Μοντάδες στην Αθήνα των 90s

To 1998 ο μουσικός χάρτης στην Αθήνα ήταν διαφορετικός. H indie κοινότητα της πόλης δεν ενημερωνόταν από το ίντερνετ και το Pitchfork αλλά από τον Rock FM και το Fractal Press, το φανζίν του Παναγιώτη Μπάρλα και της ομάδας του. Τα ραντεβού για συναυλίες δίνονταν στη Μάρνη έξω από το Ρόδον και τα πάρτι συνεχίζονταν στο Mo Better και στο Decadence. Οσοι άκουγαν εναλλακτική μουσική μαζεύονταν τις Παρασκευές και τα Σάββατα στο Avant Garde της Λεμπέση κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός τότε που η ομάδα Pure με τα πάρτι της είχε την πρωτοκαθεδρία στην indie νύχτα. Τις Κυριακές πήγαιναν για δίσκους στο Μοναστηράκι και το καλοκαίρι για beach πάρτι στην Αντίπαρο. Το κίνημα των ravers μπορεί να ξεθώριαζε ωστόσο υπήρχε ακόμα, τα after πάρτι γίνονταν σε εβδομαδιαία βάση και η μουσική έπαιζε τεράστιο ρόλο στις κοινωνικές ομάδες νεαρής ηλικίας. Χαρακτηριστικά το 1997, όταν οι Prodigy είχαν εμφανιστεί στο θέατρο Βράχων η συναυλία είχε διακοπεί λόγω εκτόξευσης πετρών από τα «μέταλλα» στους «ravers».

Εκείνη την περίοδο ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πολιτάκης βρήκε μια παρέα μοντάδων από του Παπάγου και έκανε ένα θέμα για αυτούς και τη «φάση» τους, στο περιοδικό 01, με φωτογράφο τον Χρήστο Πότσιο. Ο Χρήστος Πότσιος θυμάται χαρακτηριστικά πως «οι μοντάδες και οι βέσπες εκείνη την εποχή ήταν ελάχιστοι στην Αθήνα. Τα πάντα ήταν πιο αγνά στη νύχτα. Η φωτογράφηση έγινε χωρίς κανένα styling, χωρίς να έχουμε κανονίσει τίποτα. Το μόνο που τους είχαμε πει ήταν να έρθουν σε εκείνο το παρκάκι κοντά στο Avant Garde όπως θα έβγαιναν έξω το βράδυ». Αυτοί οι τύποι από τις φωτογραφίες σήμερα πρέπει να είναι κοντά στα 40, κάποιοι τα έχουν ξεπεράσει κιόλας. Εχουν οικογένεια, παιδιά και το έχουν γυρίσει στο swing, μου λέει ο Χρήστος Πότσιος και αναρωτιέται πως πέρασαν τόσα χρόνια και πως τα φέρνει η ζωή.

Τις φωτογραφίες τις βρήκαμε χαζεύοντας τη φωτοθήκη Fosphotos. Πρόκειται για ένα νεοσύστατο πρακτορείο Ελλήνων φωτογράφων που έχει ειδίκευση στα φωτορεπορτάζ, στα πορτρέτα, στις φωτογραφήσεις με θέμα την κοινωνία, το ταξίδι και το τοπίο. Στο Fosphotos θα βρείτε πάνω από 10.000 φωτογραφίες με μεγάλο εύρος θεμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk