Το Επταήμερο του Διόδωρου

Μόνο δύο εβδομάδες μάς χωρίζουν από τις κάλπες – προτού καλά-καλά το καταλάβουμε ότι προκηρύχθηκαν εκλογές θα βρεθούμε πίσω από τα παραβάν. Αν συνυπολογίσουμε πως η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα δεν προσφέρονταν για πολιτικές συζητήσεις, τούτη που διανύουμε είναι η συντομότερη προεκλογική περίοδος που ζήσαμε, όσοι ζούμε.

Το Επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr
Ψησταριές με… καμμένο γύρο

Υπονομεύοντας τα μαύρα προγνωστικά των δημοσκοπήσεων εκ των ένδον

Μόνο δύο εβδομάδες μάς χωρίζουν από τις κάλπες – προτού καλά-καλά το καταλάβουμε ότι προκηρύχθηκαν εκλογές θα βρεθούμε πίσω από τα παραβάν. Αν συνυπολογίσουμε πως η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα δεν προσφέρονταν για πολιτικές συζητήσεις, τούτη που διανύουμε είναι η συντομότερη προεκλογική περίοδος που ζήσαμε, όσοι ζούμε.

* Οι Γάλλοι ψηφίζουν αυτή την Κυριακή για πρόεδρο και θα έχουν δεύτερο και τελικό γύρο στις 6 Μαΐου, την ημέρα που εμείς θα έχουμε τον έναν και μοναδικό δικό μας γύρο με πίτα. Τα προγνωστικά σε αυτούς είναι σαφή: Ολάντ και Σαρκοζί θα έρθουν τσίμα-τσίμα στον πρώτο γύρο αλλά στον δεύτερο, με την υποστήριξη Οικολόγων και Αλλων Αριστερών, ο Ολάντ θα κερδίσει. Κανείς δεν είναι βέβαιος ότι θα συμβούν αυτά, αλλά πάντως έτσι λένε τα προγνωστικά για τους γύρους, με πίτα ή χωρίς πίτα.
* Σε μας τα προγνωστικά για τον γύρο είναι σαν το περιεχόμενο της πίτας, κάθε δημοσκόπος κατά την όρεξή του ή βάζει μέσα όσα κόμματα θέλει: «χωρίς ΔΗΣΥ» λέει ο ένας, «χωρίς Χρυσή Αυγή» ο άλλος, όπως εμείς την παραγγέλνουμε «χωρίς τζατζίκι», «χωρίς κρεμμύδι» – ήτοι, από 6 ως 10 κόμματα, στην περίπτωση του «με απ’ όλα πλην Μάνου», θα πρέπει να βρουν θέση στο ημικύκλιο της αίθουσας του Κοινοβουλίου.
ΠαΣοΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι τα 6 φαβορί των προγνωστικών – ΛΑΟΣ και Χρυσή Αυγή είναι τα επόμενα που μπορεί να χωρέσουν, οπότε έχουμε 8 κόμματα, αν τα καταφέρουν Δημοκρατική Συμμαχία και Οικολόγοι-Πράσινοι φθάνουμε στα 10.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ΝΔ προηγείται και ακολουθεί το ΠαΣοΚ – αλλά και τα δύο μαζί εμφανίζονται περίπου στο 35% – από εκεί και πέρα όλα παίζονται, κυρίως ποιο θα είναι τρίτο κόμμα, γιατί άλλες δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στο ΚΚΕ, άλλες στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες στη ΔΗΜΑΡ και μερικές στους Ανεξάρτητους Ελληνες – στους οποίους διαβάζω ότι προσχώρησε ο κάποτε πρύτανης του ΕΜΠ κ. Νίκος Μαρκάτος.
* Αφού επί πρυτανείας του είχε καεί το Πολυτεχνείο επί της Πατησίων, διότι ο κ. Μαρκάτος δεν ήθελε να παραβιαστεί το άσυλο από Αστυνομία και Πυροσβεστική, απόλυτα λογική επιλογή η προσχώρηση στο κόμμα του κ. Καμμένου. Υπάρχουν πολλά που χρειάζονται κάψιμο σε αυτή τη χώρα – ίσως το έμβλημα του κόμματος θα έπρεπε να γίνει το καμένο κτίριο του Πολυτεχνείου, γωνία Πατησίων και Στουρνάρη, προ της επισκευής του με χρήματα των τοκογλύφων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τρίτος και επικίνδυνος
* Αλλά ποιος θα θυμίσει στους ψηφοφόρους το παρελθόν του καημένου καμμένου Μαρκάτου στο Πολυτεχνείο; Πάντως όχι όσοι είναι κατά του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια και κατά της κατάργησης του ασύλου – δηλαδή, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ. Διότι όσοι θυμίζουν αυτές τις παλιές ιστορίες περί πυρκαϊών και ευθύνης πρυτανικών αρχών είναι οι ίδιοι που ισχυρίζονται ότι τα άκρα καταφέρνουν να επικοινωνούν και να αλληλοτροφοδοτούνται, είναι πράκτορες του κεφαλαίου και μίσθαρνα όργανα των διαπλεκομένων συμφερόντων.
* Εχει σημασία ποιο θα είναι το τρίτο κόμμα που λέγαμε παραπάνω, ημερολόγιό μου, γιατί ως αυτό φθάνει στις εντολές σχηματισμού κυβέρνησης που απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τρεις ημέρες διάρκεια η καθεμιά. Πρώτα στον Αντώνη Σαμαρά, δηλαδή – που ως τώρα λέει ότι δεν θέλει συμμαχική κυβέρνηση αλλά αυτοδυναμία, άρα θα την καταθέσει αυθωρεί και θα την παραλάβει (την εντολή) ο Βενιζέλος, που θα προσπαθήσει να πείσει ΝΔ και ΔΗΜΑΡ να σχηματίσουν κυβέρνηση και μάλλον δεν θα τα καταφέρει, οπότε θα έρθει ο τρίτος – Παπαρήγα; Τσίπρας; Κουβέλης; Καμμένος; Οποιος και αν είναι αυτός ο τρίτος, θα θέλει να γίνουν εκλογές με την ελπίδα ότι θα γίνει δεύτερος – γιατί όχι και πρώτος;
Το βέβαιο είναι ότι ΝΔ και ΠαΣοΚ δεν θα θέλουν εκλογές γιατί μόνο χειρότερα θα τους περιμένουν – αν μάλιστα ο Πάνος Καμμένος με τον Νίκο Μαρκάτο και τους αναμμένους δαυλούς είναι δεύτεροι, ο Σαμαράς όχι μόνο δεν θα επιμένει να είναι «αυτοδύναμος πρωθυπουργός» αλλά ακόμα και τον Βαγγέλη Βενιζέλο θα δεχθεί πρωθυπουργό. Αμφιβάλλω όμως αν αυτό θα σώσει το κόμμα του – και θα είναι το δεύτερο μεγάλο δεξιό ευρωπαϊκό κόμμα που διαλύεται. Το άλλο ήταν οι Ιταλοί Χριστιανοδημοκράτες – τη θέση τους πήρε το κόμμα του Μπερλουσκόνι.
Διεφθαρμένος ο ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατίας, ο Αντρεότι. Σε δίκες παραπέμφθηκε για σχέσεις με τη Μαφία, δεν θυμάμαι αν καταδικάστηκε, μέχρι και ταινία έγινε, «Ιl Divo». Αναρωτιέμαι πόσες ταινίες θα γυριστούν για τον Μπερλουσκόνι που τον διαδέχθηκε στην ηγεσία της Δεξιάς ως αδιάφθορος ώστε να εκτιμήσουμε πόσες θα γυριστούν και για τον Καμμένο.

Ετερόκλητες πλειοψηφίες
* Και πέρα από το καμένο Πολυτεχνείο τι βρίσκεται; ΛΑΟΣ και Χρυσή Αυγή – με έμβλημα σταυρό ο πρώτος, η δεύτερη περίεργο μαίανδρο που θυμίζει αριστερόστροφη σβάστικα. Ποιος το φανταζόταν ότι θα υπήρχαν κάποια ημέρα τρία ακροδεξιά κόμματα στη Βουλή; Ποιος το φανταζόταν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα έμοιαζε διεθνιστής μπροστά στον εθνικισμό Καμμένου, Καρατζαφέρη και Μιχαλολιάκου; Και θα γίνουν οι εκλογές 15 ημέρες μετά την επέτειο της 21ης Απριλίου, ημερολόγιό μου…
* Αρα θα ανεχόμαστε κάθε διεφθαρμένο επειδή είναι πιθανόν να τον διαδεχθεί κάποιος ακόμη πιο διεφθαρμένος, κάθε εθνικιστή επειδή θα τον διαδεχθεί κάποιος σοβινιστής, κάθε ακροδεξιό επειδή θα τον διαδεχθεί κάποιος φασίστας; Δεν υποστηρίζω αυτό, ημερολόγιό μου. Υποστηρίζω ότι πρέπει να συνυπολογίσουμε τι διακυβεύεται – και αυτή την εποχή διακυβεύονται πολύ περισσότερα από το πόσα χρόνια φυλακή θα εισπράξει η «τρομοκρατική οργάνωση Ακης Τσοχατζόπουλος». Αυτή την εποχή δυνάμεις ακραίες, αντιδημοκρατικές, αντικοινοβουλευτικές επωφελούνται από την κατάντια του συστήματος για να το καταστρέψουν – όχι να το βελτιώσουν.
* Μοιραία, λοιπόν, ΠαΣοΚ και ΝΔ θα σχηματίσουν κυβέρνηση: σύσσωμη η αντιπολίτευση θα λέει «είστε μόνο 35%» -άντε να μετρήσουμε και Δημοκρατική Συμμαχία και Δράση, φθάνουμε στο 40% ή 45%, αν διαψευσθούν προς τα πάνω τα προγνωστικά – «είμαστε περισσότεροι, δεν δικαιούσθε διά να νομοθετείτε».
* «Είστε μειοψηφία, πρέπει να γίνουν εκλογές, υπάρχει αναντιστοιχία Βουλής και λαϊκής θέλησης – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμπαρατασσόμαστε με την Ακρα Δεξιά, μας συκοφαντείτε» θα φωνάζουν ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά κάποιοι είναι μειοψηφία επειδή κάποιοι άλλοι είναι πλειοψηφία – και αυτό γίνεται μόνο αν μετρηθούν και οι ακροδεξιοί μαζί.

Τι ψήφο θα δώσεις
* Μειοψηφία, λοιπόν, στον λαό η κυβέρνηση – το τραγικό είναι πως στην τελευταία δημοσκόπηση που δημοσίευσαν «Τα Νέα» 77% είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ και μόνο 13% υπέρ της εξόδου – πώς με τέτοια σύνθεση της πίτας θα παραμείνει η χώρα στο ευρώ κανείς δεν μας το εξηγεί.
Γιατί μπορεί ακόμη και η Αλέκα Παπαρήγα να έχει πει ότι θα ήταν καταστροφική αυτή τη στιγμή η έξοδος από το ευρώ, αλλά το ΚΚΕ διά του ΠΑΜΕ κάνει ό,τι μπορεί για να το καταφέρει. Μπορεί και ο Αλέξης Τσίπρας να είπε τελικά, μετά από μεγάλους δισταγμούς, ότι πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ, αλλά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχει κάποιον Στάθη Κουβελάκη που είναι υπέρ της επιστροφής στη δραχμή – λογικό, αφού και ο ίδιος σε εθνικό νόμισμα, σε στερλίνες, πληρώνεται στο Λονδίνο, όπου διδάσκει φλέγοντα θεωρητικά ζητήματα όπως «Ο Λένιν ως αναγνώστης του Εγελου».
* Δεν έχω καμία ψευδαίσθηση, ημερολόγιό μου: στα παλιά τους τα παπούτσια όλων των κομμάτων για το αν θα μείνουμε ή όχι στο ευρώ, η εξουσία τα ενδιαφέρει. Η ΝΔ επί δύο χρόνια έκανε ό,τι μπορούσε για να μας πετάξουν έξω από το ευρώ, το ίδιο θα έκανε και το ΠαΣοΚ αν ήταν αντιπολίτευση. Ετυχε επί δύο χρόνια το κομματικό συμφέρον του ΠαΣοΚ (να μη μακελευτεί στις εκλογές) να συμβαδίζει με το εθνικό συμφέρον και να προσπαθεί να σώσει τη χώρα, μακάρι το συμφέρον της ΔΗΜΑΡ τα επόμενα δύο χρόνια να είναι κατά του να γίνουν εκλογές, να συγκυβερνήσει ή να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ και να υπάρχει ευρω-πλειοψηφία, άλλη σωτηρία δεν βλέπω.
Ετσι έχουν τα πράγματα – η αγωνία για την πίτα δεν με αφήνει να χαρώ την άνοιξη εδώ πάνω στη Δράκεια, ημερολόγιό μου. Μπορεί και να μην έχει νόημα να μένω πια εδώ, να πρέπει να γυρίσω στην Αθήνα, πρέπει να προετοιμάζομαι και για την ψήφο μου – το ερώτημα «τι ψήφο θα δώσεις;» είναι τούτη την περίοδο κρισιμότερο από το «τι ψυχή θα δώσεις;».

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Εκλογές, και στο μόνο που μπορεί να ελπίζει κανείς είναι η σκέψη, η λογική και η δράση του απλού ανθρώπου. «Πήγαινε, ψάξε, αγαπητό κοινό, μια κατάλληλη λύση πρέπει να υπάρχει. Πρέπει…». (Μπρεχτ, «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», επίλογος)

Κ. Γεωργακόπουλος @yahoo.com
***
Διαβάζω δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα: «Με εμάς και με την Αριστερά στη διακυβέρνηση του τόπου δεν θα μείνει σπίτι χωρίς ρεύμα και χωρίς θέρμανση, δεν θα μείνει άρρωστος χωρίς αξιοπρεπή περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία, δεν θα υπάρξει άνεργος δίχως αξιοπρεπές επίδομα, δεν θα υπάρχουν πια παιδιά που θα πηγαίνουν το πρωί στο σχολείο και θα είναι νηστικά». Εχει τόσο πεισθεί πως είμαστε σε συνθήκες Κατοχής ώστε προτείνει αυτά που ήταν αναγκαία το 1945, τα υποσχόταν το ΕΑΜ και τα πραγματοποίησε η αμερικανική βοήθεια – σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου.
Διονύσης Μ. @in.gr
***
Πώς είναι δυνατόν διάφοροι ανεύθυνοι να χαρακτηρίζουν τις ελληνικές φυλακές «τριτοκοσμικές»; Εγώ είδα με τα μάτια μου τους αξιωματούχους των φυλακών Κορυδαλλού να σπεύδουν να υποδεχθούν με χειραψίες τον νέο τρόφιμο Ακη Τσοχατζόπουλο, όπως ακριβώς προβλέπει ο σωφρονιστικός κώδικας και οι παραδόσεις του ιδρύματός τους.
Ανδρέας Β. @yahoo.gr
***
Μη φοβάσαι. Οι δεξιοί και αριστεροί αντιμνημονιακοί ντόρο (αντιπολίτευση) θέλουν να κάνουν. Αν έλθουν στην εξουσία (πράγμα αδύνατο), θα γίνουν μνημονιακότεροι των μνημονιακών. Θυμήσου στα χρόνια του ’80 τους αντιεοκικούς πασόκους, οι οποίοι, όταν came into office, προκειμένου να μείνουν στην εξουσία, έστειλαν «στη λήθη και στην ανυποληψία της ιστορίας» τα συνθήματά τους, όπως μας ζητά να κάνουμε με το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ σήμερα ο ανιστόρητος Αλέξης Τσίπρας.
Γ.Κ.@otenet.gr
***
Σε όλα αυτά τα τραγελαφικά που συμβαίνουν στη χώρα μας, αν έπρεπε να βάλουμε έναν τίτλο, θα ήταν αναμφίβολα επιθεωρησιακός: «Εκλογές κι απάνω τούρλα».
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk