Στέφανος Μάνος: Καταδικάστε τα μεγάλα κόμματα

Το δίλημμα των εκλογών για τον κ. Στ. Μάνο είναι αν θα ψηφίσουν οι πολίτες «Δράση» ή όχι και διερωτάται πώς είναι δυνατόν να δεχθούν οι πολίτες το διακύβευμα που θέτουν το ΠαΣοΚ και η ΝΔ. «Αυτοί που μας έφεραν στη σημερινή τραγική κατάσταση δεν μπορούν να βάζουν διλήμματα, όπως, π.χ., «ευρώ ή δραχμή»» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Δράσης.

Το δίλημμα των εκλογών για τον κ. Στ. Μάνο είναι αν θα ψηφίσουν οι πολίτες «Δράση» ή όχι και διερωτάται πώς είναι δυνατόν να δεχθούν οι πολίτες το διακύβευμα που θέτουν το ΠαΣοΚ και η ΝΔ. «Αυτοί που μας έφεραν στη σημερινή τραγική κατάσταση δεν μπορούν να βάζουν διλήμματα, όπως, π.χ., «ευρώ ή δραχμή»» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Δράσης.
Ο κ. Μάνος αναγνωρίζει ότι ο κόσμος περνάει άσχημα και δύσκολα και ότι θα πάει στις κάλπες για να διαμαρτυρηθεί και να βγάλει τον θυμό και την οργή του, αλλά κάνει έναν ιδιαίτερο συλλογισμό, θυμίζοντας τη Βαϊμάρη.
«Στο «Βήμα» διάβασα πριν από καιρό για το πώς η Βαϊμάρη οδήγησε στον Χίτλερ – κάπως έτσι έγινε και εκεί. Μετά το κραχ του 1929 η Γερμανία ήταν στο μαύρο της χάλι. Η απελπισία της μη διεξόδου και αυτή η απελπισία οδήγησε σε ακραίες λύσεις» υπογραμμίζει και στη διευκρινιστική ερώτηση τι προβλέπει για την Ελλάδα λέει με ειλικρίνεια: «Δεν ξέρω εάν θα γίνει έτσι και εδώ. Λύσεις υπάρχουν, αλλά άνθρωποι να τις κάνουν δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα είναι μια πάμπλουτη χώρα. Δημοκρατία έχουμε, ας αποφασίσουμε ό,τι θέλουμε».
Ο κ. Μάνος είναι αισιόδοξος για τις εκλογές, λέγοντας ότι θα δώσει τη μάχη σε όλη την επικράτεια με ψηφοδέλτια τα οποία απαρτίζουν πολλά νεαρά άτομα που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Επιμένει σε όλους τους τόνους ότι οι πολίτες πρέπει να αναζητήσουν άλλες λύσεις και να μην επιλέξουν τα κόμματα που κυβέρνησαν και κατέστρεψαν την Ελλάδα.
«Εάν δεν υπήρχε η Δράση και ήμουν απλός ψηφοφόρος, θα με έπιανε απελπισία. Δεν θα είχα τι να ψηφίσω» λέει και, αν και εκφράζει παράπονα για την προβολή του κόμματός του από τα ΜΜΕ, ελπίζει ότι κάτι μπορεί να γίνει την ύστατη στιγμή και οι ψηφοφόροι να καταδικάσουν τα μεγάλα κόμματα, τα οποία χαρακτηρίζει «τραμπούκους της εξουσίας».
«Να γίνει ό,τι έγινε και στον Καναδά. Να καταψηφιστούν τα κόμματα εξουσίας» τονίζει και δεν αναγνωρίζει σε ΠαΣοΚ και ΝΔ την ικανότητα να βγάλουν τη χώρα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
«Με ωμό τρόπο λέω ότι εάν ήμουν απλός ψηφοφόρος, και όχι πρόεδρός της, θα ψήφιζα Δράση. Είναι η μόνη λύση» αναφέρει και προτρέπει τους πολίτες: «Να κάνουμε ό,τι και οι Καναδοί. Καταψηφίστε…Ψηφίστε ό,τι θέλετε, αλλά ψηφίστε σοβαρά. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τα δύο κόμματα».
Ο ίδιος δεν αρνείται τον όρο φιλελεύθερος, αλλά διευκρινίζει ότι στην προσπάθειά του έχει συμπαραστάτες και αξιόλογα πρόσωπα (π.χ., πανεπιστημιακούς) με κεντροαριστερές καταβολές και, αφού μιλάει για την «αγελαία ψήφο», υπενθυμίζει το σύνθημα της Δράσης «είμαστε πολίτες και όχι πελάτες».
Τονίζει ότι ενεργεί από πεποίθηση και όχι από υπολογισμό, και υποστηρίζει ότι η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση, και μάλιστα σε λιγότερο από δέκα χρόνια. Αρνείται ότι με την έλευση της τρόικας βελτιώθηκαν τα πράγματα.
Αν και δεν απαντά ευθέως στο ερώτημα αν θα χρειαστεί συμμαχική κυβέρνηση την επόμενη μέρα, εμμένοντας στη φράση ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα εξουσίας, το παραδέχεται ευθέως όταν λέει πως από την εποχή της πρωθυπουργίας του κ. Κ. Σημίτη ως σήμερα υποστηρίζει ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει. «Αν θέλουν…» διευκρινίζει, δίνοντας λαβή για σχόλια.
Εξηγεί τις διαφορές του με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για το ναυάγιο της συνεργασίας μεταξύ Δράσης και Δημοκρατικής Συμμαχίας, μιλάει για μεγάλη διαφορά κουλτούρας και τονίζει: «Εάν το μέλημά μας είναι να πάμε στη Βουλή, θα ήταν πιο εύκολο να συνεργαστούμε με τον κ. Σαμαρά ή τον Βενιζέλο».
Πιστεύει ότι δεν φταίει το οικονομικό πρόγραμμα, αλλά οι άνθρωποι που καλούνται να το εφαρμόσουν. «Σε ό,τι αφορά διαρθρωτικές αλλαγές είμαι υπέρ και τις υποστηρίζω 20 χρόνια, αλλά για τα άλλα που αφορούν εξοικονομήσεις, όπως μειώσεις μισθών, έχω διαφορετική άποψη» λέει.
Προειδοποιεί ότι αν δεν «συμμαζευτεί» γρήγορα η οικονομία, δεν θα βγάλουμε ήσυχα τη χρονιά και κάνει ρηξικέλευθες προτάσεις που προκαλούν έντονη συζήτηση: α) περικοπές οτιδήποτε περιττού στο κράτος για να υπάρξει άμεσα πρωτογενές πλεόνασμα, β) απόλυση δημοσίων υπαλλήλων (επί τρία χρόνια θα πληρώνονται το 70% των αποδοχών τους, ώσπου να βρουν εργασία), γ) όχι μείωση των μισθών στο Δημόσιο, δ) τέρμα στη φορολογία στην ακίνητη περιουσία και αλλαγή του συστήματος (φόρος μόνο όταν υπάρχει πώληση του ακινήτου και επιβάρυνση μόνο με ένα μικρό τέλος για χρηματοδότηση ΟΤΑ), ε) φορολογία 20% για όλα τα εισοδήματα ανεξαιρέτως, κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk