ΟΗΕ: Στέλνει άλλους 300 παρατηρητές στη Συρία

Oμόφωνα ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την ανάπτυξη ομάδας 300 παρατηρητών επί συριακού εδάφους για τους επόμενους τρεις μήνες, ενισχύοντας τον αριθμό των μελών της ομάδας και υποβάλλοντάς την απευθείας στην αξιολόγηση του ΓΓ Μπαν Γκι-Μουν.

Oμόφωνα ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την ανάπτυξη ομάδας 300 παρατηρητών επί συριακού εδάφους για τους επόμενους τρεις μήνες, ενισχύοντας τον αριθμό των μελών της ομάδας και υποβάλλοντάς την απευθείας στην αξιολόγηση του ΓΓ Μπαν Γκι-Μουν.

Οι άοπλοι στρατιωτικοί παρατηρητές θα εγκατασταθούν στη Συρία για τρεις μήνες και θα επιβλέψουν την κατάπαυση του πυρός ύστερα από 13 μήνες συγκρούσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες.

Οι 300 παρατηρητηρές θα πρέπει να αναπτυχθούν «γρήγορα», για «μια αρχική περίοδο 90 ημερών», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με πρωτοβουλία της Ρωσίας και των ευρωπαϊκών χωρών.

Η ομάδα, με τα αρχικά UNSMIS (Αποστολή Επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία) «θα υπόκειται σε αξιολόγηση από τον Γενικό Γραμματέα για τις σχετικές εξελίξεις επί συριακού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της κατάπαυσης των εχθροπραξιών».

Το ψήφισμα του Συμβουλίου σημειώνει επίσης ότι η παύση της βίας που προέβλεπε η εκεχειρία «είναι προφανώς ανεπαρκής».

Ο Βιτάλι Τσούρκιν, πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ανέφερε ως κύριο στόχο «να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές» η εκεχειρία και να συνεργαστούν με τους διεθνείς παρατηρητές.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Αρό τόνισε ότι το Συμβούλιο «θα πρέπει να εξετάσει κυρώσεις στη Δαμασκό» εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο Μπαν Γκι-μουν χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και κάλεσε «την κυβέρνηση της Συρίας και τα άλλα κόμματα να δημιουργήσουν τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη αυτής της αποστολής».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του ΓΓ τονίζεται ότι είναι «ανάγκη» η κυβέρνηση να σταματήσει τις πράξεις βίας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «και ιδιαίτερα να σταματήσει τη χρήση βαρέος οπλισμού και να αποσύρει τις ένοπλες μονάδες από τις κατοικημένες περιοχές».

Πιέσεις ΗΠΑ: «Η υπομονή της Ουάσιγκτον εξαντλείται»

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να μη δεχτούν την παράταση της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία μετά τους τρεις πρώτους μήνες εάν η βία συνεχιστεί.

«Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι οι ΗΠΑ θα δεχτούν την παράταση της αποστολής» τόνισε η αμερικανίδα πρεσβευτής στον Οργανισμό Σούζαν Ράις.

«Εάν δεν γίνει σεβαστός ο τερματισμός της βίας, εάν το προσωπικό του ΟΗΕ δεν έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων και αν δεν υπάρξει γρήγορη και σημαντική πρόοδος στους άλλους τομείς του ειρηνευτικού σχεδίου των έξι σημείων (που εισηγήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν) θα πρέπει να συμπεράνουμε όλοι ότι η αποστολή αυτή δεν θα είναι πλέον χρήσιμη» πρόσθεσε η κυρία Ράις.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ σημείωσε ότι η υπομονή της Ουάσιγκτον «εξαντλείται», υπενθυμίζοντας «τον μακρύ κατάλογο των υποσχέσεων» που δεν τήρησε το συριακό καθεστώς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk