Ο Βαγγέλης παίζει το χαρτί της ήρεμης δύναμης

Καταστροφικό για την οικονομία, τις παραγωγικές επενδύσεις και τη διαδικασία εκταμίευσης των επόμενων δόσεων του δανείου θεωρεί ο κ. Ευ. Βενιζέλος το ενδεχόμενο δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Οποιοι νομίζουν ότι είναι εύκολο πράγμα να επενδύσουν τώρα στη διαμαρτυρία και έπειτα να επιλέξουν κυβέρνηση, να ξέρουν ότι όλα είναι εξοφλητέα άμα τη εμφανίσει. Μεταξύ 6 – 7 Μαΐου» λέει στους συνομιλητές του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Καταστροφικό για την οικονομία, τις παραγωγικές επενδύσεις και τη διαδικασία εκταμίευσης των επόμενων δόσεων του δανείου θεωρεί ο κ. Ευ. Βενιζέλος το ενδεχόμενο δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Οποιοι νομίζουν ότι είναι εύκολο πράγμα να επενδύσουν τώρα στη διαμαρτυρία και έπειτα να επιλέξουν κυβέρνηση, να ξέρουν ότι όλα είναι εξοφλητέα άμα τη εμφανίσει. Μεταξύ 6 – 7 Μαΐου» λέει στους συνομιλητές του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Το τελευταίο, πριν από την απαγόρευση, κύμα των δημοσκοπήσεων καταγράφει ένα μετεκλογικό σκηνικό που θυμίζει τοπίο στην ομίχλη, με δέκα κόμματα εντός Βουλής και το ποσοστό των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 40% – 44%. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, ανεξαρτήτως της ρητορείας των κομμάτων, φαίνεται ότι έχει μπολιάσει την κοινωνία με τη θετική αποτίμηση των κυβερνήσεων συνεργασίας – σε αντίθεση με την οικουμενική κυβέρνηση, το μόσχευμα της οποίας απεβλήθη κακήν κακώς – και είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες σε ποσοστό που φτάνει ως 70% προκρίνουν συμμαχικές κυβερνήσεις για την επόμενη ημέρα.

Η προσδοκία ότι τα κόμματα, και κυρίως το ΠαΣοΚ και η ΝΔ, θα συνεργαστούν μετεκλογικά, έστω και υποτασσόμενα στην ανάγκη να μην καταρρεύσει η χώρα, ενδεχομένως να μη βοηθά στη συσπείρωση της εκλογικής τους βάσης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ψηφοφόρους χωρίς πυξίδα και προβάλλει ορατός ο κίνδυνος να σχηματιστεί μια κυβέρνηση περισσότερων κομμάτων χωρίς ευρεία λαϊκή νομιμοποίηση. Στο Ηράκλειο ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, η χώρα μπαίνει σε πολιτική κρίση, η οποία θα εξελιχθεί σε οικονομική και κοινωνική κρίση.

Στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα έχουν εμπλακεί όλοι, ακόμη και ο κ. Αντ. Σαμαράς ο οποίος επιμένει στο σύνθημα αυτοδυναμία ή νέες εκλογές. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει πρόκληση στην κοινή λογική την αυτοδυναμία με τον τρόπο που την επιδιώκει ο πρόεδρος της ΝΔ. «Είναι πιο ρεαλιστικό να βγει το ΠαΣοΚ πρώτο κόμμα από το να αποκτήσει αυτοδυναμία η ΝΔ» συνηθίζει να λέει. Από την πλευρά του επιδιώκει να αναδειχτεί το ΠαΣοΚ πρώτο κόμμα ώστε να πάρει εκείνος τη διερευνητική εντολή ως εντολοδόχος πρωθυπουργός και να διαμορφώσει τη «μεγάλη συμμαχία των δυνάμεων της υπευθυνότητας, της αλληλεγγύης και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων».

Μήνυμα σε πολίτες και κόμματα
Στο ΠαΣοΚ η συζήτηση περί συνεργασιών γίνεται μεν πιο ανοιχτά αλλά όχι άνευ όρων. Στην ομιλία του στο κλειστό γυμναστήριο του Μίλωνα ο κ. Βενιζέλος έστειλε ένα καθαρό μήνυμα προς τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες. Το ΠαΣοΚ, είπε, δεν είναι διαθέσιμο για οποιαδήποτε κυβερνητική λύση μετά τις εκλογές, ούτε δεδομένος εταίρος. «Ο λαός πρέπει να αποφασίσει το περιεχόμενο της πολιτικής μετά τις εκλογές» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πιστεύει ότι το κόμμα του λόγω της θέσης του στο κέντρο του πολιτικού άξονα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει μια πιο ισορροπημένη κυβέρνηση, με ερείσματα προς τα δεξιά και προς τα αριστερά, από ό,τι η ΝΔ. Στις παρεμβάσεις του περιγράφει μια προοδευτική συμμαχία με δυνάμεις που έχουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και διεκδικητική διάθεση απέναντι στην τρόικα («Δεν είμαι το καλό παιδί της τρόικας» έχει δηλώσει), καθώς θεωρεί ότι το πρόβλημα της χώρας και όσα πρέπει να γίνουν τους προσεχείς μήνες ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική και πολιτική σταθερότητα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε από μονοκομματικές κυβερνήσεις ούτε από κυβερνήσεις με οριακές πλειοψηφίες.
Ομοίως, δεν πιστεύει στις κυβερνήσεις τεχνοκρατών. Οι στενοί του συνεργάτες τον έχουν ακούσει πολλές φορές να εκφράζει την άποψη ότι δεν μπορεί να αγωνίζονται τα κόμματα και έπειτα να αναλαμβάνουν την τύχη της χώρας τεχνοκράτες, που ασκούν την πρωθυπουργία χωρίς κόστος. Στον σχεδιασμό του, προφανώς, υπάρχει μια πολιτική κυβέρνηση. Οσο και αν δηλώνει ότι δεν θέτει ως όρο για τη συνεργασία ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων τη δική του πρωθυπουργία, όπως κάνει ο κ. Σαμαράς, ο υπαινιγμός ότι δεν υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα με τα προσόντα που απαιτούν οι περιστάσεις στέλνει άλλα μηνύματα και σίγουρα όχι εκ προοιμίου παραίτησης από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας.
Ο κ. Βενιζέλος την τελευταία εβδομάδα χτίζει τμηματικά μια στρατηγική που απευθύνεται κυρίως στην κομματική βάση του ΠαΣοΚ και δευτερευόντως στην υπόλοιπη κοινωνία. Η βάση του ΠαΣοΚ εμφανίζει υψηλά ποσοστά αποσυσπείρωσης στις δημοσκοπήσεις και το επιτελείο της Ιπποκράτους εκτιμά ότι υπάρχει δυνατότητα επαναπατρισμού των αποστασιοποιημένων ψηφοφόρων.
Αισιοδοξία στην Ιπποκράτους
Στον Μίλωνα, σε μια τοπική εκδήλωση, στελέχη του κόμματος σημείωναν με ικανοποίηση ότι παρακολούθησαν την ομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ ψηφοφόροι που κινητοποιήθηκαν και για την εκλογή νέου πρόεδρου στις 18 Μαρτίου. Είναι αυτό αρκετό; Πολλοί αναλυτές, αλλά και έμπειρα στελέχη του κόμματος, εκτιμούν ότι ένα κομμάτι ψηφοφόρων που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες (π.χ. νέοι, άνεργοι, κ.λπ.) στέκονται πλέον σκληρά απέναντι στο ΠαΣοΚ και δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι οι εμφανίσεις του κ. Βενιζέλου ήταν μέχρι στιγμής επιτυχημένες και ότι τις επόμενες ημέρες θα διαφανεί έντονα η διαφορά ηγετικότητάς του από τον κ. Σαμαρά. Το κρίσιμο στοίχημα, βεβαίως, δεν είναι ποιος πολιτικός αρχηγός θα προηγηθεί έναντι του άλλου αλλά ποιο κόμμα θα μπει στην τελική ευθεία των εκλογών με τον αέρα του νικητή. Οι περιοδείες του προέδρου του ΠαΣοΚ στην περιφέρεια θα αποτελέσουν βαρόμετρο για το αν θα πειστεί η ευρύτερη κοινωνία να στοιχισθεί ξανά πίσω από το Κίνημα.
Την προηγούμενη εβδομάδα με τρεις ανακοινώσεις ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τις προγραμματικές δεσμεύσεις του για την κοινωνική πολιτική, την ανεργία των νέων, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την υγειονομική κάλυψη όλων των ελλήνων πολιτών, την προστασία των δανειοληπτών, τη διοχέτευση χρήματος στην αγορά για την ενίσχυση της ρευστότητας και μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας και τη μείωση των τιμών.
Παράλληλα στις ομιλίες και στις συνεντεύξεις του αναλύει το σχέδιό του για τη χώρα και την έξοδο από την κρίση, ζητώντας από τους πολίτες να σκεφτούν προτού ενδώσουν στο φλερτ με την ιδέα μιας άλλης τυφλής και άγνωστης πορείας και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να παρουσιάσουν και εκείνες το δικό τους σχέδιο. «Εκτός ευρώ, εκτός Ευρώπης; Εντός Ευρώπης χωρίς δάνειο, χωρίς στήριξη, χωρίς προϋποθέσεις; Ας μας πουν όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις με το χέρι στην καρδιά εγγυώνται ότι θα καταβληθούν με δική τους κυβέρνηση και δική τους υπευθυνότητα οι μισθοί και οι συντάξεις τον Ιούνιο;» θέτει το ερώτημα.
«Γνωρίζουμε και μπορούμε»
Ο κ. Βενιζέλος βεβαιώνει ότι μπορεί να διεκδικήσει την επέκταση του προγράμματος σταθερότητας κατά ένα έτος (να λήξει στο τέλος του 2015) ώστε η προσαρμογή να χαλαρώσει λίγο, ότι δεν θα υποστούν άλλες θυσίες οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι και ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα εφόσον εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Τα προεκλογικά σποτ υπηρετούν την ίδια λογική τού «γνωρίζουμε και μπορούμε». Πάνω σε αυτή τη βάση θέτει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ το δίλημμα: «Ποιος θα κυβερνήσει; Ο Βενιζέλος ή ο Σαμαράς;». Παράλληλα, «ροκανίζει» σταθερά το αίτημα για αυτοδυναμία του προέδρου της ΝΔ, πότε προβάλλοντας τον λογαριασμό των ισοδύναμων μέτρων (23 δισ. αντί για 11 δισ. τον Ιούνιο), πότε αναδεικνύοντας την «επαμφοτερίζουσα στάση» του κ. Σαμαρά στην κυβέρνηση Παπαδήμου και το γεγονός ότι κρύφτηκε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το δεύτερο μνημόνιο, πότε διερωτώμενος για την επανεμφάνιση των «βατοπαιδινών» στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Η προοπτική της ακυβερνησίας και του χάους δεν φαίνεται να συγκινεί τους ψηφοφόρους – τουλάχιστον όσους απαντούν στις δημοσκοπήσεις και σκορπίζονται με ευκολία στα μικρότερα κόμματα. Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠαΣοΚ – με εξαίρεση τους υποψηφίους της Β’ Αθήνας – έχουν άλλη άποψη και εκτιμούν από τις επαφές με τους ψηφοφόρους ότι ο φόβος να μην πέσει η χώρα στον γκρεμό έχει αρχίσει να δουλεύει υπόγεια στο εκλογικό σώμα. Απομένουν δύο εβδομάδες για να γεφυρώσουν τα κόμματα το χάσμα που τους χωρίζει από τους πολίτες.

Οι πιθανοί συμπαίκτες
Το «τόξο των δυνάμεων εθνικής ευθύνης»

Το «τόξο των δυνάμεων εθνικής ευθύνης», όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Βενιζέλος, στην πραγματικότητα έχει όλα τα χρώματα της ίριδας όπως το ουράνιο τόξο. Η ΝΔ, παρά την άκαμπτη στάση της, γνωρίζει πολύ καλά ότι σε αυτή τη φάση με το μεγαλύτερο δάνειο που έχει λάβει ποτέ η χώρα μας σε εκκρεμότητα, θα βρεθεί ανάμεσα στις συμπληγάδες των εξωτερικών πιέσεων και της κοινή γνώμης, η οποία εμφανίζεται να μη διαπραγματεύεται την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Η Δημοκρατική Συμμαχία επιζητεί προγραμματική συμφωνία για να στηρίξει μια κυβέρνηση συνεργασίας. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη προεξοφλεί ότι η κάλπη δεν θα δώσει αυτοδυναμία, αλλά επειδή θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να μείνουμε στο ευρώ εκτιμά ότι η παρουσία ενός τρίτου παίκτη θα υποχρεώσει τους άλλους δύο να επιδείξουν μεγαλύτερη σοβαρότητα.
Ο κ. Στ. Μάνος κατηγορεί δημοσίως τα δύο μεγάλα κόμματα ότι κατέστρεψαν τη χώρα, παρ’ όλα αυτά δεν είναι καθόλου αρνητικός στο ενδεχόμενο, εφόσον κληθεί, να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Αντιστοίχως ο κ. Γ. Καρατζαφέρης εμφανίζεται βέβαιος ότι ο ΛΑΟΣ θα είναι χρήσιμος μετά τις εκλογές. Αυτά υπό την προϋπόθεση ότι τα τρία κόμματα θα εισέλθουν στη Βουλή. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Φ. Κουβέλης έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να είναι ο τρίτος εταίρος σε μια κυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ. Ωστόσο δεν απορρίπτει τη συνεργασία με το ΠαΣοΚ και άλλες προοδευτικές δυνάμεις, αν συντρέχουν δύο προϋποθέσεις οι οποίες δεν είναι βέβαιο ότι ακούγονται συμβατές στην τρόικα: να χαλαρώσει η δημοσιονομική πειθαρχία και ταυτοχρόνως να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Στο υπόλοιπο φάσμα του πολιτικού συστήματος κυριαρχεί το αντιμνημονιακό μέτωπο με τις διάφορες εκφάνσεις του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk