• Αναζήτηση
 • Αλόγιστοι ρήτορες της συμφοράς

  Ερχονται πάλι οι εκλογές και το πανηγύρι έχει αρχίσει. Απ’ όλα τα σημεία του πολιτικού ορίζοντα καταφθάνουν στην πόλη πραματευτές και γυρολόγοι διαλαλώντας τα παλιά γνωστά εμπορεύματά τους τυλιγμένα σε νάιλον χαρτιά και δεμένα με νέες πολύχρωμες κορδέλες. Κι ανάμεσά τους πολλοί ύποπτοι έμποροι της ελπίδας και γνωστοί ρήτορες της συμφοράς.

  Αλόγιστοι ρήτορες της συμφοράς | tovima.gr
  Ερχονται πάλι οι εκλογές και το πανηγύρι έχει αρχίσει. Απ’ όλα τα σημεία του πολιτικού ορίζοντα καταφθάνουν στην πόλη πραματευτές και γυρολόγοι διαλαλώντας τα παλιά γνωστά εμπορεύματά τους τυλιγμένα σε νάιλον χαρτιά και δεμένα με νέες πολύχρωμες κορδέλες. Κι ανάμεσά τους πολλοί ύποπτοι έμποροι της ελπίδας και γνωστοί ρήτορες της συμφοράς.
  Κι όμως το φετινό παζάρι είναι πολύ διαφορετικό. Είναι ένα παζάρι στημένο πάνω στα ερείπια της οικονομίας και στο οποίο πολλοί θέλουν να λάβουν μέρος για να μας σώσουν (62 κόμματα έχουν δηλώσει συμμετοχή). Εχουμε νέους πάγκους στημένους από ασήμαντους ματαιόδοξους πολιτικάντηδες, έχουμε παλιούς πάγκους με νέα συνθήματα και προσφορές.
  Στους πάγκους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε σημαίες να κυματίζουν με το σύνθημα «Λαϊκή Εξουσία», χωρίς να διευκρινίζεται αν θα είναι τύπου Στάλιν, Μάο τσε Τουνγκ ή κάποιας τοπικής προέλευσης. Στην άλλη πλευρά είναι πρόχειρα στημένοι φτωχικοί πάγκοι με μεγάλα φλάμπουρα με συνθήματα άλλοτε σαφή, όπως «έξω οι μετανάστες» και άλλα ακατανόητα, όπως «Ανεξάρτητοι Ελληνες» ή «Οικολόγοι-Πράσινοι» που σε κάνουν να αναρωτηθείς αν υπάρχουν σκλαβωμένοι Ελληνες ή οικολόγοι άλλου χρώματος. Ανάμεσα σ’ όλους, οι άλλοτε εύποροι μεγαλέμποροι από την Καλαμάτα και τη Θεσσαλονίκη που κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να ρεφάρουν και να καλύψουν τις απώλειες από το άτσαλο και καταστροφικό παιχνίδι τους.
  Ολα φαίνονται μπερδεμένα και αστεία, αλλά τα πράγματα είναι σοβαρά. Αυτοί οι παμπόνηροι πραματευτάδες μάς έχουν κάνει και ψυχογράφημα και εγκεφαλογράφημα. Ξέρουν τι σκεφτόμαστε και τι θέλουμε. Και μας έχουν χωρίσει σε «αντιμνημονιακούς» και «μνημονιακούς» με προφανή σκοπό να κρύψουν την αλήθεια. Αυτή είναι η δουλειά τους.
  Η δική μας δουλειά είναι να αναζητήσουμε την αλήθεια και να δούμε τι κρύβεται πίσω απ’ αυτές τις περίεργες λέξεις. Η αλήθεια όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι είναι η εξής: αντιμνημόνιο σημαίνει μια Ελλάδα εκτός ευρώ και πιθανότατα στο μέλλον εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, φτωχή, ανίσχυρη στον διεθνή ανταγωνισμό, με συνεχείς υποτιμήσεις και πληθωρισμό, διεφθαρμένη και εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κινδύνους. Οι ρήτορες του αντιμνημονίου, ή το καταλαβαίνουν είτε όχι, αν μπορούσαν να κάνουν ό,τι υπόσχονται θα έκαναν την Ελλάδα την ευρωπαϊκή προέκταση της Αφρικής.
  Μνημόνιο σημαίνει μια επώδυνη και δύσκολη πορεία προς τον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση της οικονομίας με προοπτική την ανάπτυξη της χώρας και την παραμονή της σ’ ένα σχετικά ασφαλές ευρωπαϊκό περιβάλλον.
  Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιλογή. Τι να διαλέξουμε; Τους αλόγιστους ρήτορες της συμφοράς του αντιμνημονίου ή τους αναξιόπιστους ντελάληδες της μελλοντικής ευημερίας του μνημονίου; Δυστυχώς, η επιλογή μας δεν μπορεί να είναι η επιλογή του καλύτερου, αλλά η επιλογή του λιγότερο κακού.
  Το ερώτημα που τίθεται συχνά είναι: πώς μπορώ να εμπιστευθώ έναν που υπόσχεται μελλοντική ευημερία, όταν μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί αναξιόπιστος; Η απάντηση είναι ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο. Απλώς ελπίζεις πως επειδή είναι ορθολογικά όντα, υπό τις νέες επικίνδυνες συνθήκες, θα συμπεριφερθούν λογικά.
  tplianos@aueb.gr
  Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Γνώμες
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk