ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ

Ο πιθανολογούμενος σχηματισμός κυβερνήσεως συνεργασίας ΠαΣοΚ και Νέας Δημοκρατίας, αν συμβεί, θα ανατρέψει βασικές παραμέτρους της δημόσιας ζωής. Δεν είναι απλώς ότι θα κληθούν να καθίσουν στις ίδιες καρέκλες πολιτικοί που εμφανίζονται ως εχθροί. Θα αλλάξει ριζικά η πολιτική ζωή στην Ελλάδα. Το θέλουμε; Η σύγχρονη Ελληνική Δηµοκρατία έχει δοµηθεί στη λογική του δικοµµατισµού. Από την πτώση της απριλιανής χούντας και ως σήµερα δύο βασικά κόµµατα, το ΠαΣοΚ και η Νέα Δηµοκρατία (Κεντροαριστερά το ένα, Κεντροδεξιά το άλλο), έχουν µονοπωλήσει την εξουσία εναλλασσόµενα στη διακυβέρνηση της χώρας.

ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ | tovima.gr

Ο πιθανολογούµενος σχηµατισµός κυβερνήσεως συνεργασίας ΠαΣοΚ και Νέας Δηµοκρατίας, αν συµβεί, θα ανατρέψει βασικές παραµέτρους της δηµόσιας ζωής.

Δεν είναι απλώς ότι θα κληθούν να καθίσουν στις ίδιες καρέκλες πολιτικοί που εµφανίζονται ως εχθροί. Θα αλλάξει ριζικά η πολιτική ζωή στην Ελλάδα. Το θέλουµε;

Η σύγχρονη Ελληνική Δηµοκρατία έχει δοµηθεί στη λογική του δικοµµατισµού. Από την πτώση της απριλιανής χούντας και ως σήµερα δύο βασικά κόµµατα, το ΠαΣοΚ και η Νέα Δηµοκρατία (Κεντροαριστερά το ένα, Κεντροδεξιά το άλλο), έχουν µονοπωλήσει την εξουσία εναλλασσόµενα στη διακυβέρνηση της χώρας.

Φυσικά τα δύο µεγάλα κόµµατα έχουν γνωρίσει ηµέρες θριάµβων και έχουν επίσης βιώσει ανυπολόγιστες ταπεινώσεις, έστω για σύντοµα χρονικά διαστήµατα.

Τα τελευταία χρόνια η οικονοµική κρίση (εισαγόµενη και εγχώρια) σε συνδυασµό µε ατυχείς πολιτικές και εκλογικές επιλογές δηµιούργησαν κλίµα καταρρεύσεως του πολιτικού συστήµατος. Οι εκπρόσωποι µικρών κοµµάτων σήκωσαν κεφάλι! Και στην αρξαµένη λ.χ. πολιτική αναµέτρηση της µεταπροσεχούς Κυριακής προβάλλουν συνθήµατα ουτοπικά. Ουσιαστικώς προβάλλουν και επιζητούν ένα πολιτικό σκηνικό µε 10(!) και πλέον πολιτικά κόµµατα στη Βουλή – τι θα συµβεί στο Κοινοβούλιο σε µια τέτοια περίσταση;

Δεν χρειάζεται ειδική γνώση για να προβλέψει κανείς ότι η Βουλή θα είναι µια πολιτική Βαβέλ. Ολοι καταλαβαίνουµε ότι αν φύγουν από την εικόνα, αν παραµερισθούν το ΠαΣοΚ και η Νέα Δηµοκρατία, οι υπόλοιποι δεν µπορούν να κυβερνήσουν. Φαντάζεται κανείς την κυρία Παπαρήγα να συνεργάζεται µε τον κ. Τσίπρα για σχηµατισµό κυβερνήσεως; Και πολύ περισσότερο το ΚΚΕ να συζητεί µε τον κ. Καρατζαφέρη, τον κ. Κουβέλη να συνδιαλέγεται µε τον κ. Καµµένο ή τον κ. Τσίπρα να συνοµιλεί µε την ηγεσία της Χρυσής Αυγής;

Οι τελευταίες προβλέψεις των δηµοσκόπων λένε ότι όλα αυτά ΔΕΝ θα συµβούν. Για λόγους πολιτικών επιλογών και ιστορικών γνώσεων:

Οταν ένας λαός εκφράζεται στις δηµοσκοπήσεις µε ποσοστό που πλησιάζει το 80% υπέρ κυβερνητικής πολιτικής που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή θέση της χώρας•

Οταν, δεύτερον, θυµόµαστε την πρόσφατη ιστορία µας, τότε τα διάφορα σενάρια στερεύουν και η Κυριακή των εκλογών θα είναι µια Νέα Αρχή.

Σηµείωση: Οι παλαιότεροι έχουν βιώσει αρκούντως τις συνέπειες πολυκοµµατικού Κοινοβουλίου στην περίοδο από το τέλος της Κατοχής έως το 1961. Τότε η δηµιουργία της Ενώσεως Κέντρου σήµανε την αρχή του δικοµµατισµού και την κατάργηση του κυβερνητικού µονοπωλίου της Δεξιάς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk