Σινεμά και μουσική

Ο κινηματογράφος αγαπά τη μουσική. Φυσικά, συμβαίνει και το αντίστροφο. Οταν λοιπόν οι δύο τέχνες «διασταυρώνονται», το αποτέλεσμα, ει μη τι άλλο, αναμένεται με ενδιαφέρον. Ο λόγος για την εκδήλωση που θα γίνει στις 28 Απριλίου – ημέρα Σάββατο – στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και έχει τίτλο «Μουσική και βωβός κινηματογράφος».

Ο κινηματογράφος αγαπά τη μουσική. Φυσικά, συμβαίνει και το αντίστροφο. Οταν λοιπόν οι δύο τέχνες «διασταυρώνονται», το αποτέλεσμα, ει μη τι άλλο, αναμένεται με ενδιαφέρον. Ο λόγος για την εκδήλωση που θα γίνει στις 28 Απριλίου – ημέρα Σάββατο – στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και έχει τίτλο «Μουσική και βωβός κινηματογράφος». Στο πλαίσιό της, πέντε σημαντικά έργα του παγκόσμιου βωβού κινηματογράφου – ανάμεσά τους και το μοναδικό που φέρει την υπογραφή του Σάμιουελ Μπέκετ (στη φωτογραφία) – για τα οποία είτε δεν υπάρχει πλέον επίσημη παρτιτούρα είτε δεν γράφτηκε ποτέ μουσική, «ντύνονται» με τις δημιουργίες σύγχρονων ελλήνων συνθετών.

Το «Lichtspiel, Opus Ι» (1921) σε σκηνοθεσία Βάλτερ Ρούτμαν αποκτά «φωνή» χάρη στη σύνθεση της Ηρώς Φυτράκη, ενώ η «Symphonie Diagonale» (1924) του Βίκινγκ Εγκελινγκ «ντύνεται» μουσικά από τον Ηλία Νικολαΐδη και το «Emak – Bakia» (1926), το κινηματογραφικό ποίημα του σουρεαλιστή Μαν Ρέι, από τη Γεωργία Καλοδίκη. Το 10λεπτο «Tusalava» (1929) του νεοζηλανδού σκηνοθέτη και γλύπτη Λάι Λάι αλλά και το «Film» (1965) σε σκηνοθεσία Αλαν Σνάιντερ και σενάριο του Μπέκετ προβάλλονται με τη μουσική του Αλέξανδρου Μούζα, ο οποίος έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης. Τα έργα ερμηνεύει η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Μίλτο Λογιάδη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk