα ετών και ίδρυσε το διάσημο εστιατόριο του, το Sukiyabashi Jiro, το 1965.
Το τρέιλερ

RHYTHM IS IT! Thomas Grube/90’/2006/Γερμανία (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe), στα γερμανικά και αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους
«Μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου μέσα σε μια τάξη χορού», λέει ο χορογράφος Royston Maldoom, που αναλαμβάνει ένα μεγάλο στοίχημα: να δημιουργήσει μια χορογραφία για 250 παιδιά και εφήβους 25 διαφορετικών εθνικοτήτων που ζουν σε μια υποβαθμισμένη βιομηχανική περιοχή του Βερολίνου και δεν έχουν ακούσει ποτέ κλασική μουσική. Η ταινία αφηγείται την ιστορία όλων αυτών των παιδιών, του χορογράφου και της ορχήστρας, από τις οντισιόν μέχρι τη μαγική βραδιά της παράστασης.

KINSHASA SYMPHONY, Claus Wischmann & Martin Baer/ 95’/ 2010/ Germany, με ελληνικούς υπότιτλους, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe
Παρότι η Κινσάσα, η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Κονγκό και τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Αφρική θεωρείται ένα από τα φτωχότερα σημεία του πλανήτη, εκεί μπόρεσε να δημιουργηθεί η μοναδική φιλαρμονική ορχήστρα L’Orchestre Symphonique Kimbanguiste. Αποτελείται από 200 αυτοδίδακτους μουσικούς που παλεύουν καθημερινά για το μεροκάματο και την επιβίωση ενώ το βράδυ έχουν το κουράγιο και το κέφι να συμμετέχουν με πάθος στις πρόβες.

EL BULLI – Cooking In Progress
Gereon Wetzel/108’/2011/Γερμανία, στα ισπανικά με ελληνικούς υπότιτλους
Τετ α τετ με τον διάσημο και βραβευμένο Καταλανό μάγειρα Φεράν Αντριάν του οποίο το εστιατόριό του El Bulli έχει γράψει Ιστορία. Η κάμερα έχει πρόσβαση στα άδυτα του εργαστηρίου του όπου δημιουργούνται οι γεύσεις, οι συνδυασμοί και αναδεικνύονται τα υλικά για τα 35 πιάτα που περιλαμβάνει το μενού γευσιγνωσίας στο El Bulli.
Το τρέιλερ

LIVING WITHOUT MONEY, Line Halvorsen / Νορβηγία / 2010 /52′, στα Γερμανικά, Ιταλικά με ελληνικούς υπότιτλους
Η ιστορία της γερμανίδας Χάιντεμαρί Σβέρμερ, δασκάλας και ψυχοθεραπεύτριας, που αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τη ζωή της. Έδωσε το σπίτι της με όλο του το περιεχόμενο κράτησε τα απολύτως απαραίτητα και σταμάτησε να χρησιμοποιεί χρήματα. Ήθελε να αποδείξει ότι ένας άλλος τρόπος ζωής είναι εφικτός.

ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ, Στέλιος Κούλογλου/ 100’/ 2012/ Ελλάδα, με ελληνικούς υπότιτλους
Το φιλμ του Σ. Κούλογλου που προβλήθηκε και εμπορικά στις αίθουσες μιλά για τον ακήρυχτο πόλεμο που διεξάγεται από ελάχιστους τραπεζίτες και πολιτικούς οι οποίοι κυβερνούν τον κόσμο περιφρονώντας τη δημοκρατία.

COLOSI OF LOVE (ΤΑ ΚΑΜΑΚΙΑ),
του Νίκου Μυστριώτη, Ελλάδα 2009, 52′ στα ελληνικά/αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους
Μάθημα Καμάκι από τους μαιτρ του είδους!
Το άμεσο φλερτ και οι διαφορετικές τεχνικές των «καμακιών» μέσα από ένα νοσταλγικό ντοκιμαντέρ που επιστρέφει στις παραλίες και τις ντισκοτέκ των δημοφιλών τουριστικών προορισμών στις δεκαετίας του 1970 και του 1980. Η εμμονή της κατάκτησης της «ξένης», οι κουβέντες των αντρών, ο εθισμός στο σεξ.

Α PLACE WITHOUT PEOPLE (ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ), Ανδρέας Αποστολίδης/ Ελλάδα 2009/58′ στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους
Η ταινία περιγράφει τον τρόπο που εκδιώχθηκε ο τοπικός πληθυσμός της Τανζανίας από τις περιοχές Serengeti και Ngorongoro, προκειμένου να δημιουργηθούν δύο από τα διασημότερα εθνικά πάρκα στο κόσμο. Ερευνά την ιστορία της δημιουργίας των πάρκων, αλλά και το πώς τελικά η δυτική αντίληψη για τη φύση αλλοίωσε ριζικά το αφρικανικό τοπίο και την αφρικανική κοινωνία.

PIANOMANIA, Robert Cibis & Lilian Franck/93’/2009/Γερμανία (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe), με ελληνικούς υπότιτλους
Η Pianomania μας συνεπαίρνει σε ένα απολαυστικό μουσικό ταξίδι μύησης στον κρυφό κόσμο των ήχων, συνοδεύοντας τον Στέφαν Κνούπφερ επικεφαλής χορδιστή της Steinway & Sons. Μαζί του παγκοσμίου φήμης πιανίστες, όπως ο Λανγκ Λανγκ και ο Αλφρεντ Μπρέντελ.

MUSIC FROM THE INSIDE OUT, Daniel Anker / Η.Π.Α / 2006 / 90′, με ελληνικούς υπότιτλους
Μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Φιλαδέλφειας, συμμετέχουν σε αυτό το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που καταπιάνεται με την καθημερινότητά τους, με την μουσική που χορεύουν, με τα όργανα που παίζουν, με τις μελωδίες που τους συγκινούν. Τι είναι η μουσική, από τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου.

Αναλυτικό πρόγραμμα:
Πέμπτη 26/4
DOCVILLE: ΑΙ ΓΙΩΡΓΗΣ, ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ 45′ 17.30
EL SISTEMA, 100′ 18.20
ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ 70′ 20.45
METALLICA 84′ 22.15
Παρασκευή 27/4
DOCVILLE: Κωνσταντινουπόλεως 280, Θεσσαλονίκη 45′ 18.30
ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ, 52′ 19.45
ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ, 52′ 21.00
MY SWEET CANARY 89′ 22.15
Σάββατο 28/4
DOCVILLE: Θρακομακεδόνων 26 , Αχαρνές 45′ 17.45
RHYTHMS AND RHYMES, 77′ 19:00
GUILLEM ON EDGE, 52′ 21:00
MARC JACOBS, 75′ 22:15
Κυριακή 29/4
DOCVILLE: Μυλονωγιάννη 120, Χανιά 45′ 17:45
ADDICTED TO PLASTIC 85′ 19.00
SAYOME, 52′ 21:00
JIRO DREAMS OF SUSHI, 81′ 22:15
Δευτέρα 30/4
RHYTHM IS IT, 90′ 18.20
KINSHASA SYMPHONY 95′ 20.15
EL BULLI 90′ 22.15
Τρίτη 1/5
LIVING WITHOUT MONEY, 52′ 19.00
OLIGARXIA 100′ 20.15
ΚΟΛΛΟΣΟΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ, 52 22.15
Τετάρτη 2/5
A PLACE WITHOUT PEOPLE , 54′ 18.20
PIANOMANIA, 93′ 20.00
MUSIC FROM THE INSIDE OUT, 90′ 22.15

Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ, ή 10 ευρώ ημερήσιο ενιαίο,
Προπώληση κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ, πληροφορίες: 210 69 22 655, τηλεφωνική αγορά εισιτηρίων:
210 69 22 609