ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Στις 24 και 25/4
«Θηλυκό / Αρσενικό»
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων συνδιοργανώνουν κινηματογραφικό διήμερο με τίτλο «Θηλυκό/ Αρσενικό» στις 24 και 25 Απριλίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134 -136, τηλ. 210 3612046). Θα προβληθούν οι ταινίες «Η τιμή της αγάπης» (1983), «Μικρές Εξεγέρσεις» (2009) και έξι ντοκυμαντέρ μεσαίου μήκους.

ΘΕΑΤΡΟ
Ως τις 20 Μαΐου
«Ψευδαισθήσεις» στην Κυκλάδων
Η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί το έργο του Ιβάν Βιριπάγεφ «Ψευδαισθήσεις», με το οποίο η Νέα Σκηνή του Λευτέρη Βογιατζή γιορτάζει τα 30 χρόνια της. Σε μετάφραση Ελένης Μπακοπούλου, σκηνογραφία Εύας Μανιδάκη, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Παντελής Δεντάκης, Αλεξία Καλτσίκη, Βασίλης Κουκαλάνι, Ηλέκτρα Νικολούζου. Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων.
ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Καμεράτα στη Στέγη
Εργα του 18ου αιώνα και δημιουργίες σύγχρονων ελλήνων συνθετών «παντρεύει» η συναυλία της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής που θα δοθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Λουλί, Ραμό, Γκλουκ αλλά και Π. Κούκου, Γ. Κουμεντάκη και Δ. Παπαδημητρίου. Την Καμεράτα σε όργανα εποχής διευθύνει ο Γ. Πέτρου. Στις 22/4, στις 20.30.

Συμφωνικός Μίκης

Ενα ακόμη αφιέρωμα στο συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συμπαραγωγή με την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα ερμηνεύσει το α’ μέρος από τον «Οιδίποδα Τύραννο» και θα πλαισιώσει τον γερμανό τσελίστα Σεμπάστιαν Χες στην παρουσίαση της Ραψωδίας για βιολοντσέλο. Στο β’ μέρος της βραδιάς, η Συμφωνική της ΕΡΤ θα παίξει την Πρώτη Συμφωνία για Μεγάλη Ορχήστρα. Διευθύνει ο άγγλος μαέστρος Τζον Καρού. Στις 26/4, στις 20.30.

ΘΕΑΤΡΟ

«Λευκές νύχτες»
Σε διασκευή που προέκυψε από τις πρόβες παρουσιάζεταi το διήγημα «Λευκές νύχτες» του Ντοστογέφσκι, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καταλειφού, με τη Λουκία Μιχαλοπούλου και τον Στάθη Ματζώρο. Εκτάκτως απόψε, στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας. Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, στη Β’ Σκηνή.

Δύο ακόμη «Ονειρα»

Για δύο ακόμη Κυριακές, σήμερα και στις 29 Απριλίου, θα παίζεται το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ για παιδιά και νέους, στη σκηνή του Θεάτρου Αθηνών, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη – μια παραγωγή της ομάδας «Μαγικές Σβούρες». Στις 11.15 και στις 15.00.

Η επιστροφή της «Ελένης»

Η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου επιστρέφει για λίγες παραστάσεις στο θέατρο Ανεσις με τον μονόλογο «Ελένη ή ο Κανένας» της Ρέας Γαλανάκη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Στη σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς, από απόψε, στις 20.00. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα στις 21.15, Σάββατο στις 20.00.

Δύο σε ένα

Τα έργα «Ουρανός κατακόκκινος» και «Σ’ εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη παρουσιάζονται σε κοινή παράσταση από την ομάδα «Χρώμα» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Χατζή, με τη Λυδία Κονιόρδου και τη Σοφία Αποστόλου. Πρεμιέρα απόψε στον χώρο «Προσωρινό» της οδού Δεινοκράτους, στις 21.00. Παραστάσεις κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη.

«Λήθη» στο Πορεία

Με τον υπαρξιακό μονόλογο του Δημήτρη Δημητριάδη «Λήθη» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου επιστρέφει η παράσταση στο θέατρο Πορεία. Με την Εκάβη Ντούμα. Παραστάσεις από την Πέμπτη, στις 21.00, και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

«Αμλετ» για έναν

Βασισμένη στον «Αμλετ» του Σαίξπηρ είναι η ομότιτλη παράσταση που ανεβαίνει σε μετάφραση, σκηνοθεσία και ερμηνεία του Πρόδρομου Τσινικόρη. Εστιάζει στον ερμηνευτή και στην ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με τον σαιξπηρικό ήρωα. Πρεμιέρα τη Δευτέρα στο Bios. Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.00.

ΔΙΑΛΕΞΗ

Για τον Μαβίλη
«1912-2012: Εκατό χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του Μαβίλη και την απελευθέρωση της Ηπείρου» είναι ο τίτλος της διάλεξης που δίνει η Μαρία Τσούτσουρα, συγγραφέας και μεταφράστρια των σονέτων του Λορέντζου Μαβίλη στη γαλλική γλώσσα. Η διάλεξη θα δοθεί στον Πολιτιστικό Ομιλο Παλαιού Ψυχικού (Κονδυλάκη 8, Π. Ψυχικό, τηλ. 210 6776.332, 210 6749.868) την Τρίτη 24/4 στις 19.30.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Καράς στο Θεοχαράκη
Στις 10 Ιουνίου ολοκληρώνεται στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής «Β. και Μ. Θεοχαράκη» (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1) η έκθεση «Χρίστος Καράς. Σύνοψη 1959-2012». Περιλαμβάνει περισσότερα από 70 έργα ενός από τους σημαντικότερους εκφραστές της γενιάς του ’60.

«Χρόνος – Υλη»

Ως την Παρασκευή 4 Μαΐου θα διαρκέσει η έκθεση «Χρόνος – Υλη» στον «Χώρο 18» στη Θεσσαλονίκη (Χρυσοστόμου Σμύρνης 18). Συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες Κώστας Βαρώτσος και Ρένα Παπασπύρου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Πλέσσας στο Μέγαρο
Αφιέρωμα στη μουσική και στα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα παρουσιάζεται στις 24 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τραγουδούν οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μελίνα Ασλανίδου, Σπύρος Κλείσσας. Στο πιάνο ο Μίμης Πλέσσας. Συμμετέχουν επίσης το φωνητικό σύνολο «Εν Φωναίς» και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Ωρα έναρξης: 20.30.

Αφιέρωμα στον Γούναρη

Ο Δαυίδ Ναχμίας (πιάνο) και ο Θάνος Πολύδωρας (τραγούδι) ετοίμασαν μια βραδιά με 50 τραγούδια του Νίκου Γούναρη. Στις 27 Απριλίου, στο θέατρο Eliart. Ωρα έναρξης: 18.00.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ