Κίνα: Διαφθορά και συγκαλύψεις στην υπόθεση της δολοφονίας του Χέιγουντ

Η συγκάλυψη της δολοφονίας του βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ, πέρυσι τον Νοέμβριο στην Τσονγκκίνγκ της Κίνας ξεκίνησε άμεσα, σύμφωνα με αποκάλυψη του κινέζου δημοσιογράφου Χαν Πινγκζάο στο BBC, ο οποίος μάλιστα ισχυρίζεται ότι η τοπική αστυνομία γνώριζε εξαρχής τα πάντα.

Η συγκάλυψη της δολοφονίας του βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ, πέρυσι τον Νοέμβριο στην Τσονγκκίνγκ της Κίνας ξεκίνησε άμεσα, σύμφωνα με αποκάλυψη του κινέζου δημοσιογράφου Χαν Πινγκζάο στο BBC, ο οποίος μάλιστα ισχυρίζεται ότι η τοπική αστυνομία γνώριζε εξαρχής τα πάντα.

Σίγα σιγά και με τις αφηγήσεις του δημοσιογράφου, όλα τα σκόρπια γεγονότα αρχίζουν να συμπληρώνουν ένα παζλ γεμάτο διαφθορά και πάθη.

Οι αρχές πανικοβλήθηκαν όταν κατάλαβαν ότι η υπόθεση θα μπορούσε να συνδεθεί με τον Μπο Σιλάι, κορυφαίο πολιτικό στέλεχος και τη δικηγόρο σύζυγό του Γκου Καϊλάι και μόλις αυτόν τον μήνα δεσμεύτηκαν ότι θα πραγματοποιούσαν μία ενδελεχή έρευνα και κατονόμασαν την Γκου ως ύποπτη, ενώ ο Μπο Σιλάι είχε καθαιρεθεί λίγο νωρίτερα από το πόστο του.
Ο 41χρονος επιχειρηματίας είχε βρεθεί νεκρός σε ένα ξενοδοχείο της Τσονγκκίνγκ και αρχικά οι τοπικές αρχές είχαν δηλώσει ότι έχασε τη ζωή του από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική και καθώς έτρεμαν τον ισχυρό πολιτικό κάλυψαν όπως όπως την υπόθεση, σε βαθμό μάλιστα που η οικογένεια του θύματος, αρχικά δεν είχε καμία υποψία σχετικά με την «αθώα» φύση του θανάτου του Χέιγουντ.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρώην αστυνομικός διευθυντής της πόλης Γουάνγκ Λιτζούν ενημέρωσε τον προϊστάμενό του Μπο Σιλάι ότι υποψίες για τον φόνο του Βρετανού έπεφταν στην γυναίκα του. «Ο Μπο Σιλάι έπαθε σοκ όταν άκουσε τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Άρχισε να ιδρώνει έντονα.», δήλωσε ο Χαν.
Ο Μπο Σιλάι, ο οποίος είχε συνδέσει την εκπληκτική του άνοδο στην κινεζική πολιτική ιεραρχία με εκείνη του Ουάνγκ, που ήταν υπεύθυνος για την εκστρατεία εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, απέλυσε τον Γουάνγκ λίγες μέρες αργότερα.

Εκείνος τότε αναζήτησε καταφύγιο στο αμερικανικό προξενείο στην Τσενγκντού, όπου φέρεται να αποκάλυψε όλη την ιστορία στους αμερικανούς ζητώντας να αυτομολήσει στις ΗΠΑ. Εκείνοι τελικά τον έπεισαν να εγκαταλείψει το προξενείο, απλώς και μόνο για να συλληφθεί τελικά και να υποβληθεί σε έρευνα.

Τα γεγονότα που συνδέονται με τον Μπο και τη σύζυγό του αποτελούν το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο εδώ και δεκαετίες στην Κίνα, και μάλιστα την ώρα που η εξουσία θα αλλάξει χέρια τον Οκτώβριο – διαδικασία που έχει ήδη δρομολογηθεί και στην οποία αναμενόταν να συμμετέχει και ο Μπο Σιλάι.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk