Μειώσεις μισθών από τις τράπεζες

Ο νέος γύρος μειώσεως των μισθών του ιδιωτικού τομέα είναι προ των πυλών, ενώ η κατακρήμνιση των αμοιβών δεν φαίνεται να «ικανοποιεί» την τρόικα, η οποία θέτει – εκ νέου – θέμα περαιτέρω μείωσης του εργατικού κόστους, προβάλλοντας νέα μέτρα στις εργασιακές σχέσεις, συνεπικουρούμενη από ορισμένες εργοδοτικές οργανώσεις της χώρας.

Ο νέος γύρος μειώσεως των μισθών του ιδιωτικού τομέα είναι προ των πυλών, ενώ η κατακρήμνιση των αμοιβών δεν φαίνεται να «ικανοποιεί» την τρόικα, η οποία θέτει – εκ νέου – θέμα περαιτέρω μείωσης του εργατικού κόστους, προβάλλοντας νέα μέτρα στις εργασιακές σχέσεις, συνεπικουρούμενη από ορισμένες εργοδοτικές οργανώσεις της χώρας.
Τράπεζες, τουριστικές επιχειρήσεις και εμπόριο έχουν ανοίξει τον χορό των μειώσεων των μισθών με «συντεταγμένο» τρόπο, επιδιώκοντας την υπογραφή κλαδικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων πριν από τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας των υφιστάμενων συμβάσεων, στις 14 Μαΐου, γεγονός που θα σημάνει τη ραγδαία επιδείνωση του θεσμικού πλαισίου που καθορίζει τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα.
Η επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδος με τον σύλλογο των υπαλλήλων της «άνοιξε» τον δρόμο για τις μειώσεις των αμοιβών στον χώρο των τραπεζών, ενώ ουσιαστικά έθεσε εν αμφιβόλω την κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ, αφού «έθιξε» ζητήματα όπως το ωράριο και το επίδομα ισολογισμού, τα οποία ρυθμίζονται σε κλαδικό επίπεδο. Η συμφωνία περιλαμβάνει συνολικές μειώσεις ύψους 17% στις ετήσιες αμοιβές των υπαλλήλων και αναμένεται να αποτελέσει «οδηγό» και για τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες. Ηδη η Alpha Bank και η Εθνική έχουν ζητήσει από τους συλλόγους των εργαζομένων τους να συζητήσουν μειώσεις μισθών, ενώ η Εμπορική έχει έλθει σε συμφωνία για μεσοσταθμική μείωση ύψους 7%.
Στον χώρο του εμπορίου έγινε η πρώτη συνάντηση, όπου από την πλευρά των εργοδοτών προτάθηκε η μείωση των μισθών από 8% ως 11%, με ταυτόχρονη διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού, ενώ στον επισιτισμό (εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία) προτάθηκε μείωση 15%. Τις επόμενες ημέρες ακολουθούν οι διαπραγματεύσεις στον χώρο των ξενοδοχείων.Μειώσεις μισθών που φθάνουν ως 35% καταγράφονται επισήμως στον ιδιωτικό τομέα από την εφαρμογή του νέου μνημονίου ως σήμερα. Τα επίσημα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας δείχνουν μειώσεις μισθών από 18% ως 35%. ενώ υπογράφηκαν 58 επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών που αφορούν 2.714 εργαζομένους. Ταυτοχρόνως, διαστάσεις «επιδημίας» έχει λάβει η ανατροπή των υφιστάμενων αμοιβών μέσω της αλλαγής των ατομικών συμβάσεων. 3.817 επιχειρήσεις προχώρησαν σε νέες ατομικές συμβάσεις με το προσωπικό τους – 17.557 άτομα – με μειώσεις μισθών από 20% ως 28%.
Το νέο τοπίο διαμορφώνεται ως εξής: το 41,45% των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων (63 σε σύνολο 152) έχουν λήξει, χωρίς να έχει ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση ή η υπογραφή νέων συλλογικών ρυθμίσεων. Για τις περισσότερες έχει παρέλθει το τρίμηνο της μετενέργειας και οι μισθοί έχουν επαναρυθμιστεί μέσω ατομικών συμφωνιών. Στους υπόλοιπους 89 κλάδους που ισχύουν κλαδικές συμβάσεις «κινούνται» διαδικασίες για την πρόωρη καταγγελία τους.
«Με τα νέα μέτρα καταγράφεται μια μεσοσταθμική μείωση στους μισθούς της τάξεως του 22% – 23%» τονίζει ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Μ. Χάλαρης, ο οποίος εκτιμά ότι εντός του 2012 η μείωση θα φθάσει το 25%. Σημειώνεται πως ήδη οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα κατά τη διετία μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 14,3%.
Χωρίς την υπογραφή των συμβάσεων το μόνο όριο που υφίσταται είναι οι κατώτατοι μισθοί που μετά τη 14η Φεβρουαρίου έχουν διαμορφωθεί στα 586 ευρώ και στα 510,95 ευρώ για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk