Αλλα λεφτά δεν υπάρχουν

Αλήθεια, πού φτάσαμε… Από το περιβόητο πια σύνθημα του τέως πρωθυπουργού και προέδρου του ΠαΣοΚ Γιώργου Παπανδρέου κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2009 «λεφτά υπάρχουν» βρισκόμαστε στο σημείο ο νεοεκλεγείς αρχηγός του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος να τον αποκηρύσσει λέγοντας πως «ήταν λάθος για την παράταξη και για τη χώρα γιατί χαλάρωσε τα αντανακλαστικά μας…Επρεπε να κινηθούμε νωρίτερα, έπρεπε να ληφθούν τα μέτρα που θα μάζευαν το έλλειμμα από την αρχή» και να διαχωρίζει τη θέση του από την απόφαση για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, πέρασαν στην Ιστορία

Αλλα λεφτά δεν υπάρχουν | tovima.gr
Αλήθεια, πού φτάσαμε… Από το περιβόητο πια σύνθημα του τέως πρωθυπουργού και προέδρου του ΠαΣοΚ Γιώργου Παπανδρέου κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2009 «λεφτά υπάρχουν» βρισκόμαστε στο σημείο ο νεοεκλεγείς αρχηγός του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος να τον αποκηρύσσει λέγοντας πως «ήταν λάθος για την παράταξη και για τη χώρα γιατί χαλάρωσε τα αντανακλαστικά μας… Επρεπε να κινηθούμε νωρίτερα, έπρεπε να ληφθούν τα μέτρα που θα μάζευαν το έλλειμμα από την αρχή» και να διαχωρίζει τη θέση του από την απόφαση για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.
Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, πέρασαν στην Ιστορία.
Αυτό το οποίο έχει πια μεγαλύτερη σημασία είναι αυτό που διακηρρύσει σήμερα ο νέος αρχηγός του ΠαΣοΚ. Και αυτό που λέει είναι ότι ελπίδες για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη θα δημιουργηθούν μόνο υπό τις εξής προυποθέσεις:
Να γυρίσουν οι καταθέσεις των Ελλήνων πάνω από 50 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, έχουν καταρρεύσει, να δοθούν δάνεια στις υγιείς επιχειρήσεις και να βρει το Δημόσιο τα χρήματα για να εξοφλήσει τα χρέη του στους ιδιώτες.
Δηλαδή, ζητούμενο είναι το αυτονόητο. Αν περιγράψουμε με άλλα λόγια τις θέσεις και τις προτάσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη του κ. Βενιζέλου, μπορούμε να πούμε ότι οι απαραίτητες προυποθέσεις για να βγούμε από το τέλμα είναι:
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος που στέκεται σε πήλινα πόδια και η ανάκτηση της αξιοπιστίας του Δημοσίου που είναι ο μεγαλύτερος «μπαταχτσής» της χώρας.
Ολα αυτά, πολύ απλά, θα μπορούσαν να έχουν λυθεί από την παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας αν οι αρχηγοί είχαν συμφωνήσει στα αυτονόητα και δεν είχαν χαθεί σε ένα ατελείωτο παζάρι για το μέλλον των τραπεζών. Θα μπορούσαν να έχουν λυθεί αν είχαν συμφωνήσει με την τρόικα να επιστρέψει το Δημόσιο κατά προτεραιότητα τα 6 και πλέον δισ. ευρώ που χρωστά στους ιδιώτες, θα μπορούσαν να έχουν λυθεί αν οι ίδιοι είχαν συνέπεια λόγων και έργων.
Ωστόσο, αναρωτιέμαι, τι άλλο θα μπορούσε να πει ο αρχηγός του ΠαΣοΚ, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι η χώρα είναι δεμένη από το μνημόνιο, τα βήματα είναι προκαθορισμένα από την τρόικα και – το κυριότερο – ότι «άλλα λεφτά δεν υπάρχουν» για την Ελλάδα.
Εδώ που φθάσαμε, καλούμαστε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι…
ztsolis@dolnet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk