Γιώργος Σπανός: Το μέλλον ανήκει στις νοικοκυρεμένες ΠΑΕ

Εν μέσω οικονομικής κρίσης ο Ατρόμητος αποτελεί πρότυπο για πολλές ομάδες. Παίζει καλό ποδόσφαιρο, δεν χρωστάει σε κανέναν, έχει εξασφαλίσει θέση στα πλέι οφ του πρωταθλήματος, το επόμενο Σάββατο θα αγωνισθεί στον τελικό του Κυπέλλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό και του χρόνου θα εκπροσωπήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κατά μία άποψη, η ομάδα του Περιστερίου εν μέσω οικονομικής κρίσης κατάφερε να δημιουργήσει κέρδη. Υπάρχει μυστικό στην επιτυχία; Την απάντηση δίνει ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ατρόμητος κ. Γιώργος Σπανός.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης ο Ατρόμητος αποτελεί πρότυπο για πολλές ομάδες. Παίζει καλό ποδόσφαιρο, δεν χρωστάει σε κανέναν, έχει εξασφαλίσει θέση στα πλέι οφ του πρωταθλήματος, το επόμενο Σάββατο θα αγωνισθεί στον τελικό του Κυπέλλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό και του χρόνου θα εκπροσωπήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κατά μία άποψη, η ομάδα του Περιστερίου εν μέσω οικονομικής κρίσης κατάφερε να δημιουργήσει κέρδη. Υπάρχει μυστικό στην επιτυχία; Την απάντηση δίνει ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ατρόμητος κ. Γιώργος Σπανός.

Πώς κατάφερε ο Ατρόμητος να πετύχει αξιοσημείωτα αγωνιστικά αποτελέσματα;

«Οταν κάνεις σωστές επιλογές, είναι θέμα χρόνου να γευθείς τους καρπούς της δουλειάς σου. Εδώ και τρία χρόνια υλοποιούμε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία με τον ίδιο προπονητή. Δημιουργήσαμε εφέτος μια νεανική ομάδα με πρώτο στόχο τη συμμετοχή στα πλέι οφ. Το Κύπελλο προέκυψε στην πορεία. Πετύχαμε να αποκλείσουμε αντιπάλους όπως ο ΠΑΟΚ, ο Αρης και ο Αστέρας Τρίπολης. Φτάσαμε άξια στον τελικό και το επόμενο Σάββατο θα διεκδικήσουμε το τρόπαιο από τον Ολυμπιακό. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή του Ατρόμητου σε τελικό Κυπέλλου και για τα δικά μας μεγέθη είναι ιστορική επιτυχία. Αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου».

Η τοπική κοινωνία πώς σας ανταποδίδει τη χαρά που της προσφέρετε;
«Εν μέσω οικονομικής κρίσης και εκπροσωπώντας έναν δήμο με τεράστια προβλήματα ανεργίας είμαστε ευχαριστημένοι που ακολουθεί την πορεία μας ένας πυρήνας 3.000 πιστών φιλάθλων. Με τις επιτυχίες της ομάδας και τη δουλειά που κάνουμε στα σχολεία ελπίζω να διευρύνουμε το κοινό μας, αν και δεν είναι εύκολο. Ο Ατρόμητος βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις ομάδες του τέως ΠΟΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Μέσω των επιτυχιών φιλοδοξούμε να κερδίσουμε τουλάχιστον τον κόσμο που μας ανήκει γεωγραφικά. Οι φίλαθλοι δίνουν δυναμική σε μια ομάδα».

Ο Ατρόμητος καλύπτει τα έξοδά του;
«Οι προϋπολογισμοί που καταρτίζουμε κάθε χρόνο είναι συνετοί. Πηγαίνουμε ως εκεί που αντέχουν οι δυνατότητές μας. Το όποιο έλλειμμα καλύπτεται φυσικά από εμένα. Δύο πόλοι φέρνουν στην ομάδα έσοδα. Ο ένας είναι οι φίλαθλοι που καθορίζουν την εμπορικότητα. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την παραχώρηση παικτών. Οι ακαδημίες μας δουλεύουν σωστά και έχουν δώσει παίκτες στην πρώτη ομάδα. Παραχωρήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι τον Αντρέα Τάτο στον Ολυμπιακό, μεταγραφή η οποία έφερε έσοδα. Η φιλοσοφία μας λέει ότι θα διεκδικούμε διακρίσεις αλλά και δεν θα σταθούμε εμπόδιο σε κανέναν παίκτη ο οποίος έχει θέση σε μεγαλύτερη ομάδα. Η παραχώρηση παικτών είναι ένας από τους τρόπους να λύσεις οικονομικά προβλήματα και να σχεδιάσεις σε καθαρές βάσεις το αύριο της ομάδας».

Σας τρομάζει η οικονομική κατάσταση της χώρας και η επέκτασή της στο ποδόσφαιρο;
«Δεν με τρομάζει αλλά με προβληματίζει. Τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες ομάδες δεν οφείλονται όμως στην οικονομική κρίση. Απλώς η κρίση τα επιδείνωσε και τα έφερε στην επιφάνεια. Οι ομάδες που σήμερα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια εφάρμοσαν λανθασμένες πολιτικές. Εν ολίγοις, έκαναν ό,τι και το ελληνικό κράτος: ξόδευαν περισσότερα από όσα εισέπρατταν. Μαγικές συνταγές για την αποφυγή της κρίσης δεν υπάρχουν. Οι ομάδες οφείλουν να προσαρμόσουν τα πλάνα τους στα νέα δεδομένα, να θέσουν στόχους εξυγίανσης και να πάνε ως εκεί που φτάνουν οι δυνατότητές τους. Τα έσοδά τους λίγο-πολύ τα γνωρίζουμε. Αν προσαρμοστούν τα έξοδα στη δυναμική των εσόδων, ευκαιρίες εξυγίανσης θα υπάρξουν και νέοι παίκτες θα αναδειχθούν από τις ακαδημίες τις οποίες κάποιες ομάδες είχαν θέσει σε δεύτερη μοίρα επιλέγοντας ποδοσφαιριστές από τις καραβιές των ξένων που σε κάθε μεταγραφική περίοδο ξεμπάρκαραν στη χώρα μας. Ηδη διαφαίνεται μια στροφή προς τις ακαδημίες, η οποία μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι από την κρίση μπορούν να προκύψουν και θετικά στοιχεία. Το μέλλον ανήκει στις ομάδες που θα διαχειριστούν σωστά τα έσοδά τους».

Υπάρχει κίνδυνος πισωγυρίσματος στα τηλεοπτικά δικαιώματα;
«Οχι, δεν το νομίζω. Υπάρχει μια υπογεγραμμένη σύμβαση η οποία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Τα τηλεοπτικά είναι ο κυριότερος πυλώνας εσόδων κάθε ομάδας. Αν λυγίσει και αυτός, η κατάσταση θα επιδεινωθεί».

Τι κάνετε για να διευρυνθεί η οικονομική βάση κυρίως προς τους οπαδούς που αναγκάζονται να βλέπουν ποδόσφαιρο από την τηλεόραση;
«Ολες οι ομάδες προσαρμόστηκαν στο πνεύμα των καιρών. Η τιμή των εισιτηρίων κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Ο κόσμος αποφεύγει να πάει στα γήπεδα κυρίως επειδή δεν εξαλείφθηκε το φαινόμενο της βίας, ειδικά στα παιχνίδια μεταξύ των μεγάλων ομάδων. Πρόβλημα για το ποδόσφαιρο είναι η αντιμετώπιση την οποία είχε στα θέματα της διαφθοράς. Το ποδόσφαιρο δεν διαφέρει από τους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας ζωής. Παντού υπάρχει μια μικρή μειοψηφία που σκέφτεται ανορθόδοξα. Σε συνεργασία με την Πολιτεία πρέπει να χτίσουμε μηχανισμούς αυτοάμυνας που θα διώχνουν από το άθλημα εκείνους που διεισδύουν με σκοπό να κερδοσκοπήσουν».

Το ποδόσφαιρο ξεπέρασε την κρίση του περυσινού καλοκαιριού;
«Αυτό θα το δείξει το μέλλον. Τα γεγονότα του καλοκαιριού έκαναν μεγάλη ζημιά στο προφίλ του. Ατομα με αθέμιτες λογικές δεν πρέπει να βρίσκουν χώρο δράσης».

Εχετε δηλώσει ότι, αν εφαρμόζονταν πιστά οι κανονισμοί, ορισμένες ομάδες δεν θα έπαιρναν άδεια συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα. Φαντάζεστε ένα πρωτάθλημα χωρίς τον Παναθηναϊκό ή την ΑΕΚ;
«Τέσσερις-πέντε ομάδες δεν θα αδειοδοτούνταν και χωρίς τις μεγάλες ομάδες η εμπορικότητα του πρωταθλήματος θα βούλιαζε. Αν εφαρμόζαμε αυστηρά το πλαίσιο αδειοδότησης της UEFA, θα κάναμε πρωτάθλημα πέντε ομάδων. Από την άλλη, όμως, ένα σοβαρό πρωτάθλημα προϋποθέτει ομάδες υγιείς που θα λειτουργούν σε ένα ξεκάθαρο οικονομικό πλαίσιο. Να μην αισθάνονται αδικημένες οι νοικοκυρεμένες ομάδες. Ο ανταγωνισμός δεν πρέπει να νοθεύεται. Επιβάλλεται να χτίσουμε αυτό το πλαίσιο ώστε στην αφετηρία κάθε πρωταθλήματος οι ομάδες να έχουν ίδιες υποχρεώσεις και ίσες δυνατότητες. Με αυτή τη λογική η Σούπερ Λίγκα αποφάσισε να δώσει σε κάποιες ομάδες την ευκαιρία να εξυγιανθούν και να ανακάμψουν δριμύτερες».
Ο Ατρόμητος πέρυσι έμπλεξε σε έναν επεισοδιακό τελικό Κυπέλλου από τον οποίο βγήκε πολλαπλά ζημιωμένος.
«Δεν θέλουμε ούτε να τον θυμόμαστε. Ηταν ένας τελικός-ντροπή για το ποδόσφαιρο. Ελπίζω εφέτος η διοργανώτρια ΕΠΟ και οι δύο φιναλίστ να προστατέψουν το ποδόσφαιρο».
Τι μπορεί να πετύχει ο Ατρόμητος στην Ευρώπη;
«Εχει κερδίσει ως φιναλίστ ένα εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ και θα διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Θα συνεχίσει την ίδια συνετή πολιτική και χωρίς οικονομικές υπερβάσεις θα συγκροτήσει το καλύτερο δυνατό ρόστερ. Το στοίχημα είναι πλέον η διάρκεια. Να μη χαρακτηριστεί φωτοβολίδα η εφετινή χρονιά. Εχουμε έναν από τους καλύτερους προπονητές, τον κ. Γιώργο Δώνη, με τον οποίο μας συνδέει μια κοινή φιλοσοφία. Θέλουμε η ομάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο γήπεδο και να μην παίζει κλεφτοπόλεμο για να πάρει αποτέλεσμα. Εχουμε καταφέρει ο Ατρόμητος να μπαίνει στο γήπεδο για να κερδίσει ανεξαρτήτως αντιπάλου».
Το ενδεχόμενο αποχώρησης του Τάτου και του Μήτρογλου σημαίνει ότι του χρόνου θα χτίσετε μια νέα ομάδα;
«Δεν νομίζω. Ο Ατρόμητος δεν είναι μόνο ο Τάτος και ο Μήτρογλου, που πράγματι είναι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές. Ο Ατρόμητος είναι ομάδα συνόλου. Εχει καλούς ποδοσφαιριστές σε όλες τις θέσεις και έτοιμο κορμό για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Επιπλέον έχει τα εχέγγυα να προσελκύει καλούς ποδοσφαιριστές. Εφόσον φύγουν ο Τάτος και ο Μήτρογλου, οι φίλαθλοι να είναι βέβαιοι ότι θα βρούμε ισάξιους αντικαταστάτες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk