Οι Γάλλοι ψηφίζουν και… για την Ελλάδα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, επιδιώκει να γίνει «η Αριστερά πρωταγωνίστρια των εξελίξεων» και ζητεί από τον ελληνικό λαό τη στήριξή του «προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, μιας αριστερής διακυβέρνησης, μιας κυβέρνησης της Αριστεράς». Ισως σε αυτές τις εκλογές να ήταν η μοναδική ευκαιρία για την προσέγγιση αυτού του «οράματος».

Οι Γάλλοι ψηφίζουν και… για την Ελλάδα | tovima.gr
Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, επιδιώκει να γίνει «η Αριστερά πρωταγωνίστρια των εξελίξεων» και ζητεί από τον ελληνικό λαό τη στήριξή του «προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, μιας αριστερής διακυβέρνησης, μιας κυβέρνησης της Αριστεράς». Ισως σε αυτές τις εκλογές να ήταν η μοναδική ευκαιρία για την προσέγγιση αυτού του «οράματος». Θα παραμείνει όμως όραμα και την ευθύνη θα έχουν όσα κόμματα και ηγέτες αυτοτοποθετούνται στον αριστερό πολιτικό χώρο με αντιευρωπαϊκή ή αντιμνημονιακή «ιδεολογία». Ας μη ρίχνουν τις ευθύνες στον ελληνικό λαό και τον φθίνοντα δικομματισμό.
Είναι όμως βέβαιο ότι από σήμερα η Αριστερά θα είναι «πρωταγωνίστρια των εξελίξεων» στη Γαλλία, αλλά και στην Ευρώπη. Ο υποψήφιος για την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ, ανεξάρτητα από το σημερινό ποσοστό των ψήφων σε σχέση με τον Σαρκοζί, θα είναι ο νικητής στον δεύτερο γύρο με την υποστήριξη της Αριστεράς.
Το ΚΚ της Γαλλίας, στις κρίσιμες αυτές εκλογές, κινήθηκε χωρίς «παρωπίδες». Επέλεξε ως υποψήφιο τον πρώην γερουσιαστή των Σοσιαλιστών Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος συγκεντρώνει το 15% των προτιμήσεων των γάλλων ψηφοφόρων, έναντι μόνο 1,93% που είχε λάβει ο υποψήφιος του ΚΚΓ το 2007!
«Πήραμε μαθήματα από τα λάθη μας» δήλωσε ο ηγέτης του ΚΚΓ Πιερ Λοράν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Και τόνισε: «Η απόφασή μας να παραιτηθούμε από μια καθαρή κομμουνιστική υποψηφιότητα και να δώσουμε βάρος στο πρόγραμμα και στις θέσεις απέδειξε τη διάθεσή μας για ενότητα και βοήθησε τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη των εταίρων μας». Ετσι συγκροτήθηκε το Αριστερό Μέτωπο, το οποίο θα παίξει ρυθμιστικό παράγοντα στην εκλογή προέδρου και στη διακυβέρνηση.
Οι Γάλλοι σήμερα ψηφίζουν και για την Ελλάδα. Διότι συμπίπτουν με την έντονη αμφισβήτηση της «δημοσιονομικής πολιτικής» της Μέρκελ, στην οποία υπετάγη και ο Σαρκοζί. Είναι η πολιτική που επεβλήθη στην Ελλάδα. Τα καταστροφικά για τη χώρα και την κοινωνία αποτελέσματα προβλημάτισαν ακόμη και τους γερμανούς Σοσιαλιστές.
Τρία ηγετικά στελέχη του SPD, σε άρθρο («Τα Νέα» 12.4.12) τονίζουν ότι η Μέρκελ επέλεξε το «απειλητικό όραμα» της «δημοκρατίας σύμφωνα με την αγορά», προσαρμογή δηλαδή της δημοκρατίας στις αγορές και τις ανάγκες τους. Η δική τους πρόταση είναι «η κοινωνική οικονομία της αγοράς». Και επεξηγούν: είναι η μορφή κοινωνίας του 99% ενάντια στην αξίωση εξουσίας του 1%.
Κατηγορούν τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί διότι αντί να αντιμετωπίσουν τον καταστροφικό ρόλο επενδυτικών τραπεζών, hedge funds και οίκων αξιολόγησης και να δημιουργήσουν αντίστοιχους καταστατικούς μηχανισμούς, ανακήρυξαν αποδιοπομπαίους τράγους τα υπερχρεωμένα κράτη, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Το συμπέρασμα των γερμανών Σοσιαλιστών: «Μόνο με φρένα στο χρέος και δραστικά περιορισμένες κρατικές δαπάνες θα μπορέσουν τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη να βγουν από τον βάλτο. Το παράδειγμα της Ελλάδος δείχνει πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση όταν καταρρέει η οικονομική ανάπτυξη».
Ταυτόσημες είναι και οι απόψεις του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ. Αμετανόητος ο Σαρκοζί κατηγορεί τον Ολάντ ότι με την πολιτική του θα κάνει τη Γαλλία Ελλάδα! Και ο Ολάντ απαντά ότι η ύφεση και η ανεργία στην Ελλάδα είναι «έργο» των Μερκοζί. Και διακηρύσσει ότι θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου, εμπνεύσεως Μερκοζί, με προσθήκη μέτρων για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Ενα ελπιδοφόρο πολιτικό κίνημα, άμεσα ελληνικού ενδιαφέροντος, για την ανατροπή της μονομερούς πολιτικής «δημοσιονομικής εξυγίανσης» αρχίζει σήμερα από τη Γαλλία.
gromaios@otenet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk